10 religiøse seværdigheder i Rom

I dag er Vatikanet stedet, hvor paven holder til, og stedet, hvor hele den katolske kirke administreres. Foto: colourbox

Igen i år ligger Rom på top fem over danskernes foretrukne rejsemål. Her kan du læse om 10 religiøse seværdigheder, der er værd at se i denne interessante by

Rom har i snart 2000 år været det religiøse centrum for verdens katolikker og det største kristne pilgrimsmål. Der findes en lang række kristne seværdigheder i Rom. Og ikke nok med det - der findes også seværdigheder, der vidner om det religiøse liv fra før kristendommens tid. Bliv guidet gennem 10 religiøse seværdigheder her.

1. Vatikanet
Vatikanet ligger i Rom, men blev i 1929 anerkendt som selvstændig stat. Vatikanet ligger dér, hvor apostlen Peter(link) døde. Apostlen Peter siges at være den første pave, og derfor har Vatikanet været et naturligt sæde for efterfølgende paver. I dag er Vatikanet også stedet, hvor paven holder til, og stedet, hvor hele den katolske kirke administreres.

I Vatikanet ligger flere af Roms allerstørste seværdigheder, som du i det følgende kan læse om.

2. Peterskirken
Peterskirken (Basilica di San Pietro in Vaticano) ligger i Vatikanet, og som navnet antyder, er kirken opført til ære for apostlen Peter. Peterskirken er verdens største kirke og blev opført fra 1506-1626.

På pladsen foran kirken, Peterspladsen, bliver de besøgende mødt af 140 helgenstatuer.
Inde i kirken findes en række vigtige seværdigheder. Hovedalteret i kirken, kaldet pavealtret, markerer det sted, hvor Peter siges at være begravet. Det første pavealter blev bygget allerede i år 200. Alteret, der findes i kirken i dag er dog fra slutningen af 1500-tallet.

En anden af kirkens store attraktioner er kuplen, der er tegnet af den berømte kunstner Michelangelo. Historien lyder, at Michelangelo udførte kuplen uden betaling, fordi han gjorde det til Guds ære. Det er muligt at gå op i kuplen og nyde den smukke udsigt udover Rom.

Derudover findes Michelangelos berømte marmorskulptur, Pieta, også i kirken. Skulpturen forestiller Jomfru Maria, der sidder med Jesus efter hans korsfæstelse.

3. Det Sixtinske Kapel
Vatikanpaladsets mest berømte del, og Roms største valfartsmål, er det Sixtinske Kapel (Capella sistina). Det Sixtinske Kapel er Vatikanpaladsets hovedkapel og blev opført fra 1473-1481.
Kapellet er 40 meter langt og dets vægge og loft er malet af nogle af de største italienske kunstnere, såsom Sandro Botticelli og Pietro Perugino.
Mest kendt er kapellets loft, som Michelangelo har malet. Michelangelos loft rummer temaer som skabelsen og arvesynden. Historien lyder, at Michelangelo i fire år lå oppe under loftet for at færdiggøre sit arbejde.
Til trods for at Michelangelos arbejde i dag er meget beundret, vakte hans billeder dengang forargelse i kirken, fordi han malede figurerne nøgne. Michelangelos figurer fik også efterfølgende malet klæder på i Det Sixtinske Kapel.

Udover at kapellet er et yderst yndet pilgrimsmål og turistattraktion, benyttes kapellet også til andre ting. Det Sixtinske Kapel bruges i forbindelse med valg af nye paver, ved dødsmesser for paver samt ved den store påskemesse.

4. Laterankirken
Laterankirken (San Giovanni in Laterano) er også en del af Vatikanet. Kirken er Roms domkirke og den katolske kirkes fornemste domkirke. Kirken bliver kaldt for alle kirkers moder og er viet til Jesus Kristus, Johannes Døberen og evangelisten Johannes.

I dag findes den originale kirke ikke, da Laterankirken blandt andet har været udsat for jordskælv og brand i tidens løb. Den nuværende Laterankirke er fra ca. 1650 og opført i barokstil af Francesco Borrominis.

Apostlene Peter og Paulus hoveder siges at være bevaret i baldakinen over hovedaltret. Udover disse relikvier er kirken også særlig berømt for sit smukke mosaikgulv.

Kirken har en hellig port, der åbnes hvert 25 år (jubelår). Det siges i den katolske kirke, at pilgrimme, der går gennem porten et jubelår, gives fuld aflad.

5. San Callisto katakomberne
San Callisto katakomberne er et kæmpe underjordisk kristent gravkompleks i Rom. Gravkomplekset er fra 2. århundrede og består af fem niveauer, 20 kilometer gange og med omkring 170.000 gravpladser.
Gravene har indeholdt en lang række kristne martyrer og helgener samt en del paver, dog er mange af gravene i dag blevet tømt.

Særlig besøgt og berømt i katakomberne er Pavernes Krypt, hvor fem af paverne fra 200-tallet er begravet.

Udover at gravene er betydningsfulde, fordi de har været stedet, hvor mange kristne personligheder blev begravet, vidner katakomberne også om Roms lange kristne historie. I katakombernes gange kan man se indskrifter og billeder lavet af kristne i tidens løb.

6. Pantheon
Pantheon er et antikt tempel i Rom, templet, der står nu, er fra 120 e.kr.
Pantheon betyder alle guder på græsk, og templet var et tempel for alle de romerske guder, der blev tilbedt inden kristendommens indførelse.

Templet blev dog til en kirke i 600-tallet Santa Maria ad Martyres og blev senere til en gravkirke for prominente personer, eksempelvis maleren Rafael.

Pantheon er særlig berømt for sin specielle kuppel samt Rafaels grav, der er markeret med en Madonnafigur. Pantheons arkitektur er meget beundret og efterlignet mange steder i verden.

7. Santa Maria Maggiora
Basilikakirken Santa Maria Maggiora er dedikeret til Jomfru Maria, som navnet antyder.

Basilikaen er kendt for dens blanding af flere forskellige stilarter fra forskellige perioder.
Basilikaen er også berømt for sine mosaikker og bibelske motiver i skibet. Udsmykningen er særlig fokuseret omkring bebudelsen, Jomfru Maria og Jesusbarnet.

Der findes en række seværdigheder i basilikaen. I loftet findes en berømt mosaik af Jomfru Marias kroning. Kardinal Rodriguez gotiske grav fra 1299 findes også i basilikaen.
Derudover har basilikaen også et Sixtinsk kapel for pave Sixtus 5., der rummer pavens grav. Og der findes en berømt bronzefigur af jomfru Maria med Jesus ved indgangen.

8. San Pietro in Vincoli
Vincoli betyder kæder, og kirkens navn henviser til de kæder, som apostlen Peter var lænket med under sit fangeskab i Rom. Det siges, at de oprindelige kæder er bevaret, og findes nu i en montre under kirkens højalter.

Udover at kirken er kendt for disse lænker, er den også særlig berømt for Michelangelos grav til pave Julius 2. Graven til paven blev aldrig færdig, som Michelangelo havde forestillet sig, fordi han blev overtalt til at arbejde på Det Sixtinske Kapel i stedet.

I kirken findes også Michelangelos meget berømte Mosesstatue. Statuen af Moses er særlig kendt, fordi Moses har horn i panden, hvilket skyldes en oversættelsesfejl fra Det Gamle Testamente. Moses skulle have haft lysstråler fra sit hoved, og ikke horn.

9. Templerne ved Forum Boarium
Templerne ved Forum Boarium er opført til handelsguden Herkules og til guden for floder og havne, Portunus.

Templerne er fra det 2. århundrede f.kr. og er meget velbevarede. De vidner om det religiøse liv før kristendommens indførelse i Rom, hvor mange forskellige guder med hver deres funktion blev tilbedt af romerne. Templerne blev dog indviet som kirker i middelalderen.

Templerne er kendte for deres blanding af romersk og græsk arkitektur, og de har været inspiration til mange senere bygninger.

10. Santa Maria della Vittoria
Santa Maria della Vittoria er en barokkirke. Særlig bemærkelsesværdig for kirken er, at den kun er oplyst af levende lys. Derudover er Cornarokapellet seværdig, da det er udformet som et teater.

I centrum af teaterudformningen findes kunstneren Berninis berømte skulptur af den katolske helgen Teresas Henrykkelse fra 1646. Marmorskulpturen forestiller Teresa, der ligger på en sky og en engel, der ser ned på hende.

Peterskirken er kirken opført til ære for apostlen Peter. Peterskirken er verdens største kirke. Foto: Arkiv
I Peterskirken findes Michelangelos berømte marmorskulptur, Pieta. Foto: wikimedia
Mest kendt i det sixtinske kapel er loftet, som Michelangelo har malet. Michelangelos loft rummer temaer som skabelsen og arvesynden. Her ses Michelangelos »La Creazione« (Skabelsen), hvor Skaberens og Adams fingre netop rører hinanden og derved overfører liv. Foto: arkiv
Laterankirken bliver kaldt for ”alle kirkers moder” og er viet til Jesus Kristus, Johannes Døberen og evangelisten Johannes. Foto: wikipedia
San Callisto katakomberne er et kæmpe underjordisk kristent gravkompleks i Rom. Foto: rom-guide.dk
Pantheons arkitektur er meget beundret og efterlignet mange steder i verden. Foto: wikimedia
Basilikakirken Santa Maria Maggiora er dedikeret til Jomfru Maria. Foto: wikipedia
Statuen af Moses er særlig kendt, fordi Moses har horn i panden, hvilket skyldes en oversættelsesfejl fra Det Gamle Testamente. Moses skulle have haft lysstråler fra sit hoved, og ikke horn. Foto: wikipedia
Templerne ved Forum Boarium er opført til handelsguden Herkules og til guden for floder og havne, Portunus. Templerne er fra det 2. århundrede f.kr. og er meget velbevarede. Foto: wikipedia
I centrum af kirkens teater-udformningen findes kunstneren Berninis berømte skulptur af den katolske helgen Teresas Henrykkelse fra 1646 Foto: www.loststudies.com