7 morderiske dommedagsreligioner

I nyere tid har enkelte religioner følt, at det var nødvendigt at enten dræbe sig selv eller andre for at overbevise omverdenen om sandheden af deres trosforestillinger eller for at fremskynde dommedag Foto: Wikimedia Commens

I nyere tid har enkelte religioner tyet til massedrab for at fremskynde dommedag. Læs eksempler her

1. Heavens's Gate
Heaven's Gate var en ufo-religion, der blev stiftet i Californien, USA, af Marshall Herff Applewhite.

Heavnes Gate blandede kristne dommedagsforestillinger med ufologi.

En central trosforestilling i bevægelsen var, at en ekstra terrestrial race, der befandt sig på et højere evolutionært niveau end mennesket, ofte besøgte jorden. Rumvæsenerne havde tidligere sendt Jesus, deres Kaptajn, til jorden.

Gruppen betragtede den menneskelige krop med foragt og levede derfor i strengt cølibat. De retsmedicinske undersøgelser viste, at mange af mændene var blevet kirurgisk kastreret, heriblandt Applewhite.

På deres hjemmeside skrev Heaven's Gate, at et rumskib, som efterfulgte kometen Hale Bopp, var blevet sendt for at hente dem. Men for at komme op i rumskibet skulle de efterlade deres jordiske kroppe. Marts 1997 begik de 39 medlemmer kollektivt selvmord ved at indtage store mænger nervemedicin skyllet ned med et glas vodka.

Selvmordet var nøje planlagt og velorkestreret. Da politiet fandt dem, lå de alle med hænderne langs siden, iklædt sorte Nikesko, sorte bukser og et firkantet lilla slør over ansigt og krop.

2. Soltempelordenen
Soltempelordenen, eller som den hedder på fransk Ordre du Temple Solaire, blev stiftet i Geneve i 1984 af Joseph Di Mambro og Luc Jouret.

Di Mambro påstod, at han i et tidligere liv havde været en tempelridder, mens Jouret hævdede at være Kristus. Det lykkedes Di Mambro og Jouret at få overbevist tilhængerne om, at de efter deres død ville blive ført til en planet nær Sirius. Trosforestillingerne var en blanding af kristendom og New Age. Ordenen ventede på en nær dommedag forårsaget af en miljøkatastrofe.

Den første, der blev offer for ordenen, var en kun tre måneder gammel baby, som fik stukket en træpæl gennem hjertet. Di Mambo beordrede henrettelsen, fordi han mente, babyen var Antikrist. Dette skete i Oktober 1994. Få dage senere holdt ordenen en rituel sidste nadver, hvor 53 begik kollektivt selvmord. De resterende begik selvmord de efterfølgende år, og de, som nægtede, blev koldblodigt henrettet.

3. Peoples Temple
Peoples Temple blev stiftet i 1955 af den amerikanske dommedagsprofet James Warren Jim Jones. Jones hævdede, at han i visioner havde set, at dommedag var nær. Få var dog udvalgt til at etablere et nyt paradis på jord, hvor alle mennesker skulle leve i fredelig sameksistens, side om side. Jones karakteriserede ofte medlemmerne som sin regnbuefamilie.

Peoples Temple var en syntese af marxisme og evangelisk kristendom, centreret om den karismatiske leder, Jim Jones.

Efter problemer i hjemlandet, USA, flyttede de til Sydamerika, hvor de grundlagde deres eget Utopia, midt i Guyanas jungle.

Bevægelsen mødte sit endeligt på en meget dramatisk måde. Den 18 november, 1978, beordrede Jim Jones sine tilhængere til at begå kollektivt selvmord ved at drikke cyanidgift. Forældre gav deres børn giften for derefter selv at indtage den. De, der nægtede, blev henrettet. Enkelte undslap dog tragedien ved at foregive at være døde. Mere end 900 mennesker døde denne skæbnesvangre dag, heriblandt 270 børn.

Begivenheden er blevet karakteriseret som det største masse-selvmord i nyere tid.

4. The Movement for the Restoration of the Ten Commandments of God
The Movement for the Restoration of the Ten Commandments of God var en katolsk sekt fra Uganda.

Sekten begyndte med, at nogle skolebørn i Rwanda hævdede at have set jomfru Maria i deres skolegård. En af disse, Credonia Mwerinde, hævdede at have været i kontakt med Maria siden 1984. Det var Mwerinde, der bragte bevægelsen fra Rwanda til Uganda.

Mwerinde bad den katolske lærer Joseph Kibwetere om at være leder af bevægelsen. Kibwetere takkede ja, og hans gård blev hovedkvarteret for medlemmerne. Både Kibwetere og Mwerinde fik løbende instrukser fra jomfru Maria.

Bevægelsens erklærede mål var at skabe et bibelsk samfund baseret på de ti bud. For at blive medlem af bevægelsen skulle man afskrive alle sine materielle besiddelser, indgå i cølibat og leve i tavshed. Medlemmerne kommunikerede internt ved hjælp af tegnsprog. Sekten ventede, at jorden ville gå under i 1999.

Da dommedag ikke oprandt, udløste det en krise. Nogle valgte at forlade bevægelsen, nogle blev dræbt og andre begik selvmord. Det ansås, at cirka 780 tilhængere døde.
.

5. Aum Shinrikyo
En anden ekstremistisk dommedagsbevægelse, der har set dagens lys i nyere tid, er Aum Shinrikyo. Aum Shinrikyo opstod i Japan i 1984.

Religionen blev stiftet af den karismatiske leder Shoko Asahara. Asahara er en selvbestaltet profet, der først forudså, at Japan ville styret i havet i 1990. Da dette som bekendt ikke skete, forudså han - ligesom mange andre dommedagsprædikanter - at jorden ville gå under omkring årtusindeskiftet. For at fremskynde dommedag aktiverede bevægelsen en række giftgas angreb i Tokyos undergrundsbane i 1995.

Asahara blev anholdt og sigtet for terrorisme, og det viste sig, at bevægelsen yderligere stod bag en række mord og kidnapninger. Mandag d. 20 december 2010 offentliggjorde det japanske politi, at 6.583 mennesker er blevet ofre for terrorangrebet og syv andre forbrydelser, AUM stod bag.

Selv efter Asaharas dødsdom lever bevægelsen videre - nu under navnet Aleph - og de troende mener stadig, at Asahara er deres frelser og det fuldendte væsen.

6. The Branch Davidians
The Branch Davidians var en amerikansk, protestantisk sekt, der brød ud fra moderreligionen, Syvende Dags Adventistkirken, i 1955.

En vigtig trosforestilling i sekten var, at Kristus i en umiddelbar fremtid ville vende tilbage til jorden for at hente de udvalgte med til himlen, hvor de skulle bo i tusind år.

I 1980´erne overtog David Koresh ledelsen af sekten. Koresh mente, som de tidligere ledere, at han havde profetiske evner, og at han var den nye Messias. En af de første tiltag, som Koresh udførte, var at annullere medlemmernes ægteskaber, da kun han måtte være gift. Selv tog han flere koner og fik utallige børn.

Tidligere medlemmer beskyldte Koresh for at begå overgreb mod sine mange børn, og amerikanske medier var hurtige til at gribe historien.

19 april 1993 stormede ATF (Alcohol, Firearms and Tobacco) bygningen, hvor sekten holdt til. Angrebet var kulminationen på en 51 dage lang belejring. Under belejringen havde ATF truet medlemmerne med våben og benyttet belejringsmusik for at stresse dem. Under angrebet kom det til åben ildkamp, og 74 sektmedlemmer døde, heriblandt 21 børn.

I dag er der enighed om, at katastrofen formentlig kunne være undgået, hvis begge parter havde handlet anderledes.
.

7. Young sang-kirken
Young sang-kirken var en sekt fra Sydkorea. Young sang betyder evigt liv.

Det lykkedes den karismatiske leder Woo Jong-min at få overbevist tilhængerne om, at døden var en illusion, og når de døde, ville de få evigt liv i himlen.

I begyndelsen af 1990´erne var der flere tusinde tilhængere, man da Woo påstod, at de troende kunne opnå guddommelig status, ebbede engagementet ud.

5. oktober, 1998, blev Woo Jong-min og seks af hans resterende tilhængere fundet brændt ihjel i en minibus. Slægtninge til Woo fortalte det koreanske politi, at Woo og de andre seks havde forladt Seoul for at martre dem selv

Ifølge en koreansk avis mente politiet, at selvmordet var et religiøst ritual for at opnå evigt liv i himlen.

Foto: Wikimedia Commens