Terror skal ikke forklares, men fordømmes"

Lovlig politisk virksomhed og lovlig brug af ytringsfriheden må i et demokratisk samfund ikke undertrykkes af frygt for voldelige reaktioner, skriver Mogens Mogensen. Foto: Foto: Malene Korsgaard Lauritsen

Det dummeste, vi kan gøre i dag er at fokusere på Hedegaards islamkritiske virksomhed og antyde, at Hedegaard selv indirekte er skyld i, at han blev udsat for et mordforsøg, mener interreligiøs konsulent Mogens Mogensen

I går blev journalisten og forfatteren Lars Hedegaard udsat for et mordforsøg. Heldigvis slap han uskadt fra mødet med den indtil videre ukendte voldsmand, der udgav sig for at være postbud.

LÆS OGSÅ:
Drabsforsøg på islamkritisk debattør udløser skærpet sikkerhed

Så længe politiet ikke har identificeret denne person og afdækket hans motiver, er det naturligvis for tidligt at drage nogen konklusioner. Men sandsynligheden taler for, at Hedegaard er blevet forsøgt myrdet af en ekstremist med muslimsk baggrund på grund af sine stærkt islamkritiske udtalelser.

Hvis den teori holder, hvad betyder det så? Så står vi med en terrorhandling, som vi som samfund må stå sammen om at fordømme, netop fordi formålet med terrorhandlingen er at underminere de grundlæggende værdier i samfundet.

Politikere fra alle partier og repræsentanter for alle medier har i utvetydige vendinger fordømt angrebet på Hedegaard. Ligeså har Muslimernes Fællesråds og Islamisk Trossamfunds naturligvis fordømt angrebet på Hedegaard.

Efterlign ikke Gotfredsen

Det dummeste, vi imidlertid kan gøre i denne kritiske situation, er det, som Sørine Gotfredsen gjorde to dage efter, at Anders Breivik for halvandet år siden havde udført den alvorligste terrorhandling i Norden nogensinde, en terrorhandling, der kostede 77 mennesker livet i Oslo og på Utøya.

I stedet for en betingelsesløs fordømmelse af terroristen Breivik brugte hun sin kronik i Berlingske Tidende Lad os bruge Breivik rigtigt - til indirekte at angribe de mennesker, som repræsenterede de holdninger, som Breivik rettede sin terrorhandling mod.

LÆS OGSÅ: Vi behøver ikke at tilgive Breivik

Gotfredsen konkluderede, at hans rationale står lysende tilbage. Han hader i protest mod forvandlingen af det norske og vesteuropæiske samfund Opfindelsen af det gode multikulturelle menneske er som formel for en hel nation en farlig fantasi, der kan fremprovokere frygtelige kræfter.

Og ingen kunne efter læsningen være i tvivl om, at også de norske socialdemokrater, som blev ramt af terrorangrebet, var medskyldige i denne multikulturelle udvikling.

Hedegaard bærer ikke selv skylden
Det dummeste, vi kan gøre i dag er at fokusere på Hedegaards islamkritiske virksomhed og antyde, at Hedegaard selv indirekte er skyld i, at han blev udsat for et mordforsøg. Der kunne være mange gode grunde til at være uenig med den politik med hensyn til det multikulturelle samfund, som de norske socialdemokrater og andre med dem stod for, ligesom der kan være mange gode grunde til at være til at tage afstand fra de grove islamkritiske udtalelser, som Hedegaard har fremsat.

LÆS OGSÅ:Lars Hedegaards kontroversielle udtalelser

Men det betyder ikke, at socialdemokraterne eller Hedegaard på nogen måde selv er skyld i deres grumme skæbne. Lovlig politisk virksomhed og lovlig brug af ytringsfriheden må i et demokratisk samfund ikke undertrykkes af frygt for voldelige reaktioner. Terrorisme har ikke nogen rationel forklaring, men må fordømmes betingelsesløst.

Da jeg først læste nyheden om dette afskyelige mordforsøg på Lars Hedegaard, kom jeg til at tænke på det citat, der traditionelt tilskrives Voltaire: "Jeg er uenig i alt, du siger, men vil til min død forsvare din ret til at udtrykke det."

Mogens S. Mogensen er interreligiøs konsulent og skriver religionsanalysen ved religion.dk. Læs hans blog her.