Debat

"Ved bat mitzvah bliver jeg bekræftet som fuldt ud jøde"

Til en bat mitzvah skal der gøres mange forberedelser. To til tre måneder før bat mitzvahen skal piger skrive en tale, som skal handle om ugens toraafsnit. Jeg har valgt både at skrive en tale og læse et stykke op fra Toraen, skriver 11-årige Noa Hofman Lessner. Foto: Privat.

Bat mitzvah betyder, at jeg engang kan give jødedommen videre til mine børn og holde de jødiske traditioner. Samtidig med det vil jeg også føle mig mere forbundet til min israelske del af familien, mener 11-årige Noa Hofman Lessner, der skal holde bat mitzvah, den jødiske konfirmation, til sommer

Der er mange grunde til, at jeg vil holde bat mitzvah. Siden jeg var lille, har jeg haft en særlig forbindelse til jødedommen. Både fordi jeg gik i den jødiske vuggestue og børnehave, og i dag går i 5. klasse på den jødiske skole Carolineskolen. Men også fordi min far kommer fra Israel. Derhjemme holder vi også mange af de jødiske traditioner.

Min far har, siden jeg var helt lille, snakket hebraisk til mig og mine to søskende. Så vi kunne snakke med den halvdel af min familie, som bor i Israel. Det betyder meget for min familie i Israel, at jeg står bat mitzvah. Det betyder også meget for mig at gøre min familie stolt.

I lang tid gik jeg og tænkte på, om jeg ville holde bat mitzvah eller ej. Mine forældre sagde til mig, at lige meget hvad jeg valgte, ville de bare have, at jeg skulle følge mit hjerte og være glad.

Først måtte jeg konvertere

Min mor ikke er jøde, og derfor måtte jeg for et halvt år siden konvertere til jødedommen. Dette kaldes at gå i mikva. Mikva er en slags stort og dybt badebassin. Inden mikva skulle jeg først snakke med tre rabbinere, der stillede forskellige spørgsmål, efter det skulle jeg tage en kittel på og gå ned i mikvaen og sige en bøn. I starten havde jeg været lidt nervøs, men det hele gik helt fint. Efter mikva tog jeg på kanalrundfart med min mor og far, det var superhyggeligt.

Derfor vil jeg holde bat mitzvah

Bat mitzvah betyder for mig, at jeg kan give jødedommen videre til mine børn og holde de jødiske traditioner. Samtidig vil jeg også føle mig mere forbundet til min israelske del af familien. Ved min bat mitzvah bliver jeg bekræftet som fuld jøde, og jeg viser min loyalitet over for jødedommen.

Bat mitzvah handler også meget om, at jeg træder ind i de voksnes rækker. Jeg tror også, at jeg efter min bat mitzvah vil føle mig mere voksen og mere moden.

Tale og oplæsning fra Toraen

Til en bat mitzvah skal der gøres mange forberedelser. To til tre måneder før bat mitzvahen skal piger skrive en tale, som skal handle om ugens toraafsnit. Jeg har valgt både at skrive en tale og læse et stykke op fra Toraen.

Talen skriver jeg sammen med rabbiner Jair Melchior. Han lærer mig også at læse stykket op fra Toraen. I talen vil jeg tage udgangspunkt i de ting, jeg synes er relevante og interessante fra afsnittet - også i forhold til mit eget liv. Jeg skal selvfølgelig også forberede en fest med mine forældre og en masse andre ting.

I den tid jeg har været i gang med at læse toraafsnittet, har jeg både lært en masse og lært at tænke på en anden måde. Jeg har lært, at man altid kan se på en tekst på mange måder, og at man nogle gange skal tænke lidt ud af boksen for at forstå de gamle tekster fra Toraen.

Sådan fejrer vi det

Min bat mitzvah kommer til at bliver holdt over to dage, lørdag i synagogen og søndag holder vi fest. I synagogen kommer jeg til at holde min tale om formiddagen, og lidt senere til en kvindegudstjeneste skal jeg læse op fra Toraen. Efter kvindegudstjenesten er der kiddush, hvor man siger en bøn over vin.

Om søndagen holder vi festen. Til festen har vi inviteret hele familien. Mine venner og mine forældres venner er også inviteret. Det bliver ikke en særlig traditionel fest med mange timers spise og taler, fordi vi elsker i min familie at kunne have lidt frihed til at kunne gå lidt rundt, og vi kommer også til at lege nogle forskellige lege.

Senere på aften bliver der også dans for klassen, og dem der ellers vil danse. Selvfølgelig kommer der også til at være et par taler og underholdning. I min klasse har vi også den tradition, at til hvert barns bat/bar mitzvah laves der en masse underholdning, gaver, taler, sange og lignende.

Jeg ønsker bare at få en god fest

Gaverne er ikke det vigtigste for mig. Jeg ønsker mere, at jeg bare får en god fest. Men selvfølgelig er det rart med nogle gaver. Til min fest ønsker jeg mig en masse oplevelser, penge, gavekort og en masse forskellige smykker. Jeg ønsker mig smykker, fordi det er noget, som kan holde i lang tid, og en dag kan det få stor betydning for mig eller for en, der arver det.

Men som jeg hentydede til før, betyder det allermest, at mine venner og familie vil være der for mig og fejre min bat mitzvah med mig, og at de vil hjælpe mig med at gøre det til en mindeværdig dag.

Noa Hofman Lessner er 11 år og skal holde bat mitzvah til sommer.