Eid al-adha - den muslimske offerfest

Offerfesten eid al-adha fejres årligt af muslimer verden over. Inden højtiden køber de, der har råd, et offerdyr, som slagtes på eid al-adha, hvorefter en del af kødet deles ud til venner, naboer og fattige. Til eid al-adha sørger man for, at alle har mad på bordet. Foto: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters/Ritzau Scanpix

En gang om året fejrer muslimer verden over eid al-adha, "den store eid", for at fejre Ibrahims hengivenhed for Gud. Offerfesten ligger i forlængelse af pilgrimsfærden til Mekka, hajj, men fejres også af dem, der ikke er afsted

Den muslimske offerfest, eid al-adha, bliver også kaldet den store fest. Højtiden fejres både af muslimer, som er på pilgrimsfærd i Mekka, og hjemme hos muslimske familier verden over.

Indhold

  • Hvad er eid al-adha?
  • Hvorfor fejres eid al-adha?
  • Ibrahim i andre religioner
  • Hvordan fejres eid al-adha?
  • Eid al-adha i Danmark
  • Hvornår er det eid al-adha?

Hvad er eid al-adha?

Eid al-adha er en af de to officielle religiøse højtider i islam, som fejres verden over. Den anden højtid er fastebrydningsfesten, eid al-fitr, som markerer fastens afslutning i ramadan-måneden. Eid al-fitr kaldes også “den lille fest”, hvor eid al-adha kaldes “den store fest” - en reference til, at eid al-adha er den mest hellige af de to.

Offerfesten indgår som et af ritualerne i den årlige pilgrimsfærd til Mekka, hajj. Festen fejres på den 10. dag i pilgrimsmåneden dhul hijjah.

Hvorfor fejres eid al-adha?

Eid al-adha er en fest, som fejres for at mindes Ibrahims hengivenhed for Gud. I Koranen står der i suraen Al-Saffat, hvordan Ibrahim fik en åbenbaring af Gud, hvor han skulle ofre sønnen Ismail. Ibrahim fortalte Ismail om profetien, og Ismail fortalte, at han måtte gøre, som Gud befalede.

Gud så, at Ibrahim adlød, og da Ismael lå med panden mod jorden, belønnede Gud med en vædder, som Ibrahim kunne ofre i stedet for sønnen. Åbenbaringen var en test fra Gud, hvor Ibrahims lydighed kom på prøve, og det er denne fuldkomne troskab til Gud, som muslimer fejrer ved eid al-adha.

Ibrahim i andre religioner

Ibrahimskikkelsen findes både i kristendom, jødedom og islam, og det er i store træk den samme historie, der fortælles. I kristendommen og jødedommen kendes han som Abraham. Han er stamfaderen i alle tre religioner.

Historien om Abrahams offer er forskellig i islam og kristendommen. I Koranen og den islamiske tradition bliver Abraham (på arabisk Ibrahim) påbudt at ofre sin førstefødte søn Ismael, som er søn af hans anden kone Hagar. I Det Gamle Testamente, som er hellig skrift for både jøder og kristne, er det derimod Isak, der er søn af Abrahams kone Sara, som skal ofres.

Hvordan fejres eid al-adha?

Eid al-adha fejres både af pilgrimmene på pilgrimsfærden hajj og i muslimske hjem verden over. Højtiden fejres med bøn, et offer og et lækkert måltid tilberedt af en del af offerkødet.

De familier, der har råd, køber et offerdyr, som får en god behandling op til højtiden.

Selve offerdagen starter med en fællesbøn, hvorefter dyret slagtes hjemme og derefter tilberedes. Som regel er det den ældste eller mest respekterede af de tilstedeværende mænd, der slagter dyret.

Højtiden er ikke kun en fest for familien, men også en fest for de fattige. Familien spiser kun en tredjedel af kødet selv, og resten giver de til venner, naboer og fattige, som ikke selv har råd til at ofre et dyr. Ved eid al-adha sørger man for, at alle har mad på bordet.

Eid al-adha i Danmark

En vigtig del af ritualet er selve ofringen af offerdyret.

I Danmark er det ikke lovligt at slagte dyr selv, så nogle dansk-muslimske familier vælger at hente deres offerdyr på et halalslagteri. Her siger slagteren navnet på den, som skal have lammet med hjem til sin familie, og dermed gælder dén slagtning som personens offer. Andre familier nøjes med at købe deres lammekød nede hos den lokale halalslagter.

Familierne spiser deres tilberedte lammekød efter en fællesbøn i den lokale moské. Nogle familier vælger at spise kødet hjemme, mens andre familier deltager i større fejringer sammen med andre.

Mange muslimske familier i Danmark deler deres offer med de fattige ved at betale for, at et dyr bliver ofret i et muslimsk land, og at offerkødet derefter bliver delt ud til fattige i landet.

Mange muslimske familier i Danmark deler deres offer med de fattige ved at betale for, at et dyr bliver ofret i et muslimsk land, og at offerkødet derefter bliver delt ud til fattige i landet.

Hvornår er eid al-adha?

Eid al-adha starter den 10. dag i den islamiske måned dhul hijjah. Fordi den islamiske kalender er kortere end den gregorianske kalender, rykker datoen for eid al-adha sig hvert år. Højtiden varer tre dage, hvor den første dag er selve offerdagen.

Sådan falder eid al-adha de kommende år:

  • 2022 9. juli - 13. juli
  • 2023 28. juni - 2. juli
  • 2024 16. juni - 20. juni
  • 2025 6. juni-10. juni
  • 2026 26. maj - 30. maj