Ægteskabet er ikke helligt

Ægteskabet er en verdslig anordning med visse juridiske og økonomiske fordele, skriver Kristine Stricker Hestbech.

ÆGTESKAB: Jeg vier med glæde fraskilte, skriver sognepræst Kristine Hestbech, der ikke ser nogen uoverensstemmelse imellem at sige "til døden os skiller" og så at blive skilt og gift igen

Spørgsmål:

Kære Kristine Hestbech

Hvordan kan du som præst gå ind for sex før ægteskabet og samtidig udtale, at sex er en Guds gave? Skal Han ikke velsigne denne gave, for at vi må nyde den - eller er tiden løbet fra den tolkning?

Hvordan skal man tolke Biblens ord om at "blive ét kød"? Betyder det ikke, at sex før ægteskabet og fx onani er forkert? Det mente man jo i gammel tid, og det mener de fleste præster vel stadig?

Ville du som præst vie fraskilte, og er dette ikke i strid med sætningen "til døden os
skiller"?

Hilsen Filosofi-holdet

Svar:

Kære Filosofi-hold

Husk at I er protestanter og ikke katolikker!

Luther mente, at to mennesker var gift, når de havde delt seng og bord! Og så kunne man gå hen på rådhuset og lade sig ægte, og bagefter kunne man gå i kirken og lade sig velsigne.

Altså: Ægteskabet er ikke helligt, forstået sådan, at det er et sakramente at blive gift. Ægteskabet er en verdslig anordning med visse juridiske og økonomiske fordele.

Sex er skabt af Gud, og derfor skal Han ikke "godkende" forholdet, men har givet os det som vores ansvar. Det vil også sige, at vi ikke må misbruge den magt, det også indebærer. Onani er en seksuel nydelse, der hører vores krop og vores behov til og er derfor heller ikke uden for Guds kærlighed til os.

Ja, jeg vier med glæde fraskilte. Når man står foran alteret og siger "til døden os skiller", så går jeg ud fra, at man siger det af et helt rent og fuldt hjerte. Men døden er ikke kun den fysiske død for enden af vores liv. Døden er i høj grad også den smerte, vi kan påføre hinanden i "kærlighedens navn". Og den død kan være værre end den første. Derfor ser jeg ingen uoverensstemmelse imellem at sige "til døden os skiller" og så at blive skilt og gift igen.

Mange hilsner

Kristine Stricker Hestbech
Sognepræst