Valentinsdag (14. februar)

Kys, kærtegn og kærlighed er noget af det, der kendetegner den rosenrøde højtid valentinsdag. Foto: Maskot/Ritzau Scanpix

Den 14. februar er der amoriner i luften, og store dele af verden farves rød af roser og hjerteformede chokoladeæsker. Valentinsdag er kærlighedens og turtelduernes fest, og festen har måske noget med den italienske helgen Sankt Valentin at gøre

Valentinsdag er en forholdsvis ny højtid i Danmark og vandt først frem i slutningen af årtusindeskiftet med indflydelse fra amerikansk populærkultur. Selvom nogle trækker kristne aner til højtiden, er valentinsdag mest af alt en sekulær festlighed.

Indhold

  • Hvem er Valentin?
  • Hvor stammer valentinsdag fra?
  • Valentinsdag i Danmark
  • Kærlighed i religionerne

Hvem er Valentin?

Det vides ikke med sikkerhed, hvem den Valentin er, der har lagt navn til kærlighedsfesten. Nogle mener, at det kan være den italienske helgen Sankt Valentin, der angiveligt viede kristne par i en tid, hvor religionen endnu var forfulgt. Sankt Valentin blev opdaget, henrettet og senere kåret som en betydningsfuld kristen helgen.

Hvor stammer valentinsdag fra?

Den amerikanske populærkultur har haft stor indflydelse på valentinsfejringen i hele verden. Det er forholdsvist nyt at par i Danmark også tager del i festlighederne, og herhjemme er højtiden mest udbredt blandt den yngre generation.

Nogle mener, at valentinsdag stammer fra den oldromerske frugtbarhedsfest lupercalia, men flere afviser dog, at der skulle være en sammenhæng mellem de to.

Historien bag den valentinsfejring, man kender i dag, er temmelig uklar. I USA begyndte man at printe kommercielle valentinskort fra omkring midten af det 19. århundrede, og siden har højtiden vokset sig enormt stor i USA såvel som mange andre lande rundt omkring i verden.

Valentinsdag i Danmark

At fejre valentinsdag i Danmark er en forholdsvis ny ting, men det tyder på, at højtiden er kommet for at blive. Hvert år melder blomsterforretninger om store stigninger i valentinssalget, og restauranter må ofte melde alt booket denne aften.

Selvom flere mener, at valentinsdag blot er et kommercielt, amerikansk påskud, er der alligevel flere og flere, der markerer kærlighedsfesten.

Kærlighed i religionerne

Kærlighed er en fuldstændig central del af et menneskeliv, og derfor er det også et emne, som de fleste religioner beskæftiger sig med, både når det handler om den medmenneskelige kærlighed, den romantiske kærlighed og kærligheden til en gud. Læs om religionernes kærlighedsforståelser her og mød verdensreligionernes kærlighedsguder her.

Valentinsdag fejres den 14. februar verden over, her i Egyptens hovedstad Kairo. Foto: Mohamed Abd El Ghany/Reuters/Ritzau Scanpix
Bryggebroen i København er fyldt med indgraverede hængelåse, forelskede par har låst fast for at cementere deres evige kærlighed. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix