Indføring

Vesak er mere end Buddhas fødselsdag

Buddhistiske munke i Bangkok, Thailand, beder i forbindelse med Vesak, der er den årlige fejring af Buddhas fødsel, oplysning og død. Dagen fejres også i Danmark, blandt andet i Wat Phra Dhammakaya-templet i Korsør. Foto: Chaiwat Subprasom/Reuters/Ritzau Scanpix

Den buddhistiske højtid Vesak kaldes af mange Buddhas fødselsdag, men i virkeligheden har dagen en meget større betydning. ”Det er den vigtigste begivenhed i den buddhistiske kalender,” fortæller munk

I mange buddhistisk lande, specielt i Sydøstasien, fejrer theravadabuddhister og tibetanske buddhister den 26. maj højtiden Vesak. Dagen har mange navne og kaldes også Wesak, Visakha Puja, Phat Dan og Vesakha Dag. Sommetider kaldes den også Buddhas fødselsdag til trods for, at dagen er en fejring af meget mere end blot Buddhas fødsel.

”På Vesak fejrer buddhister alle tre begivenheder: Lord Buddhas fødsel, hans oplysning og død, og dermed opnåelsen af Nirvana,” forklarer Phra Thada Jaranatharou. Han er thailandsk theravada-buddhist, og han er i Danmark for at udføre religiøst arbejde.

Herudover markerer dagen også en fejring af Buddhas lære og den fred, han bragte til verden. Derfor er denne dag en af de vigtigste begivenheder i den buddhistiske kalender, og dagen er da også særligt hellig i theravadabuddhisme og i den tibetanske buddhisme.

Datoen for Vesak følger de asiatiske månekalendre, hvor Vesak-måneden som regel falder sammen med det, vi i Danmark kender som maj måned, og fejres på månedens fuldmånedag. Det betyder, at Vesak i år 2021 falder torsdag den 26. maj.

Som nævnt markeres Vesak primært i Sydøstasien i lande som Thailand, Nepal, Sri Lanka, Butan, Tibet, Indien og Bangladesh, da helligdagen fejres af theravadabuddhister og tibetanske buddhister.

I andre buddhistiske retninger, som for eksempel mahayanabuddhismen, fejres Buddhas tre livsbegivenheder på tre separate dage, der som regel falder i april, december og februar. Fælles er dog, at de fleste buddhistiske helligdage fejres i templer, hvilket Vesak også gør.

Vesakfejring i Korsør
Vesak bliver også markeret i Danmark. Det gør den blandt andet i Wat Phra Dhammakaya-templet, som ligger i Korsør.

”Sædvanligvis begynder fejringen af Vesak i Wat Phra Dhammakaya-templet om morgenen,” fortæller Phra Thada Jaranatharou og uddyber:

”Her messer vi for at hylde de tre juveler: Buddha, dharma, der er den buddhistiske lære, og sangha, som er den buddhistiske menighed. Herefter mediterer vi, indtil der afholdes en ceremoni, hvor de safranfarvede kåber gives til munkene. Denne gestus anses som et symbol på sikkerhed og trøst, hvilket vi også får retur af munkene som tak for den generøsitet, vi udviser ved at give dem kåber. Efter ceremonien går munkene rundt med skåle i hænderne, hvori lægfolk kan lægge almisser. Herefter afholder vi endnu en ceremoni, hvor vi tænder stearinlys, og går rundt om de hellige Buddha-relikvier, eller sarira, som det også kaldes. Relikvierne er ting, som var tilbage efter Buddhas kremation for omkring 2500 år siden. Det kan for eksempel være knogler eller tænder. Til slut plejer vi at spise frokost sammen, og fejringen afsluttes.”

Redigeret i maj 2021.