Den forfulgte kirke

"Enhver har ret til tanke-, samvittigheds- og religionsfrihed: denne ret omfatter frihed til at skifte religion eller tro og frihed til enten alene eller i fællesskab med andre, offentligt eller privat, at give udtryk for sin religion eller tro gennem undervisning, udøvelse, gudsdyrkelse og overholdelse af religiøse forskrifter," lyder artikel 18 i Menneskerettighedserklæringen.

Hver tredje verdensborgers religiøse rettigheder krænkes, siger det amerikanske Center for Religious Freedom

Allerede de første kristne var velbekendt med forfølgelse. De skriver: "Lider én legemsdel, så lider også alle de andre"1 Korintherbrev 12:26.?
Og i Hebræerbrevet 13:3 "Husk på dem der er i fangenskab, som om I var deres medfanger, og på dem der mishandles, så sandt som I selv har en krop"

De måtte bl.a. skjule sig i katakomberne i Rom. Lige siden er de kristne blevet forfulgt. De har også selv forfulgt hinanden og andre religioner.

I dag er de kristnes situation meget vanskelig i en lang række lande. World Evangelical Alliance. Geneva Report 2002 giver mange væsentlige oplysninger om kirkelige forhold, ikke mindst om forfølgelse af kristne verden over. 200 mill. kristne i 60 lande verden over. Rapporten er afleveret til FN 2002 af World Evangelical Alliance; den går tilbage til 1851 og omfatter 160 mill. evangeliske kristne i 111 lande.

Nyheder om forfølgelser kan fås på Forum 18 World Evangelical Alliance og Christian Solidarity Worldwide.

Mange må flygte, fordi de forfølges som kristne. Religious Liberty Commission arbejder for religionsfrihed for alle og i særdeleshed for evangeliske kristne. Den har på grundlag af rapporter fra 114 lande og egne undersøgelser udgivet en status og analyse, der hedder The Persecution of Christians Today.

Et af analysens resultater er, at der er tre faser i forfølgelse:

1. Misinformation der oftest begynder i medierne. Gennem trykte artikler, radio, tv og på andre måder berøves kristne deres gode omdømme og deres ret til at forsvare sig mod de beskyldninger, der rettes mod dem.

2. Den offentlige stemning, der med lethed skabes af denne stadige misinformation, vil ikke beskytte kristne mod andet skridt, som er diskrimination. Diskrimination gør kristne til andenklasses borgere med lavere juridisk, social, politisk og økonomisk status end flertallet i landet.

3. Tredje skridt er forfølgelse. Når de første to skridt er taget kan forfølgelse finde sted, uden at den normale beskyttelse aktiveres. Forfølgelse kan komme fra staten, politi eller militær, ekstreme organisationer, masser, halvmilitære grupper eller repræsentanter for andre religioner.

Nogle forfulgte kommer til Danmark. Godt en tredjedel af alle nydanskere har en kristen baggrund. Det folkekirkelige Tværkulturelt Center blev stiftet i 1994 for at opfylde stadig flere kirkelige organisationers ønske om at inddrage de mange kristne med en anden etnisk og kulturel baggrund. I dag er 88 forskellige organisationer, menigheder og kristne fællesskaber tilknyttet Tværkulturelt Center. Gennem centrets udgivelser og foredragsholdere kan man høre mere om forfulgte kristne.

I Europa forfølges kristne normalt ikke, men der er eksempler på, at tredjeverdens-kristne sendes hjem til forfølgelse.

Mange arbejder for de forfulgte. ICC International Christian Concern er et ajourført site om den forfulgte kirke verden over med opfordring til forbøn.

The Voice of the Martyrs er også en international organisation, der arbejder for de forfulgte kristne verden over.

Aid to Church in Need er en katolsk hjælpeorganisation.

På dansk findes der Åbne Døre, som er en underafdeling af moderorganisationen Open Doors international. De laver også World Watch List, som viser, i hvilke 10 lande kristenforfølgelserne er voldsomst.

Alle samledes de om Den internationale bededag for den forfulgte kirke den 9. november 2003. Bededagen kommer igen 2. søndag i november 2004.