18 europæiske flag med religiøse symboler

Bliver religiøse symboler i flag en saga blot?

Må nationalflag rumme religiøse symboler? Se de 18 flag, som ifølge jurister kan blive ramt af sidste års krucifiks-dom fra Italien

En gruppe jurister har påpeget, at den Europæiske Menneskerettighedsdomstols krucifiks-dom fra sidste år, hvor krucifikser blev forbudt i italienske skoler, måske kan bringe 18 landes nationalflag i fare. Det er de 18 medlemslande i Europarådet, som har religiøse symboler i deres flag. Her kan du se flagene og læse om deres religiøse symboler.

Andorras flag er en lodret trikolore med landets rigsvåben i midten. Farverne er relateret til farverne i det spanske og det franske flag; landene, som gennem tiden har beskyttet Andorras uafhængighed.

Det religiøse islæt i flaget finder man i rigsvåbnet. Øverst til venstre i våbenskjoldet ses en katolsk bispehue. Flaget blev taget i anvendelse i 1866.

Flaget fra Aserbajdsjan er en vandret trikolore bestående af henholdsvis et blåt, et rødt og et grønt bånd. Allerede i farverne findes en religiøs henvisning. Dog ikke i de to øverste, da det blå henviser til landets rødder i Tyrkiet, og det røde symboliserer fremgang og europæisering. Men den grønne farve refererer til islam.

I flagets midte ses den muslimske halvmåne og den ottekantede stjerne, som refererer til de otte tyrkiske folk. Flaget fik sin nuværende form i 1991.

Det danske flag,Dannebrog, er et rødt flag med et hvidt kors. Det er ikke helt fastlagt, hvor farverne oprinder fra, menmåske en modsætning til Romerske Kejserriges røde kors på hvid baggrund.

Oprindeligt var det kvadratisk med et såkaldt solkors, men i forbindelse med reformationen ændredes formen til et rektangel med et galgekors.

Dannebrog blev inspiration til andre korsflag i de nordiske lande; Sverige, Norge, Finland og Island samt de autonome områder Åland og Færøerne. Ifølge legenden faldt Dannebrog ned fra himlen under slaget ved Lyndanisse (i dag Tallinn i Estland) den 15. juni 1219.

Finlands flag, eller på finsk, "Siniristilippu", er et af de nordiske korsflag. Den hvide farve siges at symbolisere et snedækket Finland, og den blå farve symboliserer de mange søer.

Flagets udseende blev til i 1900-tallet, og det blev taget i anvendelse som nationalflag efter uafhængigheden i 1917.

Georgiens flag er udsmykket med flere religiøse symboler, mere præcist fem kors. Det er fire små Skt. Georgskors, der er karakteriseret ved at være røde på hvid baggrund og med lige lange korsarme, som bliver bredere udefter, og et stort kors i midten.

Udformningen er formentlig taget fra et såkaldt Jerusalemskors, der i sin tid blev anvendt af korsfarere. De fem kors symboliserede da Jesu fik fem hellige sår. Flaget blev igen taget i anvendelse i 2004 efter en pause på henved 500 år.

Grækenlands flag består af ni hvide ogblå striber, der løber horisontalt. I øverste venstre hjørne findes et hvidt kors på blå baggrund, som symboliserer den Græsk-ortodokse kirke.

De ni striber svarer til stavelserne i slagordet Frihed eller død på græsk fra den græske uafhængighedskrig i starten af 1800-tallet, og flaget var desuden i sin udformning inspireret af det amerikanske flag. Det blev officielt indført da Grækenland proklamerede uafhængighed i 1822.

Islands flag er et af de nordiske korsflag inspireret af Dannebrog. Det består af en blå bund, hvorpå hvidt og et rødt kors er placeret. Farverne symboliserer tre elementer fra den islandske natur:Der er det dybblå Atlanterhav, som omgiver øen. Den hvide farve symboliserer sne og is, og den røde farve symboliserer lavaen fra vulkanerne.

Flaget i sin nuværende form blev taget i anvendelse i 1915, hvor det røde kors blev tilføjet.

Flaget er delt i to horisontale bånd. Foroven er der et blåt bånd, som symboliserer en skinnende blå himmel, og forneden er et rødt bånd, som skal symbolisere de ulmende gløder fra et lejrbål. Desuden er der en gylden fyrstekrone, som blev tilføjet i 1937, da man opdagede, at flaget var identisk med Haitis flag.

Flaget har været anvendt siden 1700-tallet.Det religiøse islæt er korset på toppen af kronen.

Flaget er et heraldisk flag, da farverne hvid og rød i to lige store vertikale bånd også er Maltas våbenskjold. Flaget er desuden prydet med Skt. Georgskorset i øverste venstre hjørne.

Skt. Georgskorset i form af den britiske udmærkelse af dette navn, blev givet til hele den maltesiske befolkning for deres mod under 2. Verdenskrig, og flaget er det eneste i verden, som indeholder en udenlandsk orden. Flaget i sin nuværende form har været anvendt siden Maltas uafhængighed i 1964.

Moldaviens flag er en trikolore med tre vertikale striber med farverne blå, gul og rød, der er identisk med Rumæniens trikolore, og det viser den kulturelle samhørighed, som der er mellem de to nationer.

Men i modsætning til det rumænske flag, indeholder det moldaviske landets rigsvåben midt i det gule bånd. Det består blandt andetaf en ørn, der i sit næb holder et kors og dermed et religiøst symbol. Flaget blev taget i anvendelse i 1991.

Det norske flag består af et mørkeblåt kors med hvide kanter på rød bund og er et af de nordiske korsflag. Flaget blev udformet i 1821. Det kom til at indeholde elementer fra både det danske og det svenske flag.

Det danske islæt, et hvidt kors på rød bund, var til minde om den netop afsluttede union med Danmark. Det svenske, et kors i Sveriges blå farve, en reference til den daværende union med Sverige.

Det serbiske flag er en trikolore med tre horisontale bånd i farverne rødt, blåt og hvidt. Det er de såkaldte panslaviske farver, der indgår i flere af de slaviske landes flag. I midten til venstre ses Serbiens rigsvåben, som blandt andet indeholder et kors.

Dertil kommer et andet muligt religiøst element, da nogle mener, at de fire symboler rundt om korset kan udlægges som det græske B (beta) fra frasen: Herrernes herre og kongernes konge (Johannes Åbenbaring, Kapitel 17, 14), som på græst begynder med B. Flaget blev taget i brug som Serbiens flag i 2006.

Ligesom det serbiske flag, indeholder det slovakiske flag en trikolore bestående af de panslaviske farver med rød, blå og hvid i tre vandrette bånd. På flaget ses også Slovakiets rigsvåben.

Våbenet indeholder et dobbeltkors, der står på den midterste af tre høje. Det vides ikke med sikkerhed, hvad dobbeltkorset betyder, men en udlægning går på, at det ene kors symboliserer Jesu død, og det andet symboliserer hans genopstandelse. Flaget har været i brug siden 1992.

Det spanske flag består af tre horisontale bånd, hvor det midterste gule er dobbelt så bredt som de to røde foroven og forneden. Farverne er hentet fra den spanske region Kastiliens våbenskjold. Til venstre i den gule stribe ses selve Spaniens våbenskjold (en flagvariant uden våbenskjold er også tilladt).

I våbenskjoldet ses foroven den spanske kongekrone, hvor der på toppen sidder et kors. Flaget i sin nuværende form har eksisteret siden 1981.

Det britiske flag, eller Union Jack, indeholder hele tre forskellige kors. Der er Skt. Georgskorset, som er Englands flag, et rødt kors på hvid bund. Så er det skotske Skt. Andreaskors, et X-formet hvidt kors på blå bund. Endelig er der det irske Skt. Patrickskors, som er den sidste tilføjelse til flaget. Det er også X-formet, men det er rødt på hvid bund.

Flaget i sin nuværende form har været anvendt siden 1801.

Sveriges flag er et af de nordiske korsflag, og det er sandsynligvis inspireret af eller tænkt som en modsætning til det danske Dannebrog. Det gyldne kors i flaget har sin egen legende, da det siges, at den svenske kong Erik den Hellige så et gyldent kors på himlen, da han landede med sit skib på Finlands kyst i 1157. Farverne er formentlig hentet fra det svenske rigsvåben.

Flaget har været anvendt siden 1500-tallet, men det blev dog først det officielle svenske flag i 1906.

Schweizernes flag er rødt med et hvidt kors i midten. Flaget er inspireret af symbolet for kantonen Schwyz, som er et rødt flag med et tyndt græsk kors i det ene hjørne. Det er et af de ældste anvendte flag i Europa, som kan spores tilbage til Middelalderen, men det blev dog først officielt taget i brug i 1814, da korset blev indført i konføderationens segl.

Ligesom Dannebrog i Nordeuropa, har det tyrkiske flag med halvmånen og stjernen inspireret mange flag i omkringliggende lande. Det røde farve har indgået i tyrkiske flag siden Middelalderen, men det nuværende design fra 1844, men flaget blev først officielt taget i anvendelse i 1936.

Halvmånen og stjernen er symboler på islam, men var oprindeligt henholdsvis symboler på Byzans og Jomfru Maria. Nu udlægges de af mange som henholdsvis Gud og profeten Muhammed.