Sommerserie: tid til tro

Ung muslim: Min sjæl kan ikke undvære sin spirituelle næring

Vi kan ikke bare holde os fra at spise og drikke, fordi det er blevet ferie, vel? På samme måde kan jeg, som muslim, ikke glemme at give min sjæl den åndelige og spirituelle næring, den har brug for, skriver Ulla Ali Adel, der er muslim. Foto: Privat.

En praktiserende, religiøs muslim er en person, der er god ved alt og alle og har et stærkt forhold til sin skaber, Allah. Og det gælder også i sommerferien, mener muslimske Ulla Ali Adel

Når sommerferien er lige rundt om hjørnet, begynder vi lige så stille at ændre på vores daglige rutiner. Nu skal vi til at stå lidt senere op, skolebøgerne skal lægges til side, og vi muslimer skal til at tage en pause fra de fem daglige bønner, indtil ferien er ovre. Eller, skal vi nu det?

Sjælen har brug for næring

Mange ting kan man ændre i sin rutine fra tid til anden, men andre ting er nødvendige og kan derfor ikke ændres på. Vi kan ikke bare holde os fra at spise og drikke, fordi det er blevet ferie, vel? På samme måde kan jeg som muslim ikke glemme at give min sjæl den åndelige og spirituelle næring, den har brug for.

Islam er ikke en religion, der kun praktiseres i moskeen og derhjemme. Det er ikke en religion, der kun praktiseres i bestemte tidsrum, på bestemte steder, og jeg er derfor ikke kun religiøs på nogle tidspunkter og ikke på andre.

Sådan er en god muslim

Som barn lærte mine forældre mig en vigtig ting: At være en god muslim handler ikke alene om at bede, men også om at opføre sig anstændigt. Jeg mindes, at de beskrev det som et hus med to søjler. Her skulle den ene søjle symbolisere de ritualer, jeg udfører, som for eksempel at bede, at faste og at give almisse, og den anden søjle skulle symbolisere gode manérer og handlinger.

De fortalte mig, at de to ting går hånd i hånd med hinanden, og for at jeg kan kalde mig en praktiserende, religiøs muslim, skal jeg både have et stærkt bånd til min skaber (Allah), men også være en god borger i samfundet og behandle Allahs skabninger (mine medmennesker) godt.

Det betyder, at jeg kan kalde mig religiøs, når jeg smiler høfligt til mine medborgere, når jeg siger godmorgen til mine forældre og behandler dem godt, når jeg fokuserer på min uddannelse og stræber højt, når jeg overholder landets regler og love. Og så selvfølgelig også når jeg beder mine fem daglige bønner. Disse handlinger er blot få af de utallige handlinger, jeg kan udføre i min hverdag, der kan gøre mig til en fortræffelig muslim.

Fem gange om dagen udfører jeg bestemte ritualer, der også er med til at styrke mit bånd til Allah og give mig et pusterum fra hverdagens stress og travlhed. Her beder jeg en lille bøn, hvor jeg overvejer mine handlinger gennem dagen. Rejste jeg mig for den ældre kvinde i bussen? Forstyrrede jeg naboen med for høj musik i går nat? Bad jeg min morgenbøn? Jeg spørger Allah om tilgivelse, hvis jeg har syndet, og viser, hvor taknemmelig jeg er for alt, Han har velsignet mig med af goder. Jeg takker Ham for at have givet mig et varmt hus med tag over hovedet, en sund og rask krop, et arbejde og lignende.

Jeg er altid religiøs

På den måde praktiserer jeg hele tiden min religion og er altid religiøs. Om det er på flyet på vej på ferie, i toget med en masse fremmede, eller når jeg sidder i moskeen med andre muslimer. En person, der er god ved alt og alle og har et stærkt forhold til sin skaber, Allah, sådan er en praktiserende, religiøs muslim. Og det er man, hele tiden.

Ulla Ali Adel er 18 år, muslim og skal starte i 3.g. på sit gymnasium efter sommerferien.