Serie: Askese i religionerne

Vegansk livsstil er en slags ikke-religiøs askese

”Jeg snakkede med en, som fortalte mig, at spiritualitet omhandler den personlige udvikling og den indre rejse. Hvis man tænker sådan på det, så kan man godt bruge ordet spirituel om min egen udvikling,” siger Michael Monberg. Veganerpartiet, som Michael Monberg er forperson for, afholdt for nylig en happening i protest mod pladsforholdene i den danske svineproduktion. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Lever man vegansk, så fravælger man at spise alt der kommer fra dyrene. For Michael Monberg, forperson for Veganerpartiet, var det at leve vegansk et valg han tog, for sin egen skyld, for sine børns, for dyrenes og for miljøet. Læs eller genlæs interviewet med Michael Monberg i anledning af, at Veganerpartiet har opnået vælgererklæringer nok til at kunne stille op til Folketinget

Askese og forskellige former for afholdenhed går igen i mange religioner. Men det er ikke kun religiøse folk, der fravælger ting i hverdagen. Fravalg for klimaets skyld bliver diskuteret meget i denne tid, hvor Greta Thunberg rejser rundt i hele verden, uden at flyve, og taler til verdens ledere om at tage ansvar for klimaet.

Michael Monberg, som er forperson for og medstifter af Veganerpartiet, lever vegansk og har i flere år ikke spist kød, fisk, æg eller andre animalske produkter. I hans øjne er det længe gået ned ad bakke for miljøet, og selvom politikerne har lavet flere love og tiltag, har det ikke hjulpet noget. Han fortæller:

”Der er mange ting der er svære at undvære, som varmt vand, en bil eller en mobiltelefon. Men hvis ikke vi ændrer noget, så har vi meget grumme fremtidsudsigter. Jeg prøvede tidligere at gøre alle de mulige ting, såsom at bruge sparepærer og kun tage korte bade, men jeg kunne ikke se, at det hjalp.”

Da Michael Monberg fik øjnene op for kødproduktionens CO2-udledning, vidste han, at veganisme var svaret for ham:

”Ved at fravælge kød, både for dyrenes skyld, men også for menneskets og klimaets skyld, så kan vi nedbringe CO2-udslippet og få større biodiversitet. Og samtidig har jeg også fået det bedre med mig selv.”

Research og reaktioner
Michael Monberg havde længe gået og været i tvivl om, hvorvidt det var godt at spise kød, men tænkte samtidig at det var sundt, da mennesker skal have jern og protein. Men for nogle år siden, så han en dokumentarfilmen ”Cowspiracy” og den ændrede hans opfattelse markant.

”Efter at have set dokumentaren, valgte jeg at leve vegansk. Men derudover researchede jeg også en hel masse. Hvad gør en vegansk levestil for helbredet? For miljø og klima? Og det gik op for mig, at det faktisk er vores, os menneskers, forbrug, der er skyld i de problemer der er med klimaet,” fortæller han.

Michael Monberg fandt ud af at landbrug og kødproduktion ikke er godt for klimaet og derudover syntes han også at det var synd for dyrene, som han mener oplever store lidelser under kødproduktionsprocessen. Derfor ønsker han nu at dele sin viden, selvom det ikke altid er lige nemt.

”Vi bliver ofte kaldt for religiøse fanatikere” fortæller Michael Monberg og fortsætter:

”Men det er ikke målet med Veganerpartiet. Vi ønsker ikke at fortælle folk, hvordan de skal leve, vi vil bare gerne dele vores viden. For hvis man ikke har den viden, så kan man ikke gøre noget ved det.”

Den spirituelle indre rejse
Michael Monberg er ikke religiøs og spiritualitet forstod han tidligere som noget med duftlys og mantra-messen i sociale rundkredse. Men for nyligt blev han opmærksom på en ny betydning af ordet spiritualitet.

”Jeg snakkede med en, som fortalte mig, at spiritualitet omhandler den personlige udvikling og den indre rejse. Hvis man tænker sådan på det, så kan man godt bruge ordet spirituel om min egen udvikling,” siger Michael Monberg og fortsætter:

”Det har været en transformativ rejse. Jeg har ikke bare lært noget nyt, men har vendt det hele på hovedet. Jeg er gået fra at spise kød og tro, at det var i orden, til at leve med stor afholdenhed.”

Han blev mere opmærksom på sit forbrug, og om han egentlig skal bruge ting, han er ved at købe, eller om det bare er et impulskøb. Samtidig blev den veganske livsstil hen ad vejen til noget mere etisk for Michael Monberg, efter at han have sluppet det at spise kød:

”Det begyndte at handle om medfølelse for dyrene, som er levende væsner med følelser. Vi er allerede medfølende overfor vores kæledyr, men det stopper, når vi skal have aftensmad og hiver en pakke kød frem fra køleskabet.”