Debat

Vandaliseringen af jødiske gravsteder er et udtryk for manglende medmenneskelighed

Mere end 80 jødiske gravsten var enten blevet overmalet eller væltet på Østre Kirkegård i Randers på årsdagen for Krystalnatten. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Vandaliseringen af de mere end 80 jødiske gravsten, der er blevet overmalet eller væltet, er en manifestation af en desværre voksende intolerant tendens overfor jøder i store dele af det moderne Europa og ikke kun i Danmark. Det burde få alarmklokkerne til at ringe hos mange.

Jøder hører hjemme i Europa
Jøder er en religiøs- og etnisk befolkningsgruppe, der har dybe rødder i Europas historie, og de udgør en betydningsfuld del af Europas folkesjæl. Jøder hører hjemme i Europa, ligesom mange andre religiøse og etniske befolkningsgrupper også gør det. Vandaliseringen af de jødiske gravsten i Randers er intet mindre end en fej og ussel handling, der er totalt ufortjent.

De cirka 8.000 jøder, der bor i Danmark, har opført sig eksemplarisk i omkring 400 år. Alligevel bliver de i dag chikaneret og truet på åben gade, uden at folk tilsyneladende tager sig meget af det eller diskuterer det nok i det offentlige rum eller i medierne. Problemet bliver ganske enkelt alt for ofte fejet under tæppet.

Voksende antisemitisme i Danmark og i resten af Europa er en meget trist udvikling blot 81 år efter Krystalnatten, hvor omkring 7.500 jødiske forretninger blev ødelagt og 200 synagoger nedbrændt af nationalsocialisterne i Tyskland i 1938. Der er noget, der tyder på, at historien kommer til at gentage sig selv, hvis helt almindelige mennesker ikke vælger at lære af den.

Europa har en tendens til at svigte sine jøder, når det virkelig gælder
Det er en historisk kendsgerning, at Europa altid har haft det svært, når det gælder beskyttelse af jøderne. Her tænker jeg ikke kun på Holocaust under Anden Verdenskrig, hvor store dele af Europa vendte jøderne ryggen, men det sker også i vores tid og lige foran næsen på os, hvor alt for mange mennesker alt for ofte vælger at ignorere åbenlys antisemitisme.

Antisemitisme har mange former og mange ansigter, og den kryber frem, når vi giver den lov, specielt når vi er ligeglade. Vi bør ikke være ligeglade, fordi jøder er en del af os og en vigtig del af vores samfund.

Antisemitismen kommer til at vokse i Europa, hvis helt almindelige mennesker er ligeglade
Faktum er, at antisemitisme desværre er en voksende tendens i Europa, og den kommer til at forsætte sin vækst, hvis den får lov. Det nytter ikke noget at fortælle og klappe hinanden på skulderen og rosende minde hinanden om, hvor langt vi er nået indenfor humanismens udvikling i Europa. Det meste af tiden er dette den rene luft og hykleri, for når det virkeligt gælder, er de fleste af os tavse som graven. Det skal vi ikke være. Vi skal nemlig lære af historien og sige nej til antisemitisme og andre former for intolerance rettet mod jøder og andre.

Vi skal huske, at vi har et etisk ansvar om at beskytte hinanden
Problemet med jøder er ikke jøderne selv, men tværtimod antisemitismens irrationalitet i alle dens uhyrlige former, som kommer til at manifestere sig langt voldsommere end nu, hvis helt almindelige og anstændige mennesker i Danmark og i resten af Europa igen fravælger deres etiske samfundsansvar angående et fælles forsvar af sine jødiske naboer og venner. Vi har jo et etisk ansvar som borgere om at beskytte hinanden.