Hindubryllup og hennafarvning

Dagen før et hindu-bryllup bruger kvinderne tid på at dekorere hænderne med henna-farve, skriver Dhamu Chodavarapu. Foto: Sam PANTHAKY

Spørgsmål:

Hej

Jeg har et projekt om indiske brylluper. Jeg vil gerne spørge, hvorfor man holder hennafest?
Symboliser henna noget?

Sabina

Svar:

Et indisk hindubryllup foregår på Sanskrit, hvor mand og kone lover hinanden, at de vil ære og respektere hinanden, til døden skiller dem. Det er en stor ceremoni, hvor braminpræsten anviser, hvad man skal foretage sig.

Først laver man et bål og inviterer forskellige guder, som har egenskaber, som er nødvendige for et godt ægteskab, og beder dem overvære brylluppet og give deres velsignelse. Der er mange guder, der hver svarer til en af menneskets mange egenskaber.

Afhængig af familiens økonomi er det mest brudens familie, der står for alle omkostninger. Ceremonierne kan vare op til 5 dage, men nu om dage som regel kun en dag.

Som bekræftelse på det løfte, man har givet hinanden, binder gommen en snor om halsen på bruden, derefter skal de to gå 7 gange omkring bålet, så er man gift.

Afslutningsvis tager bruden afsked med sin familie og bliver hilst velkommen hos svigerfamilien.

Der er ikke nogen speciel hennafest, men inden brylluppet, en dag før, kommer alle kvinder fra begge familier og holder en uofficiel sammenkomst, hvor de spiser nogle søde sager og drikker te og kaffe. De bruger tiden til at dekorere hænder og fødder med pasta af forskellige blade, som giver forskellige farver på huden, som forsvinder efter et par uger.

Nu om dage er det professionelle dekoratører, der kommer og laver nogle utroligt flotte dekorationer på hænderne med henna-pasta. Det er en hyggelig sammenkomst uden nogen religiøs betydning. Som en polterabend for bruden.

Dhamu Chodavarapu,
hindu, skribent og debattør