'App' dig gennem påsken

iPhone Foto: .

Nu kan påskeforberedelserne hjælpes på vej med 'apps' til telefonen

Påsken står for døren, og for mange medfører påsken en næsten uoverskuelig mængde forberedelse.

Men det hele kan nu blive nemmere med en række simple tilføjelsesprogrammer til mobiltelefonen såkaldte 'apps'. Det skriver The New York Times.

I jødedommen og kristendommen repræsenterer påsketiden noget helt særligt.

I traditionel jødisk skik markerer påsken ('pesach') fejringen af Anden Mosebogs fortælling om flugten fra Egypten og anses som den måske vigtigste højtid på året, mens påskefesten i kristendommen markerer fejringen af Jesu opstandelse påskemorgen.

Men påsken har også for mange en mindre religiøs betydning og fejres med æggedekoration, påskeæg, gækkebreve og påskeharer.

Fælles for det hele er dog fællesskabet, familien og en lang række traditionelle påskeretter og -aktiviteter, der kan give selv den mest hårdføre husmor sved på panden.

Det har fået en række app-producenter til at bidrage til påsketiden.

De forskellige tilbud strækker sig fra madopskrifter og aktivitetsidéer til påskefortællinger og quizzer, der kan oplyse om højtidens religiøse og ikke-religiøse betydning.

'Epicurious', 'BigOven' og 'AllRecipes.com' tilbyder for eksempel alle gratis madopskrifts-apps til IPhone og Android-telefoner.

Ifølge The New York Times er kvaliteten varierende. Men BigOven og AllRecipes.com fremhæves med opskrifter på traditionelle retter som påskelammesuppe, påskeskinke, græsk og italiensk påskebrød og diverse påskekager.

Den amerikanske øko-supermarkedskæde 'Whole Foods Market inc'. tilbyder også en gratis app til IPhone, men, skriver avisen, kan volde problemer, da man for eksempel under søgninger på 'kosher' (jødedommens betegnelse for tilladte fødevarer) finder forskellige opskrifter med svinekød som absolut ikke er 'kosher'.

Påskeæg og dekorering af æg udgør for mange en fast del af påsketiden, og her er der også hjælp at hente.

'Icolour Easter Eggs' kan hentes billigt til IPhone og lader brugeren designe sit eget æg i 3D, som siden kan deles via email.

Til Android-telefoner findes en lignende app kaldet 'Easter Eggs'.

Har man en mere religiøs interesse i påsken, findes der apps, der tilgodeser såvel jøder som kristne.

'Easter Cross' ('påskekrucifiks') pryder for eksempel telefonens baggrundsskærm med et krucifiks.

En anden mulighed er for IPhone- eller IPad-brugeren at hente 'Not by Bread Alone: Daily Meditations for Lent 2011', som bringer forskellige bibelske skriftsteder, som kan deles via email.

'Children's Easter' ('børnenes påske') er en gratis app til IPhone, som i en børnevenlig udgave fortæller historien om Jesu død og opstandelse.

For apps til den jødiske påske anbefaler The New York Times 'Haggadah', som refererer den tekst, der traditionelt læses ved 'seder'-måltidet, som indleder til den jødiske 'pesach'-fejring.

'Ma Nishtana' er en tilsvarende app, der tilbyder Haggadah oplæst på hebraisk.

På hjemmesiden www.ifunia.com findes i øvrigt en liste på 10 børnevenlige påske-apps til IPhone, ligesom en liste over forskellig påskeunderholdning til telefonen kan findes her.

Mens IPhone- og Adroid-telefonindehavere altså trygt kan se frem til påskedagene, lader det til, at familier med manglende internettelefoner må bide i det sure æble og ty til kogebøger og gammeldags internetinspiration.