Klassikere

10 vigtigste ting at vide om ateisme

For Karl Marx (1818- 1883) er religion en menneskelig konstruktion, men undersøgelsen af denne konstruktion skal findes i samfundet, ikke i individet. For Marx var religion et udtryk for vores rolle som arbejdere i samfundets produktionsforhold.

Var der ateister i antikkens Grækenland? Hvilken sammenhæng er der mellem ateisme og oplysningstænkning, darwinisme og eksistentialisme? Bliv klogere på ateismens betydning i europæisk kulturhistorie her

Ateistisk Selskab skabte i foråret debat med deres kampagner, der blandt andet skulle gøre det lettere at melde sig ud af folkekirken. Men hvad er egentlig historien om ateismens plads i samfund og religionsdebat?

Vi har samlet en række artikler, der hjælper dig til at forstå hvad ateisme er, og hvilken betydning, bevægelsen har haft i europæiske kultur- og mentalitetshistorie.

1. Overblik: 10 nedslag i ateismens historie

Hvordan opstod begrebet ateisme, og hvordan har ateismen udviklet sig i det antikke Grækenland, i renæssancen og frem til i dag? Få et overblik fra anklagen mod Sokrates for at være gudløs og frem til ateismens udvikling i dag.

2. Ateisme er en gammel mand i nye klæder

Er ateismen lige så gammel som religion? Hvis vi vil forstå den ateisme, der præger den globale samfundsdebat i dag, må vi forstå dens udvikling parallelt med den vestlige idehistorie,. Og så må vi skelne mellem to former for ateisme.

3. Ateismen bliver til samfundskritik i 1800-tallet

De mest berømte angreb på religion bliver formet i midten af det 19. århundre. Nogle af de mest citerede var Ludwig Feuerbach, Karl Marx og Sigmund Freud. Mens de var kontroversielle i deres samtid har de haft massiv indflydelse i eftertiden. Både videnskabeligt og politisk.

4. Eksistentialismen og ateisme i det 20. århundrede

Eksistentialismen var en af de bevægelser, der i det 20. århundrede gentænkte ateismen. Med tænkere som Sartre og Camus havde eksistentialismen blik for det absurde i en gudløs verden. Men på den måde bliver de måske også, som Løgstrup udtalte om Sartre, teologer mod deres vilje. De deler en teologisk grundantagelse i deres verdenssyn: Uden Gud er det svært at tale om en given mening i tilværelsen.

5. Debat: Er ateismen en gudløs religion?

Et af de spørgsmål, der ofte stilles i forbindelse med ateisternes modstand mod religion, er: Er ateister i virkeligheden også religiøse mennesker? Bare uden en gud? En af dem, der tog tråden i debatten op, er generalsekretær i Kristeligt Forbund for Studerende og frimenighedspræst Robert Bladt.

"Jeg er fuldstændig enig med Humanistisk Samfund i, at ateismen er et livssyn på lige fod med de forskellige religioner," skrev Robert Bladt i en kommentar.