Halloween og Allehelgensdag

Halloween er en sammentrækning af ordene i All Hallows Eve og betyder allehelgensaften. Den fejres den 31. oktober. Det er aftenen før Allehelgensdag, hvor alle kendte og ukendte martyrer og hellige fejres.

Allehelgensdag fejres af både protestanter, ortodokse og katolikker og går helt tilbage til den tidlige kirke. Halloween går helt tilbage til hedensk tid i Skotland, Wales og Irland, og er i Danmark en ny fest indført fra USA for få år siden, mest af foretningslivet. Den nye skik fik biskop Jan Lindhardt, Roskilde, til fra 2000 at fejre den i kirken med alle stiftets konfirmander, og det har styrket interessen for den.

Allehelgensdag og Halloween havde ifølge Lindhardt noget tilfælles: "...i begge fester er det meningen, at man forkynder at døden ikke har det sidste ord, og det er en trøst, når man går på sine kæres grave." Men der var yderligere et motiv: "I Roskilde Stift vurderer vi, at skal man have en direkte adgang til de unge, så er Halloween ikke den dårligste vej. Men det bliver på danske betingelser: med undervisning i bibelens vigtigste historier og med en flot gudstjeneste som afslutning." (Begge citater fra Udfordringen, 2000, 45)

Halloween fejres i øvrigt med bål, lygter, græskarmænd og lys. Børn og voksne klæder sig ud som hekse, skeletter, spøgelser og uhyrer - det er en rigtig gyseraften, og det afspejles i de følgende links.

History of Halloween findes både dens historie og alt muligt til en Halloweenfest: Masker, græskar, kostumer og meget mere. Børn og voksne kan finde ideer til fester udklædning, clipart, indbydelser hos Kloge Åge, hvor børnebibliotekerne har samlet gode prøvede links, mest på engelsk. Halloween on the Web er en stor amerikansk familievenlig portal. For de avancerede er der amerikanske opskrifter på Hookery Cookery Halloween Recipes og på 13 Pumpkin Avenue findes dragter, flere opskrifter, musik, dekorationer, links . . .
God fornøjelse!