Indføring

10 religioner, du ikke vidste eksisterede

Her ses et Bahai tempel i Haifa, Israel. Religionen er en såkaldt 'synkretistisk' religion, der er koncentreret om en troslære, der kombinerer elementer fra tidlig jødedom, islam, kristendom og buddhisme. Foto: Ekaterina Vysotina /Pixabay

Kender du The Flying Spaghetti Monster, jediisme og Falun Gong? Vi har her samlet en liste over 10 religioner, du nok ikke kendte i forvejen

Ukendte åndelige ledere, nyfortolkninger eller flyvende spaghettimonstre.

Der findes i dag et utal af religiøse grupper og bevægelser, de fleste nok aldrig har stiftet bekendtskab med.

En stor del af de mindre kendte religioner er karakteriserede ved at være nyfortolkninger - udledt eller inspireret af kendte religioner - eller ved at være synkretistiske (kombinerede af flere forskellige religiøse forestillinger, red.).

De mindre kendte religioner er naturligvis meget varierende i medlemstal og udbredelse. Og mens nogle af dem faktisk er officielt registrerede trossamfund med medlemmer over hele verden, er de fleste lokale og har et begrænset antal medlemmer.

Vi har her samlet 10 religioner af forskellig størrelse.

De første fem er karakteriserede ved at være udledt eller inspireret af andre religiøse traditioner - eller ved at kombinere trosforestillinger fra forskellige andre religioner.

1: Bahá'í
Bahá'í blev grundlagt af Bahá'u'lláh (kan oversættes 'Allahs stråleglans', red.) i Persien (nuværende Iran, red.) i 1863.

Bahá'í er en monoteistisk religion (med én gud, red.), der har som mål gennem tolerance, humanisme og fred at forene mennesker på tværs af nationaliteter og kulturer.

Religionen er en såkaldt 'synkretistisk' religion, der er koncentreret om en troslære, der kombinerer elementer fra tidlig jødedom, islam, kristendom og buddhisme.

I bahá'í anses såvel Muhammed, Jesus, Abraham og Buddha som væsentlige profeter, ligesom grundlæggeren, Bahá'u'lláh, fremstilles som profet.

Der findes over fem millioner tilhængere af religionen, som er spredt over hele verden og har hovedsæde i Haifa i Israel.

2: Jainisme
Jainreligionen eller jainismen er en indisk religion, der kommer af ordet 'jaina', der betyder: 'tilknyttet jinaerne, 'de sejrende''.

'De sejrende' hentyder til de 24 lærere, som tilbedes af jainisterne.

Jainismen, som opstod cirka 800-600 f.Kr., udspringer af vediske trosforestillinger, som også buddhismen og hinduismen kan spores tilbage til.

I jainismen udmærkes særligt to troslærer eller principper: ikke-vold og askese, som ultimativt fører til frelse eller frigørelse fra livet, der ligesom i buddhismen og hinduismen anskues som lidelse.

Principperne medfører blandt andet, at jainisten gennem livet skal søge at handle i kærlighed og godhed og undgå at yde skade på noget levende, da det ifølge religionen besidder 'jiva' (liv eller livscyklus, red.).

Der findes i Indien, hvor jainismen hovedsageligt er udbredt, cirka 3 millioner jainister.

3: Zoroastrianisme
Zoroastrinisme eller 'zarathustisme' tilbeder profeten Zarathustras, som levede i Persien (nuværende Iran, red.) et sted mellem 1000 og 600 f.Kr..

Zarathustras' lære handler grundlæggende om det dualistiske mellem det gode og det onde, renhed og besmittelse, som anses som to grundmagter i tilværelsen.

Mennesket står konstant over for valget mellem de to.

I zarathustrismen skelnes primært mellem guden 'Ahura Mazdah', som kan oversættes 'den vise herre' og guden 'Angra Mainyu', 'den fordærvende ånd', som er i konstant kamp, men om hvem det spås, at det gode og retfærdigheden med Ahura Mazdah i sidste ende skal sejre.

Religionen var faktisk statsreligion i Persien i perioden 549 f.Kr. til 642 e.Kr., men det gik ned ad bakke for religionen i takt med, at islam voksede i området.

I dag findes der i verden mellem 145.000 og 210.000 'parsier', som religionens tilknyttede kaldes.

De holder hovedsageligt til i Asien og i områderne omkring Iran.

4: Cao Dai
Cao Dai eller 'caodaismen' er en religiøs bevægelse, som opstod i Sydvietnam i 1926.

Bevægelsen har Cao Dai som højeste gud, der sammen med den kvindelige gud, Duc Phat Mau, opretholder verdensordenen.

Cao Dai er en synkretistisk religion, der kombinerer elementer fra buddhisme, konfucianisme, daoisme og kristendom.

Verden ses således som skabt af gud, men målet er gennem et retfærdigt levet liv at undslippe livet, som er lidelse.

Der findes i dag et sted mellem tre og seks millioner Cao Dai-troende - hovedsageligt i Vietnam men også i resten af verden.

5: Falun Gong
Falun Gong kan betragtes som en bevægelse med et religiøst funderet grundlag.

Falun Gong blev grundlagt i Kina i 1992 af Li Hongzhi gennem offentlig meditationsundervisning.

Der er tale om en særlig form for spirituel lære, der er i familie med qigong-meditationens langsomme, koncentrerede bevægelses-meditation.

Qigong-meditationen har rødder i buddhistisk og daoistisk praksis, som i Falun Gong er tilføjet en række moralske forskrifter.

Bevægelsen blev i løbet af 1990'erne så populær i Kina, at antallet af praktiserende menes at have overgået medlemmerne af Kinas kommunistiske parti (KKP), som er verdens største parti med over 70 millioner medlemmer.

I 1998 immigrerede Li Hongzhi til New York, hvor han også i dag er bosat.

KKP forbød i 1999 Falun Gong i Kina, og praktisering i landet er i dag stadig ulovligt.

Udenfor Kina er Falun Gong-praksis populært både i Europa, Canada og USA, hvor man kan finde mediterende i storbyers offentlige parker.

Spaghetti og lysværd
De følgende religioner kendetegnes ved at afvige fra traditionelle trossamfund og ofte have mere karakter af sekt.

De kan dog alligevel være ganske udbredte, selvom deres religiøse grundlag og udfoldelse for mange nok kan synes at være en anelse tvivlsomt.

6: Jediisme
Siden George Lucas i 1977 begyndte science fiction serien Star Wars, har mange taget de lyssværdsbærende jedi-riddere til sig i en grad, så de betragter jediismen som deres religion.

I Star Wars opererede jedi-ridderne med forholdet mellem lyset, repræsenteret i jedi-riddernes retfærdighed og mørket, 'The dark side'.

Det bærende princip er i jediismen 'the Force' ('Kraften', red.), og denne kraft binder ifølge jediisterne universet og sammen i kosmisk orden.

Jediismen er blevet et globalt udbredt fænomen, og flere steder er oprettet internetfællesskaber og deciderede kirker for jediister.

The church of Jediism blev fx grundlagt af den unge Star Wars-fan, Daniel S. Jones i Wales i 2007.

Ifølge Jones har kirken i dag mere end 20.000 tilknyttede.

Jones anklagede i 2009 supermarkedskæden Tesco for religiøs diskrimination, da han i en forretning blev bedt om at fjerne sin hætte, selvom han forklarede, at den var et religiøst påbud.

Ifølge avisen The Guardian undskyldte supermarkedet senere:

Hvis jedi-riddere går rundt i forretninger med deres hætter på, misser de alle de gode tilbud, sagde de og påpegede, at der var flere af Star Wars' berømte jedi-riddere, der havde taget hætten af offentligt uden at blive indfanget af den mørke side.

7: Universe People
Universe People eller 'Cosmis People of Light Powers' er en tjekkisk og slovakisk bevægelse, grundlagt omkring tjekken Ivo A. Benda i 1990'erne.

Ifølge Benda kan man kommunikere med engleagtige rumvæsner, der holder til som vogtere uden for jordens atmosfære.

I fremtiden vil disse væsener ifølge Universe People redde disciplene fra jordens undergang.

Bevægelsens medlemmer fører desuden en konstant kamp mod massemedierne, som de mener korrumperer, fordrejer og undertrykker og har i det hele taget et anstrengt forhold til teknologi.

I stedet bør man lytte til rumvæsenernes budskaber, som Universe People har på båndoptagelser.

Det er vanskeligt at fastslå et nøjagtigt medlemstal, men ifølge Universe People selv, er det et stykke over 20.000.

SE OGSÅ: Universe People's hjemmeside

8: Pastafarianisme
Fænomenet 'The Church of the Flying Spaghetti Monster' (FSM) eller pastafarianisme startede i 2005 som en reaktion på debatten om undervisning i det kreationistiske, intelligente design i amerikanske skoler.

Det var den amerikanske universitetsstuderende Bobby Henderson, der i et åbent brev til Kansas' Undervisningskomité ligestillede komitéens beslutning om at tillade undervisning i intelligent design i statens skoler med potentiel undervisning i et monster lavet af spaghetti og kødboller.

Pastafarianismen, som Hendersons opfindelse kom til at hedde, blev hurtigt populær som internetfænomen og har i dag mange tilhængere.

Bevægelsen skulle muligvis fra begyndelsen ses mest som et sarkastisk indlæg i de amerikanske religionsdiskussioner, men med tiden er bevægelsen vokset til et stort kulturelt fænomen og afholder årligt konferencer, hvor religiøse emner diskuteres.

Henderson har desuden forfattet en spaghettimonsterbibel, hvori første bud lyder:

Jeg er det Flyvende Spaghettimonster. Du må ikke have andre guder før mig (efter er det OK; bare brug beskyttelse) Det eneste Monster, som fortjener kapitalisering er Mig! Andre mostre er falske monstre, der ikke fortjener kapitalisering. Forslag, 1.1.

9: Prins Philip-bevægelsen
Den engelske prinsgemal, Hertugen af Edinburgh, Prins Philip, har tilsyneladende fået en lille religion dedikeret sin ære.

Kulten opstod i 1970'erne i forbindelse med det britiske kongepars besøg hos Yaohnanen-stammen på øen Tanna, Vanuatu.

Her har prinsen og stammen, forlyder det, følgende udvekslet signerede pressefotos og rituelle våben, da stammen identificerer Prins Philip med sønnen af en særlig, hellig bjergånd.

Det vides ikke præcis, hvor stor Prins Philip-bevægelsen er i dag.

10: Maradonas Kirke
Det er ikke blot prinser, der er en hyldestreligion forundt.

Det argentinske fodboldikon Diego Armando Maradona har fået sin helt egen kirke, hvor over 100.000 fans hylder eks-fodboldspilleren som en guddom.

Iglesia Maradoniana eller 'Church of Maradona' afholder jævnligt 'gudstjenester', hvor der både findes ti bud og et fadervor:

Vores Diego, du, som er på grønsværen; Hellige være din venstre hånd, tilgiv englænderne, som vi har tilgivet den napolitanske mafia; Lad ikke dig selv blive fanget i offside og fri os fra Havelange og Pelé, lyder den.

Bønnen er fuld af henvisninger til Maradonas karriere, hvor han i 1986 i verdensmesterskabernes kvartfinale brugte den såkaldte 'gyldne hånd' til hjælp mod England.

Senere kom Maradona i unåde hos fodboldforbundet FIFA i en sag om doping i 1994, hvor daværende præsident, Havelange, stod i front for forbundet.

Samme 'gyldne hånd' bruges ifølge engelske 'The Telegraph' under initiationen eller dåben af nye medlemmer, hvor de hamrer venstre hånd imod en fodbold.

En statue af Bahubali transporteres på en landevej udenfor Mumbai i Indien. Bahubali, som tilbedes i jainismen er i denne udgave hugget ud af en 400 tons tung granitblok. Den er på vej til en bjergtop i Bhavnagar, som ligger i det vestlige Indien. Foto: DANISH SIDDIQUI Denmark
En mand går forbi et såkaldt 'ildtempel' i anledning af 'Navroz', det parsiske nytår i Mumbai, Indien. Parsi er betegnelsen for en person, der er tilknyttet zarathustrismen.Der anslås at være et sted mellem 145.00 og 210.000 parsier i verden. 65.000 af disse bor i Indien. Foto: STR Denmark
Det store tempel. Cao Dai-religionen er en blanding af buddisme, taoisme og konfuisme. Der bedes i templet fire gange om dagen. Foto: Jørgen Schytte Denmark
Falun Gong-medlemmer mediterer i Lafayette Park, foran De Hvide Hus i Washington, DC, 20. november 2011. I 1999 blev Falun Gong forbudt i Kina, hvor det oprindeligt kommer fra. Foto: JEWEL SAMAD Denmark
Kampen mellem det gode og det onde. Her er det Jedi-ridderen Luke Skywalker, som er helt i George Lucas' berømte Star Wars-film. Jediismen har som religiøst fællesskab levet lige siden Lucas præsenterede den første film i serien, som var den fjerde i kronologien, i 1977. Foto: Ronald Grant Archive / Mary Evan
Universe People fastholder, at der findes en hemmelig flåde af engle-rumvæsener lige uden for jordens atmosfære, som en dag vil frelse bevægelsens tilknyttede.
Den østrigske forretningsmand, Niko Alm, fremviser sit netop erhvervede kørekort med billedet, hvorpå han fik lov til at bære et religiøst symbol for pastafarianismen eller 'det flyvende spaghettimonster'. På billedet bærer Alm et dørslag. Foto: HEINZ-PETER BADER Denmark
Man skulle måske ikke lige tro det, men Prins Philip, Hertugen af Edinburgh, tilbedes af Yaohnanen-stammen som den hellige søn af en bjergånd. Kulten opstod i 1970'erne i forbindelse med det britiske kongepars besøg på øen Tanna, Vanuatu. Her ses han med en pose Werther's Originals bolcher efter søndagsandagten i West Newton Church, den 5. februar, 2012 in West Newton. Anledningen er her fejringen af 60 år med Dronning Elizabeth II som regent. Foto: Chris Jackson Denmark
Daniel Astilleta ses her med sin etårige datter Bianca, der netop er blevet initieret i Maradonas kirke. Den gængse dåb skulle efter sigende være gennemført, når initianden slår venstre hånd mod en fodbold, som Maradona gjorde det med 'den gyldne hånd' i en kamp mod England i 1986. Om Bianca har slået på bolden vides ikke. Foto: DANIEL GARCIA Denmark