Aboriginals har religionen med sig

Aboriginal-dansere fra Arnhem Land i Australiens Northern Territory. De kalder sig selv "Chooky Dancers" og poserer her efter at have optrådt i et mediefremstød for the Sydney Festival, 9. januar 2009. Foto: GREG WOOD Denmark

Religionen spiller en stor rolle for australske aboriginals

Australiens oprindelige folk, aboriginals, eksisterede i tusindvis af år, før englænderne koloniserede kontinentet i 1700-tallet. Alt ændredes, da englænderne og dermed kristendommen kom, men mange af det oprindelige folks trosforestillinger har alligevel overlevet frem til i dag.

Selvom Australiens oprindelige befolkning består af mange forskellige stammer og sproggrupper, findes der mange ligheder i deres traditionelle religiøse forestillinger på tværs af kontinentet. En historie som går igen, er historien om Drømmetiden.

En skabelsesberetning
Drømmetiden (på engelsk dreamtime) er en slags skabelsesberetning om en urtid, hvor landet blev skabt og tog form.

Myter om Drømmetiden beskriver mytiske forfædres rejse gennem det australske urlandskab, hvor de tog liv for eksempel i form af kænguruer, slanger og fugle. På deres rejse skabte og navngav forfædrene naturen, grundlagde ruter som stadig bliver fulgt, og indstiftede ritualer som stadig udføres i dag.

Forfædrene lærte menneskene at forsørge sig og at organisere sig socialt. Da de var færdige med at skabe liv, trak de sig tilbage ned i jorden og efterlod sig et aftryk i en klippe eller i form af en kilde. På den måde opstod hellige kilder og steder, hvor det antages, at man stadig kan finde forfædrenes kraft.

Drømmetiden var af altafgørende betydning for de australske aboriginals, da den forklarede deres oprindelse og deres sammenhæng med naturen og forfædrene. Den mytiske urtid var basis for deres religion, adfærd og lov og orden i samfundet, og har stadig betydning i dag.

Myten om den enorme slange
De australske aboriginals har et utal af myter om forfædrene, og alle er afhængige af det sted på kontinentet, de er opstået. Her skal blot nævnes en enkelt.

Myten om Rainbow Serpent (regnbue slangen) går igen mange steder. Den anses for at være en enorm slange, som bor i de dybeste vandhuller. Slangen styrer den vigtigste ressource, nemlig vand, og den viser sig for folk som en regnbue, når den bevæger sig igennem vand og regn, imens den former landskaber og navngiver steder. Slangen beskytter sit folk, men straffer også dem, der bryder loven. Den skaber mennesker, har livgivende kræfter og skaber regn, men kan også forårsage storme og oversvømmelser, når love bliver overtrådt.

Ritualer skal forny verden
Ritualer var en vigtig del af de australske aboriginals liv, og udøves stadig i afsides dele af Australien. Ritualerne består af mange elementer, som for eksempel sang og dans.

Der kan skelnes mellem to slags ritualer. Den ene slags har som formål at genskabe den skabende kraft, der er forbundet med forfædrene. Den anden slags er initiationsriter.

I genskabelsesritualerne genskabes kontakten til drømmetiden, således at verden kan bestå og være frugtbar. Menneskene har ansvaret for at aktivere de urkræfter, som skal til, for at alt levende kan bestå. Det kan for eksempel gøres ved at male et billede på en klippevæg af det, man gerne vil aktivere livskraften hos, for eksempel et billede af en kænguru.

Ritualer markerer overgangen til voksen
For at blive betragtet som voksen, skal man gennemgå en initiationsrite. Især ritualet for drenge er vigtigt. Det inkluderer blandt andet lange vandringer langs forfædrenes hemmelige vandrespor (forbudt for kvinder), undervisning i jagt, historier om de mytiske forfædre og undervisning i moral.

De fysiske tegn på, at en dreng var indviet var for eksempel omskærelse, eller at han fik en fortand slået ud.

Aboriginals i nutidens Australien
Koloniseringen i 1700-tallet blev på mange måder katastrofal for de australske aboriginals, deres kultur og tro. Europæerne medbragte farlige sygdomme og respekterede ikke det oprindelige folks kultur.

Mange aboriginals har i dag både helbredsmæssige og økonomiske problemer på grund af koloniseringen. I årene fra 1869 helt frem til 1969 blev deres børn fjernet fra familien i et forsøg på at assimilere dem, og få dem til at leve et liv i det nye australske samfund. Disse børn kaldes The Stolen Generations. I 2008 undskyldte Australiens regering, med premierminister Kevin Rudd i spidsen, for de mange overgreb, der blev begået på den oprindelige befolkning.

Det anslås, at den indfødte australske befolkning i 2006 udgjorde omkring 517.000 mennesker eller 2,5% af befolkningen. De fleste aboriginals bor i dag i byerne, men omkring 27% bor stadig i meget afsidesliggende egne af kontinentet.