- Religiøse tatoveringer giver mig en særlig styrke

Foto: Wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Tatoveringer er i Cambodja ikke blot et modefænomen, men en måde at beskytte sig mod onde kræfter på

I århundreder har tatoveringer i Cambodja været betragtet som et værn mod fjenden. Tatoveringer er ikke blot et symbol for det gode, men konkret beskyttelse.
 
Kong Jayavarman VII (1125-1215), der herskede over khmerriget, har sagt, at tatoveringer beskytter ham på en sådan måde, at "end ikke knive og pile, som rammer min krop vil ikke gøre nogen skade".
 
Blækmagien herskede for 900 år siden
Også i dag bliver combodjanske soldater tatoveret, og motiverne bliver tillagt samme kræfter som for 900 år siden. Ligesom dengang er forholdet i dag mellem tatovør og soldat enestående og langt fra noget, som vi kender fra vore breddegrader.
 
I Cambodja er mange tatovører ofte tidligere soldater, som under tjenesten fik kroppen udstyret med tatoveringer. Senere har soldaterne så fået en religiøs baggrund, i og med at de ikke blot er tatovører, men også munke.
.
Den tatoverede er en discipel

Forholdet mellem den der skal tatoveres og tatovøren svarer til forholdet mellem discipel og mester. Forud for det magiske øjeblik, hvor tatoveringen laves, gennemføres der grundig forberedelse for at sikre den helt rette stemning. Der afbrændes røgelsespinde, og munken og hans discipel beder sammen.

Medens nålen stikkes ind i huden på disciplen, gentager han navnet på det motiv, som snart bliver en del af ham. Der er ofte tale om synkretistisk symbol som for eksempel aben Hanuman, en hinduistisk abegud, der repræsenterer hinduismens styrke og loyalitet. 

Trestavelses-navnet Ha-nu-man er dog samtidig symbol på therevada-buddhismens tre sandheder: Buddha, Dharma (Buddhas lære) og Sangaen (munke-fællesskabet). Forskellige religioner trives fint, når det drejer sig om tatoveringer.

 
Tatoveringer beskytter mod elefanter
I Cambodja hersker der en meget konkret forståelse af tatoveringernes styrke. Nogle giver immunitet mod pile og geværkugler, ét motiv giver held i spil, et andet beskytter én mod at blive trampet ihjel af elefanter, mens nogle andre motiver hjælper én til at forudse kommende ulykker, sådan at de kan undgås, før de indtræffer.

Også i vesten giver tatoveringen styrke
De færreste forventer, at man får særlige kræfter ved at bære en tatovering. Men meget tyder på, at der også knyttes særlige forventninger til tatoveringen i vestlige samfund.

Således kan man på diverse tattoo-sites læse, at tatoveringer giver bæreren noget særligt. Som en bruger på websitet Naturallynina.com skriver:

- En tatovering forsyner mig med kræfter og og giver mig fred.

<b>Abeguden Hanuman.</b><br />Foto: Wikipedia.org