Klassiker

De 10 vigtigste ting om hanukkah

Den jødiske festival hanukkah holdes til minde for et lys-mirakel, der skete i templet 164 f.kr. Her ses ultraortodokse jødiske børn med lys, der fejrer den første aften i hanukkah. Foto: Ariel Schalit/AP/Ritzau Scanpix

Midt i juletravlheden fejrer jøder hanukkah, en fest til minde om et lysmirakel i Jerusalems tempel. Der hører en række lækre madretter til fejringen, som i år 2020 begynder om aftenen den 10. december

1. Hanukkah-miraklet

Hanukkah er en lysfest til minde om dengang i 164 f.Kr., hvor jøderne sejrede over grækerne, som havde erobret magten i Judæa. Da templet i Jerusalem, som også havde været erobret, skulle genindvies, fandt jøderne olie nok til, at "den evigt brændende flamme kunne brænde et døgn." Flammen blev tændt ved genindvielsen og brændte på mirakuløs vis i otte dage, præcis tids nok til at udvinde ny olie til lyset.

Det er denne begivenhed, som fejres til hanukkah, og det er derfor, hanukkah varer otte dage. Det fejres ved at tænde lys på en niarmet lysestage: Otte lys på hver af de otte dage, og et niende lys, som kaldes tjeneren.

I år 2020 fejres hanukkah fra solnedgang den 10. december til solnedgang den 18. december.

2. Festlige retter i friture

Når jøder verden over fejrer hanukkah, spiser de retter stegt i masser af olie. Retterne bliver tilberedt på denne måde til minde om olie-miraklet i templet. Et sikkert hit er latkes: Kartoffelpandekager med æblemos og cremefraiche og retten sufganiyot. En ret, vi på dansk kalder doughnuts med syltetøj. Sidste år lancerede et firma en ny slags sufganiyot til højtiden, der er så proppet med vodka, at indtagningen af den svarer til at drikke en genstand.

3. Lad jer ikke besnære af julen

Indtil det 19. århundrede levede hanukkah et meget stille liv. Det var de færreste der overhovedet fejrede hanukkah. I løbet af det 19. århundrede vandt julen mere og mere frem i USA. Rabbinerne blev bange for, at deres menigheder ville blive distraheret af julen, og de satte derfor større fokus på hanukkah.

4. Hanukkah i bevægelse

De jødiske helligdage følger en lunisolar-kalender. Det betyder, at helligdagene falder i forhold til solens og månens omløb. Derfor falder hanukkah aldrig den samme dag som sidste år, men flytter sig hvert år ligesom muslimernes ramadan og de kristnes påske. Et år i den hebræiske kalender kan vare mellem 353 og 385 dage, så det er ikke lige til at gennemskue, hvornår højtiden falder.

5. Hanukkah Menorah

Jøder forbindes normalt med den syvarmede lysestage "menorahen", men til hanukkah tændes der lys i en særlig niarmet lysestage kaldet hanukkiah eller hanukkah menorah. Lysestagen har en arm for hver dag flammen brændte i templet og en ekstra i midten, hvorfra de andre lys bliver tændt. Traditionelt blev der brugt olivenolie til Hanukkiahen. Olien er i dag erstattet af stearinlys, der bliver sat i lysestagen fra højre til venstre og tændt fra venstre til højre.

6. En ubeskrevet højtid

I forhold til hvor populær en højtid hanukkah er blevet, er det overraskende hvor lidt der står om den i de jødiske skrifter. Den er ikke nævnt i Det Gamle Testamente, da begivenheden finder sted efter at bogen er samlet. Begivenheden er beskrevet i Makkabæerbøgerne.

7. Snurretoppen

En fast del af hanukkahfejringen er dreidel. Dreidel er en snurretop med de jødiske bogstaver nun, gimel, hay og shin på hver side. På hebræisk giver bogstaverne sætningen: Her skete et stort mirakel. Til hanukkah konkurrerer man mod hinanden med snurretoppene. Hver deltager har en pulje penge eller slik, som de enten taber eller forøger alt efter, hvilket bogstav der vender op, når snurretoppen stopper sin snurredans.

8. Den olympiske hanukkah

I Israel fejres hanukkah på en ganske bestemt måde. På bedste olympiadevis konkurrerer løbere om at komme først fra byen Modiin til Jerusalem med en brændende fakkel. Distancen er cirka 32 kilometer og faklen bruges til at tænde en gigantisk Hanukkiah (lysestage) ved grædemuren.

9. Gaven er gelt

I middelalderen opstod traditionen med at give gelt (jiddisch for mønter) til hanukkah. Gelt blev dengang givet til lærer og efterhånden omfattede traditionen også børn. Det blev forventet af børnene, at de gav nogle af pengene videre til velgørenhed. I 1958 begyndte nationalbanken i Israel at lave særlige mønter til højtiden. Trykket på mønterne varier fra år til år og viser forskellige jødiske samfund. Chokolade bliver også brugt som gelt, og nogle mener at de kendte chokolademønter indpakket i guldfolie kan spores tilbage til denne tradition.

10. Dans og fest på Rådhuspladsen

I Danmark fejrer de danske jøder hanukkah ved at tænde en gigantisk niarmet lysestage på Rådhuspladsen. Lystændingen ledsages af dans og fest.

Kilde: Time Magazine

Artiklen blev oprindeligt bragt i december 2012. Senest redigeret 17/12 2019.

I forbindelse med Hanukkah spiser jøderne doghnuts med syltetøj. En anden populær spise er kartoffelpandekager med æblemos og cremefraiche.
Lysfesten er her skudt godt i gang i Ungarn. Hanukkah var ret ukendt indtil det 19. århundrede, hvor rabbierne satte mere fokus på højtiden. De var bekymrede for, at julen ville vinde for stor indpas hos deres menigheder. Foto: REUTERSLaszlo Balogh.
Den jødiske kalender følger solens og månens afløb, derfor falder den aldrig samme dag som året før. Her ses jøder i Moskva, der i går fejrede begyndelsen på Hanukkah med dans. Foto: REUTERSDenis Sinyakov.
Hanukkah Menorah eller Hanukkiah er en særlig niarmet lysestage, der kun bruges ved Hanukkah. I 2008 blev denne Hanukkiah tændt af en rabbiner i Mumbai, Indien.
Jøder i Jerusalem fejrede i går Hanukkah, samtidig med at de bar en ny torarulle ind i en synagoge. Hanukkah er ikke beskrevet i Det Gamle Testamente, men der findes beretninger om den i Makkabæerbøgerne. Foto: KOBI GIDEON.
Dreidel er en jødisk snurretop med hebraiske bogstaver. Snurretoppen bliver brugt til en konkurrence, hvor den heldige vinder slik og penge.
I Israel ankommer ilden til at tænde Hanukkiahen ved vestmuren på en helt speciel måde. Flammebærer løber de 32 kilometer fra byen Modiin til Jerusalem med ilden. Her ses ultraortodokse jøder, der i går tændte stearinlys i forbindelse med festivalen. Foto: REUTERSRonen Zvulun.
Til Hanukkah giver man gelt: Penge eller chokolade. Nogle mener at chokolademønter, som den på billedet er opfundet i forbindelse med Hanukkah.
Hvert år fejrer danske jøder Hanukkah ved at tænde en kæmpe Hanukkiah på rådhuspladsen med fest og dans. I år sker det den 8. december kl. 17.30. Dette billede er også fra festen i Moskva i går. Foto: REUTERSDenis Sinyakov.