LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Ved ”dharma-dagen” fejrer buddhister religionens tilblivelse

En kvinde tænder lys ved et buddhistisk tempel i Cambodia. Foto: Heng Sinith/AP/Ritzau Scanpix

Når fuldmånen rammer nattehimlen sidst i juli, fejrer theravadabuddhister den buddhistiske helligdag asalha puja, også kendt som ”dharma dagen”

Da den historiske Buddha ifølge buddhalegenden holdt sin første prædiken i en park udenfor byen Benares (i dag Varanasi), efter han var blevet oplyst, var det begyndelsen på den buddhistiske tradition. Tilhørerne til prædikenen var fem dedikerede mennesker, som Buddha før sin oplysning havde levet sammen med under streng askese.

Buddhas prædiken varede ifølge fortællingen i fem dage, og for hver dag tilsluttede en af asketerne sig Buddhas lære. Disse fem disciple blev stifterne af det buddhistiske munkevæsen, der blev et bærende led i buddhismens udbredelse.

I den gren, som hedder theravadabuddhisme, anses munkevæsnet som værende ligeså vigtigt som Buddha og den buddhistiske lære, dharma. Til sammen udgør disse tre – munkevæsenet, Buddha og læren ”dharma” – det, der kaldes ”de tre juveler” i buddhismen.

Theravadabuddhismen er den ene store retning inden for buddhismen, den anden værende mahayanabuddhismen. De to har forskellig forståelse af nirvana, opnåelse af frelse og forståelsen af Buddha.

Fredag den 27. juli fejrer theravadabuddhister over hele verden begyndelsen på den buddhistiske tradition med helligdagen ”asalha puja,” også kendt som ”dharma dagen.” Asalha puja markerer – foruden starten på den buddhistiske tradition – også starten på den tre måneder lange regntid ”vassa,” der i den theravadabuddhistiske tradition bruges til fordybelse og meditation.

Omdrejningspunktet under fejringen af asalha puja er taknemligheden for den buddhistiske lære, dharma. Den består af tre forskellige dele: middelvejen, den otteleddede vej og de fire ædle sandheder. De var alle elementer i Buddhas første prædiken ved Benares og er i dag grundelementer i den buddhistiske tradition.

Under fejringen af asalha puja fordyber theravadabuddhister sig i denne lære, og bruger dagen på at nærlæse og chante (rituelt synge) udvalgte steder fra buddhistiske skrifter, herunder teksten ”Dhammacakkappavattana sutta”, der er en nedskrivning af Buddhas prædiken ved Benares.

Med prædikenen ved Benares satte Buddha ”lærens hjul” i gang og videregav dermed læren, dharma, om blandt andet lidelsens ophør og ret levevis, som buddhismen i dag beror på.