5200 trin fører til helligsted for fire verdensreligioner

I højsæsonen fra december til maj samles troende hinduer, buddhister, muslimer og kristne på toppen af Adam's Peak for at se solopgangen og deltage i fælles ceremoni.

De mange faldefærdige trappetrin, der leder til det hellige fodaftryk på toppen af bjerget Adams Peak, betrædes hvert år af over 300.000 pilgrimme. Fire verdensreligioner har forskellige meninger om, hvis fodaftryk det er, men trods uenighed mødes alle under vandringen til toppen

Det er tidlig morgen i Sri Lanka, kun få minutter inden daggryet sniger sig op over bjergtoppene og farver himlen i en palet af rødlige nuancer. På bjerget over skyerne står et par udmattede muslimer samlet, mens en buddhistisk munk prustende hiver sig op af trappegelænderets sidste meter. Kun lyden af anstrengt vejrtrækning og et enkelt host høres blandt den brogede forsamling, som spejder forventningsfuldt ud over den østlige horisont.

I løbet af få sekunder slikker solens første stråler bjergryggens toppe. Ser man ned mod kysten, kaster solen en skygge af bjergtoppen på de tågede skyer og danner en perfekt trekant. Som solen kryber op over himlen, krymper den trekantede skygge mod toppen og forsvinder til sidst.

Kort efter afbrydes stilheden af lyden fra en tung klokke, som rungende og højlydt kalder alle sammen til en ceremoni. Mens buddhistiske munke messer og forkynder Buddhas lærdom, bærer en bramin (hindu-præst) en krukke med ris tværs over pladsen. På hans vandring rører pilgrimme ved krukken, som efterfølgende bliver placeret på en sten som offer til hinduguden Shiva.

Helligbjerget med de fire betydninger
En kalorieforbrændende bjergvandring og en magisk solopgang er ikke alt, Adams Peak har at byde på. Ifølge fire verdensreligioner er det 2300 meter høje bjerg nemlig blevet betrådt af en ganske særlig person, som har efterladt et aftryk af sit fodspor på toppen. Hvem denne person er, er der imidlertid delte meninger om.

Muslimer mener, at profeten Adam, efter sit eksil fra Paradisets Have, blev forvist til bjerget på Sri Lanka på grund af dets enestående natur og lighed med Paradiset. Fodaftrykket skulle stamme fra Adams første skridt på jorden. Adam, som også kendes fra Det Gamle Testamente, har desuden lagt navn til bjerget Adams Peak.

Protestantiske kristne tror derimod, at fodaftrykket tilhører apostlen Thomas, og at han satte aftrykket lige inden sin død. Thomas var en af Jesu tolv disciple, og i Bibelen går han også under navnet Tvivleren, fordi han tvivlede på Jesu opstandelse. Han kom dog over sin tvivl og blev endda den af apostlene, som drog længst væk for at forkynde kristendommen, nemlig til Indien.

LÆS OGSÅ: Apostlen Thomas

Hinduerne mener, at det er aftrykket af Shivas fodspor. Shiva er sammen med Brahma og Vishnu en af hinduismens mest tilbedte guder, og han optræder både som skaber og ødelægger.

Endelig er der buddhisterne, som mener, at det er Buddhas aftryk, der findes på toppen. De kalder bjerget Sri Pada, som på sanskrit betyder helligt aftryk, og i dag- og nattetimerne bliver det multireligiøse sted beskyttet af buddhistiske munke.

Flertallet i Sri Lanka er buddhister, men både hinduister, muslimer og kristne er valfartet til øen, hvor de efterfølgende har bosat sig.

300.000 besøgende hvert år
I over 1000 år har pilgrimme fra nær og fjern valfartet til Adams Peak, og ifølge lokale turistbureauer besøger knap 300.000 pilgrimme hvert år stedet, for at se det hellige fodaftryk og for at nyde den enestående solopgang og natur. Fodaftrykket måler 152 cm i længden og 70 cm i bredden.

Pilgrimssæsonen løber fra den buddhistiske Poya-fest i december til Vesak-festivalen i maj, med januar og februar som de travleste måneder.

LÆS OGSÅ: Buddhas fødselsdag fejret med lys, vand og farver

Selv om ruten er beklædt med små tehuse, som byder på lidt at drikke og et sted at hvile de ømme fødder, er vandringen til toppen ikke uden anstrengelser. Det tager omkring fire timer at nå toppen, og det, der begynder som en bred trappe munder ud i smalle, stejle trappetrin med kun et gelænder at holde balancen med.

I lavsæsonen fra maj til oktober er bjerget indhyllet i skyer, og hvis man vover sig op på den øde bjergtop, vil det blive en kold og våd fornøjelse. Bjergtrappen er desuden heller ikke lyst op, så man må medbringe sin egen fakkel.

Et bjerg i fred
Stedet har stor betydning for kristne, muslimer, hinduer og buddhister. Ikke kun i fredsperioder, men også i tider med krig. I perioden 1983 til 2009, hvor Sri Lanka var underlagt borgerkrig, var bjerget var det eneste fredelige sted i det krigsramte land. Som et fristed mødtes hinduer og buddhister i fred og sikkerhed under vandringen til toppen af Adams Peak.

Kilder til artiklen:
Politiken.dk
sripada.org
who.unesco.org
buddhanet.net

Det hellige bjerg Adam's Peak ligger på Sri Lanka. Buddhister kalder bjerget Sri Pada, hvilket betyder 'helligt aftryk'.
Adam's Peak er blandt andet kendt for sin udsigt til en enestående solopgang. Her er det en gruppe hindukvinder, der nyder solopgangen på toppen af bjerget.
Buddhister tror, at det var på toppen af Adam's Peak, at Buddha satte sit fodaftryk, da han besøgte Sri Lanka for tredje gang.
Før de begynder vandringen mod toppen, samles pilgrimme foran den liggende Buddha, hvor de lytter til, at munken messer Buddhas lærdom.
Det hellige fodaftrykket på toppen af Adam's Peak måler 152 cm i længden og 70 cm i bredden, og det beskyttes i døgndrift af buddhistiske munke.