6 eksempler på religiøst begrundet terrorisme
At udøve vold i religionens navn er et ældgammelt fænomen, men terrorisme af enhver art er et moderne fænomen, siger professor Mark Sedgwick
"Terror er ofte berettiget af religion og udløses af konflikter, hvor nogle beslutter, at et mål er tilstrækkeligt vigtigt og presserende, men samtidigt for svært at opnå, så man tyr til vold og terrorisme."
Således forklarer professor, dr.phil. Mark Sedgwick fra arabiske og islamiske studier på Aarhus Universitet.
I anledning af 10-året for terrorangrebet i USA den 11. september 2010 kan du her læse om seks eksempler på religiøst begrundet terror.
Israel-Palæstina konflikten
Israel-Palæstina konflikten er en af de ældste religiøse konflikter i historien. Begyndelsen til denne konflikt kan spores helt tilbage til udvandringen fra Egypten, som beskrives i Det Gamle Testamente.
Jerusalem er i dag stadig omdrejningspunkt for den religiøse konflikt, der for alvor blussede op, efter staten Israel blev opført i 1948.
Siden har opgørene mellem muslimer, jøder og kristne, der alle mener, at Israel tilhører dem, ført til voldsomme kampe, bombesprængninger og bosættelser, der dagligt koster menneskeliv. Konflikten er en hårdknude, da alle tre religiøse retninger mener at have ret til Israel ifølge deres helligskrifter, Koranen, Bibelen og Torahen.
LÆS OGSÅ: Historien om Tempelbjerget
Ødelæggelsen af Babri-Masjiid-moskeen, 1992
Nedrivningen af Babri-Masjiid-moskeen i den nordindiske by Ayodhya i 1992 skete fordi radikale hinduister mener, at moskeen er bygget oven på den hinduistiske gud Ramas fødested. Rama er den centrale gud i det indiske epos Ramayana, hvor han fremstilles som idealet for den retfærdige hersker.
Forud for nedrivningen af moskeen gik politiske konflikter, der førte til optøjer og sammenstød mellem hinduister og muslimer over hele Indien, og som kostede mange hundrede menneskeliv.
Begivenheden beskrives som det blodigste i Indien, siden landet blev delt i det hinduistiske Indien og muslimske Pakistan.
LÆS OGSÅ: 10 religiøse konflikter
Luxor, Egypten, 1997
Det værste terrorangreb Egypten i nyere historie fandt sted i turistbyen, Luxor, i 1997. Angrebet blev udført af militante islamister, der var imod Egyptens tilnærmelser og samarbejde med Vesten.
Det var terrorister fra det militante islamiske terrornetværk al-Gamaa al-Islamyia, der angreb og dræbte 58 udenlandske turister. Turisterne blev skudt og stukket ned af de militante islamister. Oppositionen til det egyptiske regime ville ramme Egypten ved at ødelægge og i bogstavelig forstand dræbe turistindustrien, der tilførte mange penge til landet og gjorde Egypten i stand til at tilnærme sig Vesten.
Terrorangrebet i Luxor var en kulmination på mange års kamp mellem det egyptiske regime og oppositionen.
World Trade Center, 11. September 2001
Angrebet på World Trade Center i New York, USA, er et af de mest markante terrorangreb i nyere tid, og Mark Sedgwick beskriver dette terrorangreb, som det blodigste terrorangreb i historien.
Den islamistiske terrororganisation al-Qaeda med den nu afdøde Osama bin Laden i spidsen kaprede fire fly og styrede to af dem direkte ind i Twin Towers i New York City. Gruppens mål er i samarbejde med andre ekstremistiske grupper at vælte ikke-muslimske regimer og fjerne versterlændinge og ikke-muslimer fra muslimske lande. På den baggrund erklærede Osama bin Laden i 1998 hellig krig mod USA og udsendte en fatwa, der opfordrede til drab på amerikanske civile og deres allierede i hele verden.
Terrorangrebet på World Trade Center blev begyndelsen på kampen mod terror, som USA startede kort efter begivenhederne i New York.
Oslo og Utøya, Norge 2011
Massakren i Norge er et af de nyere terrorangreb i Vesten. Bag bombningen af en statsbygning i Oslo samt nedskydning af 68 politisk aktive unge på Utøya stod norske Anders Breivik.
Men dette terrorangreb var i langt højere grad motiveret af nationalisme, identitet og politik end religion, mener Mark Sedgwick.
Terrorangrebet var motiveret af et langt manifest, som udtrykte ekstrem racisme. Angrebet på det norske Arbeiderparti og Arbeiderpartiets ungdomsafdeling skyldtes, at Anders Breivik ville ramme dem, der havde tilladt indvandringen i Norge og dermed åbnet for islam og andre religioner, som Anders Breivik var imod.
Det 1500 sider lange manifest har klare referencer til de middelalderlige korstoge, hvor kristne riddere forsøgte at overtage magten i muslimske lande.
Aum Shinrikyo, Tokyo, 1995
Religiøse terrorangreb sker sjældent uden det har været motiveret af en eller anden form for konflikt, fortæller Mark Sedgwick og fremhæver giftangrebet på Tokyos undergrundsbane i 1995, som det mest berømte og berygtede eksempel, hvor en konflikt ikke er gået forud for terrorangrebet.
Bag angrebet stod den ny-religiøse sekt Aum Shinrikyo og dens leder Shoko Ashara. Sekten påstod at have forudsagt dommedag og at Japan ville styrte i havet i 1990, men da dette ikke skete forudsagde sekten at verden ville gå under i år 2000. For at fremskynde processen aktiverede de et giftangreb med stoffet sarin i Tokyos undergrundsbane, hvor tolv mennesker blev dræbt og adskillige såret.
LÆS OGSÅ: 7 morderiske dommedagsreligioner
Overalt i verden findes der eksempler på religiøse grupper, der strides om geografiske områder og tilhørssteder.
De katolske kroatere og de ortodokse serbere, hinduistiske indere og kristne briter, muslimske algiere og kristne franskmænd.