Sådan fejrer religionerne deres store fester

Pilgrimsfærden til Mekka besøgtes i 2008 af tre millioner muslimer. - Foto: Nordfoto.

Farverig dramatik præger de store religioners fester. Se filmklip fra fire flotte fester her 

De store religioner fejrer gerne deres højtider med pomp og pragt. På religion.dk har vi her samlet filmklip, der viser fire af de store religiøse fester, som de afholdes rundt omkring i verden.

Oplev påsken på Filippinerne
Påskefejringen på øen Marinduque i Filippinerne kendetegnes af store optog, der dramatiserer Jesu korsfæstelse med skuespillere i rollerne som Jesus, de to røvere han blev korsfæstet sammen med samt romerske soldater i fuldt udstyr.

Påsken tager her hvert år form af et fantastisk kultdrama. Langfredag går Jesus, de to røvere og soldaterne barfodede igennem byen til scenen, som udgør det lokale Golgatha. Det er den varmeste tid på året, og folk kaster vand på dem, mens de går. Når de kommer frem, udføres korsfæstelsen. Der er dog ingen, der får søm igennem hænder og fødder, og der bruges teaterblod.

Hele påskeugen er der små påskespil, og der ringes til messe 3-4 gange om dagen. Skærtorsdag går folk i store optog rundt i hovedstaden Boac, med figurer af Jesus og Jomfru Maria. Dramatik gennemsyrer hele ugen, hvor skabelsen og påskeevangeliet er tilbagevendende temaer.

Pilgrimsfærden i Mekka
Hajj er muslimernes pilgrimsfærd til Mekka. Den finder sted hvert år fra den 7.-12. i den islamiske kalenders tolvte måned. I 2009 vil det svare til den 25.-29. november. Tre millioner pilgrimme tog til Mekka i 2008. 

Pilgrimsfærden til Mekka er en af islams fem søjler, og dermed noget en rettroende muslim skal gennemføre, hvis ikke hans økonomi eller helbred forhindrer ham i det. Den fungerer som et overgangsritual og efter at have gennemført den, har man en højere religiøs status end før, da man har opfyldt den femte trossøjle. Under hajj er alle pilgrimmene klædt i hvidt for at undgå ydre statussymboler.

Opholdet i Mekka indeholder flere obligatoriske rituelle elementer. Man skal bl.a. gå syv gange rundt om Kabaen, som er en sort bygning, der siges at være bygget af Abraham og hans søn Ismael. Derudover skal man kysse eller røre den hellige sorte sten, som er indmuret i Kabaen, løbe syv gange mellem de to bjerge Al-Safa og Al-Marwah, drikke vand af zamzam-kilden, høre en prædiken på bjerget Arafat og deltage i den rituelle stening af djævlen. Til sidst skal man barbere sit hår af og ofre et dyr. Derefter fejres den store fest, Eid-al-Adha.

Hinduisternes Kumbh Mela
Kumbh Mela, som betyder krusets fest, er den største hinduistiske pilgrimsfærd. Den finder sted fire gange i løbet af tolv år på fire forskellige steder i Indien. De præcise tidspunkter afgøres af astrologiske udregninger. Da den fejredes i Allahabad i januar 2007 deltog over 70 millioner hinduer.

Kumbh Mela er en folkefest. Hinduer fra hele verden valfarter dertil, blandt dem mange munke og nonner. Den store begivenhed er det rituelle bad i den lokale flod. Det er det, folk kommer for, og det er almindeligt, at man tager noget af det hellige vand med hjem i flasker til familie eller venner, der ikke kunne deltage i pilgrimsfærden.

Andre aktiviteter i Kumbh Mela er uddeling af mad til de fattige og til hellige mænd og kvinder, samt forsamlinger hvor man diskuterer religiøse spørgsmål.

Buddhisternes Vesak-fest
For buddhister er Vesak-festen, der også kaldes Buddhas dag, den største religiøse fejring. Den finder sted hvert år i maj. Festen er en hyldest til Buddhas fødsel, oplysning og død. Både i Thailand, Vietnam og i Indien er festen et af årets højdepunkter.

Kvinderne pynter både i deres egne hjem og på gaderne til festen. Her bruges især lotusblomster, der er hellige, da de symboliserer kroppen og sindets renhed. Folket gør templet rent til festen.

På selve Vesak-dagen samles buddhisterne i templet før solopgang for at synge og være med til at hejse det buddhistiske flag. Der opfordres til, at man ikke skader noget liv under festen, og derfor spiser man vegetarisk. Alle statuerne af Buddha bæres ud af templet sammen med de gamle hellige skrifter. Om aftenen møder folk op og med lys i hænderne, går de rundt om Buddha statuerne.

I fejringen af Vesak ligger en særlig vilje til at bringe glæde til de gamle, de handicappede og de syge. På Vesak skænker buddhister gaver til velgørende formål, som støtter de fattige og de syge.