Vesten har brug for kritik af overgreb mod Mellemøstens kristne

Klaus Wivels bog tegner et meget nuanceret billede af de kristne minoriteter i Mellemøsten og af de meget forskellige holdninger, der er blandt de kristne til holdningen til for eksempel deres muslimske medborgere og til Vesten, fortæller Mogens Mogensen. Foto: Malene Korsgaard Lauritsen

Ingen, der læser Den sidste nadver, kan undgå at blive anfægtet af den beskrivelse, som Klaus Wivel giver af vore medkristnes meget alvorlige situation i Mellemøsten, skriver interreligiøs konsulent Mogens Mogensen

For en meget stor del af befolkningen i Mellemøsten er tilværelsen meget usikker, uanset om de stadig lever i diktaturer, eller i lande, der er endt i større eller mindre grad af kaos efter det arabiske forår.

For etniske, religiøse og andre minoriteter har tilværelsen altid været meget prekær. For de kristne kommer dertil den systemiske marginalisering, diskriminering og i nogle tilfælde forfølgelse, som kristne ofte udsættes for i muslimske samfund.

LÆS OGSÅ:Egyptens kristne er ikke alene

Det er den sidste problematik, som Klaus Wivel sætter fokus på i bogen Den sidste nadver. På den ene side tegner bogen et sammenhængende billede af, at kristne er under et stigende pres i Mellemøsten i disse år, der gør det helt forståeligt for læseren, at flere og flere overvejer at forlade deres hjemlande til fordel for en mere tryg fremtid i for eksempel Europa eller Amerika.

På den anden side er det bogens styrke, at den også tegner et meget nuanceret billede af de kristne minoriteter i Mellemøsten og af de meget forskellige holdninger, der er blandt de kristne til holdningen til for eksempel deres muslimske medborgere og til Vesten, forskellige holdninger, som jeg også selv har mødt i Mellemøsten.

Wivels bog er en appel til Vesten
Bogen indeholder en stærkt påkrævet appel til Vesten og til kristne i Vesten om at interessere sig for og engagere sig til fordel for de voldsomt trængte kristne i Mellemøsten. Ingen, der læser denne bog, kan undgå at blive anfægtet af den beskrivelse, som Klaus Wivel giver af vore medkristnes meget alvorlige situation i Mellemøsten.

LÆS OGSÅ
: Syriens kristne trues af islamistiske oprørere

Her i Vesten er der brug for en konstant opmærksomhed mod og kritik af de overgreb som kristne og andre minoriteter udsættes for i Mellemøsten, både når det gælder den udbredte forskelsbehandling, som udspringer af den gængse tolkning af islam, og når det gælder myndighedernes manglende beskyttelse af kristne mod yderliggående islamistiske gruppes overgreb og forfølgelse.

Mogens Mogensen er interrreligiøs konsulent og skriver religionsanalysen ved religion.dk.