Sikhere er krigere og healere

Kirpan er ikke et angrebsvåben, men et beskyttende våben for andre, til retfærdighed, skriver Singh. Foto: Hari Singh/Wikimedia Commons

Kirpan-sværdet bruges til at opretholde fred og værdighed for andre uanset religion, race, kaste og køn, skriver Singh i "ugens indlæg" fra læserdebatten

Lad mig forklare, hvad en kirpan er for en tingest. Som udgangspunkt kan vi starte med, hvad ordet betyder.

Kirpa betyder barmhjertighed og godhed/venlighed. An betyder ære og værdighed. Sammensæt disse to unikke ord, og du vil få ordet kirpan. Nu tænker du sikkert stadig: Men hvorfor går man som Khalsa (døbt sikh) med kirpan (sværd)?

Kirpan er til at opretholde fred og værdighed for andre (uanset religion, race, kaste og køn). Den viser ære og retfærdighed, det er en tilkendegivelse over for Gud/Allah/Waheguru/God om beskyttelse af de svages og fattiges kamp, den skal opretholde retfærdighed og afskaffe tyranni og undertrykkelse af de folk, som bliver udsat for alverdens krise (krige og undertrykkelse).

En Khalsa skal være forberedt til kamp, til hver en tid hvor der er råb om hjælp, hvor end du er i verdenen, og hvad end du laver, retfærdigheden er ikke kun til et folk af den samme religion, race, kaste eller køn, men til alle. F.eks. er det en sikhs pligt at hjælpe de nødstedte i Darfur-provinsen både humanitært og også militært.

Jeg har beskrevet sikhismen indtil videre som en fredelig religion, men du tænker sikkert: Hvad fredeligt er der ved en religion, hvor man skal bære et sværd?

Har man læst om sikhismen og set dens smukke budskab, vil selv en enhver ikke-sikh også bøje sig for den smukke tolerance, som sikhismen har i forhold til andre religioner. Som Khalsa giver man sin sjæl og krop og lever efter det perfekte eksempel, som Sri Guru Gobind Singh leverede. Han kæmpede for menneskeheden og ikke for et specifikt folk, men Guds folk, os alle.

Sikhere er krigere ja, men krigere for Gud/Allah/Waheguru/God's hær, som er villig til at dø for at forsvare de svage og fattige. Kirpan er ikke et angrebsvåben, men et beskyttende våben for andre, til retfærdighed.

Sikhere er healere på vor jord, som lever efter et budskab om fred, kærlighed, tolerance og forståelse: "With a single, impartial eye, look upon all alike, and see God pervading all." Og: "The One, the Light of the One, abides within my mind; God, the One, is seen in all."

Se dig omkring i verden, se de kriseramte fra Tsunamien, se den daglige deltagelse af sikhere rundt omkring i verden, der hjælper andre folk, som har en anden religion. Selv når de ved, at andre religioner betragter dem som vantro, selv det påvirker ikke en sand sikhs imaan. Vi har Gud/Allah/Waheguru/God som vidne om, at vi kæmper for at hjælpe Guds skabninger. Se deltagelserne i de to verdenskrige, se historien i Mughalernes tid med invaderinger af mange uskyldige folk - selv der kæmpede Sikhere. De fleste krige, Sikhere har kæmpet, er faktisk for andre og ikke sig selv.

Er du klar over, hvor mange sikhere der kæmpede med i Anden Verdenskrig, og for at hjælpe hvem? Briterne, dem som havde massakreret os! Hvorfor hjalp vi så "de hvide"? Fordi de blev slagtet heroppe i Europa.