Til gymnasieelever

Sådan kan du bruge religion i din AT-opgave

De danske gymnasieelever er i fuld gang med at søge efter den helt rigtige ide til deres AT-opgave. Få inspiration her. Foto: Iris

Religion.dk og Kristendom.dk har lavet en liste med ideer til, hvordan religion kan bruges i AT-opgaven under emnet "Kommunikation - muligheder og begrænsninger"

Kommunikation handler om udveksling af informationer mellem en afsender og en modtager. Religion og kommunikation kan sammentænkes på mange forskellige måder. Her kan du få lidt inspiration til din AT-opgave. 

Kommunikation og trossamfund

Kommunikation foregår inden for menneskelige fællesskaber, et sådan fællesskab kunne være et trossamfund både inden for et trossamfund og imellem trossamfund og det øvrige samfund kommunikeres der. Hvordan mon et givent trosamfund italesætter sig selv i forhold til det øvrige samfund?
Hvilken betydning har kommunikation internt i et trossamfund eller i en religiøs bevægelse?

 SE STORT TEMA OM RELIGIONER OG TROSRETNINGER HER

At kommunikere igennem kropssprog og billeder

Kommunikation har mange former, også nonverbale former, hvor krop, billeder og musik tages i brug.

Der er mange situationer indenfor religion, hvor kroppen bliver et kommunikationsmiddel, som eksempel kan nævnes de karismatiske ledere i pinsekirkerne.
De er kendte for at bruge hele kroppen, når de prædiker og beder bønner fra scenen. 

Hvad sker der kommunikativt under en bøn

I en kommunikationssituation er der, om man så må sige, en "fysisk" afsender og en "fysisk" modtager. Mon en individuel bøn til Gud kan karakteriseres som en kommunikationssituation?
 
 SE STORT TEMA OM BØN HER

Kognitive studier om religion fra Århus Universitet viser, at religiøse menneskers hjerne under en bøn reagerer, som hvis den havde en personlig samtale med en anden person.

Men hvad betyder bøn egentlig for os som mennesker? 
Hvilken rolle får Gud i bøns-situationen, og hvilken betydning har bøn som kommunikationsmiddel for den religiøse?

SE MERE OM KOGNITIV RELIGIONSVIDENSKAB HER 

Når folkekirkepræsten taler

Den seneste tid har budt på debatter omkring folkekirkepræsters udtalelser, som bryder med folkekirkens trosgrundlag. I denne forbindelse kunne det undersøges om kommunikation udfolder indenfor fastlagt rammer, som helst ikke må brydes. 

Sætter præstens ansættelse, som præst, nogle faste rammer, og dermed begrænsninger, for hvad præsten må kommunikere videre. Og hvad sker der når præsten sprænger rammerne?

Blasfemiparagraffen

I øjeblikket raser debatten om blasfemiparagraffen, som er til for at beskytte trossamfund i Danmark. Hvor hårdt må man tale til hinanden? Og hvornår er ytringer blot religionskritiske og hvornår er de hån af religioner?

Og hvad med ytringsfriheden i denne sammenhæng?

SE STORT TEMA OM BLASFEMI

Interreligiøs dialog

I kølvandet på terror-angrebene i Paris og København, som blandt andet opildnede konflikter mellem jøder og muslimer, er der her på religion.dk og kristendom.dk kommet yderligere fokus på dialogen imellem religioner.

I forbindelse med AT-opgaven kunne det være interessant at se nærmere på, hvordan religioner kommunikere med andre religioner eller med omverdenen generelt.

SE STORT TEMA OM RELIGIONSDIALOG HER 

Hvis man vil se nærmere på, hvordan kropssproget som kommunikationsmiddel, så er der meget der kan undersøges i pinsekirken i USA bl.a. de karismatiske lederes kropssprog og medlemmernes tungetale.

Jehovas Vidner

 Den verdensomspændenede religiøse bevægelse, Jehovas Vidner, har en helt særlig måde at kommunikere på. Bevægelsen har en heirakisk kommunikationsstrategi, som afspejler den religiøse bevægelses opbygning. 

LÆS OM JEHOVAS VIDNER HER