Værd at vide om graviditet og fosterets udvikling

Barnet kan være ønsket og velkomment eller tanken om det føles som en uoverskuelig byrde, og kvinden har kun kort tid at beslutte sig i. Hun kan være under pres fra forældre, faderen, myndigheder og sundhedsvæsen for at få en abort, eller hun kan selv ønske det

For at en kvinde ikke skal føle sig presset til abort, må hun have mulighed for god lægelig og social støtte under og efter svangerskabet, betryggende fødselsforhold, barselshvile og efter fødslen arbejde og pålidelig børnepasning eller tilstrækkelig forsørgelse, så hun kan passe sit barn selv.

Hvordan udvikler fosteret sig?
Netdoktor kan udviklingen følges uge for uge og på Visible Embryo ses den i billeder. økonomiske beregninger , fordi handicappede børn er dyre. Derfor er der udviklet metoder til at undersøge det ufødte barn, og det tilrådes kraftigt alle kvinder, der menes at være i risiko for at føde et handicappet barn, at lade sig undersøge.

Viser fosterundersøgelsen, at barnet er sygt eller handicappet, står kvinden/forældrene over for det svære valg: Vil vi have abort eller føde barnet? Der kan være tale om tidlig eller en sen abort.

Der er i sjældne tilfælde givet tilladelse til abort på levedygtige fostre, og det har vakt kraftig debat efter at jordemødre gjorde opmærksom på det.

Er ikke alle værdige til at leve?
Handicaporganisationer og andre protesterer mod, at alle der ikke er sunde og raske skal fravælges og spørger: Er vi heller ikke værdige til at leve? Danmark har tiltrådt FNs "Standardregler om lige muligheder for handicappede" fra 1993.

Hvor kan der findes råd og vejledning?
Først og fremmest hos egen læge. Kvinden har ret til vejledning fra sin kommune om de muligheder der findes for støtte til at beholde barnet. Adoption er også en mulighed. Hvis hun vælger abort har hun ret til støttesamtale både inden beslutningen tages og efter.

Der er en lang række andre muligheder for rådgivning landet over, både offentligt og privat. I København, Randers, Århus og Odense findes Mødrehjælpen. Sexlinjen har rådgivning især til unge som telefonrådgivning og via e-mail. Abortnet giver vejledning om både medicinsk og kirurgisk abort, følger og rådgivning. Den kristne organisation Retten til Liv har den anonyme telefonrådgivning Abortlinien. Landsbevægelsen Respekt for Menneskeliv og Tilflugten har ligeledes telefonrådgivning. På bl.a. Netdoktor kan man stille spørgsmål og høre andres mening.

Fosterreduktion
Fosterreduktion er abort på et eller flere fostre ved graviditeter med flere fostre, som ofte opstår efter behandling for barnløshed. Fosterreduktion bør ligestilles med legal provokeret abort mener tre overlæger ved Skejby Sygehus. Overlæge Ole Hartling, formand for Etisk Råd, udtrykker derimod betænkeligheder ved det

Følger efter abort
Nogle kvinder har ingen problemer. Der kan være fysiske og psykiske følger efter såvel spontan som provokeret abort; de kan i nogle tilfælde vare i mange år.