BILLEDSERIE: Fest for Muhammeds barnebarn

Pakistanske shiiter flagellerer sig med kæder i sorg over drabet på Hussein, der var profeten Mohammeds barnebarn. Billedet er fra Peshawar i Pakistan den 5. december 2011. Foto: Arshad Arbab.

For shiamuslimer er ashura en særligt vigtig højtid, hvor man mindes Husseins martyrdød i år 680

Klædt i sort går mænd og kvinder gennem gaderne, mens de klasker sig på brystet. Nogle mænd er hårdere mod sig selv og pisker ryggen med kæder eller snore med skarpe metalstykker i enden. Andre snitter sig selv i panden, så blodet strømmer ud over ansigtet.

Verden over markerer muslimer højtiden ashura med religiøse ritualer eller frivillig faste. Ashura er den tiende dag i den islamiske månekalenders første måned, Muharram. Dagen, hvor Noa forlod arken og dagen, hvor Gud frelste Moses fra egypterne.

LÆS OGSÅ: De ti vigtigste ting at vide om islam

For shiamuslimer, der udgør omkring 15 procent af alle muslimer, er dagen en særlig højtid, hvor man mindes Muhammeds barnebarn Hussein, der i år 680 blev dræbt i et stort slag i Karbala i det nuværende Irak.

STORT TEMA: Islam

Hussein var udset til at overtage ledelsen af muslimerne, men blev dræbt af den sunnimuslimske kalif Yazid, der havde ført sine tropper til Irak for at gøre det af med Hussein. For at mindes Hussein genopfører shiamuslimer hvert år det blodige slag ved Karbala.

LÆS OGSÅ: Hvad er forskellen på sunni- og shiaislam?

Se i billedserien ovenfor hvordan muslimer i december 2011 markerede ashura.

Kilde: BBC News

Irakiske mænd deltager i en ashura-ceremoni i den hellige by Karbala i det sydlige Irak, den 5. december 2011. Hundredtusinder af irakiske shiiter besøger den hellige by Kerbala i løbet af ashura-ugen for at markere Imam Husseins død. Ashura fejres på den tiende dag i den muslimske måned Muharram. Foto: Stringer.
Iranere og irakiske shiiter ved en ashura-ceremoni i Karbala moské i Teheran, Iran, den 6. december 2011. Ashura markerer årsdagen for drabet på den tredje shiitiske muslimske Imam Hussein, hvis mausoleum er i Karbala. Foto: Abedin Taherkenareh.
Shiitiske iranere mindes hvert år slaget ved Karbala i landsdækkende sorg-ceremonier. Her iranere og irakiske shiiter i Karbala moské i Teheran, Iran, den 6. december 2011. Foto: Abedin Taherkenareh.
Muslimsk pige fra Bahrain deltager i ashura-begivenhederne i landsbyen Daih, vest for Manama, den 3. december 2011. Foto: AFP PHOTOSTR.
Shiamuslim træder på glødende kul i anledning af ashura. Billedet er fra en moske i Yangon, Myanmar, den 5. december 2011. Foto: EPASTR.
Shiitiske drenge fra Bahrain deltager i ashura-begivenhederne i landsbyen Daih, vest for Manama, den 3. december 2011. Shiitiske sørgende pisker sig selv for at markere dødsdagen for Imam Hussein, et barnebarn af profeten Mohammed, som blev dræbt under et slag i Karbala. Foto: - Denmark
En shiamuslimsk mand snittet sin hovedbund med en barberkniv, forud for deltagelse i en Muharram-procession, der skal markere ashura i Beirut, Libanon, den 6. december 2011. Foto: Jamal Saidi.
En tyrkisk shiitisk kvinde gestikulerer med en kæde i forbindelse med en religiøs procession, der afholdes i anledning af ashura i Istanbul den 5. december 2011. Ved ashura mindes man drabet på Imam Hussein, et barnebarn af profeten Muhammed, som blev slået ihjel af kaliffen Yazid i år 680. Ifølge overleveringerne, blev den elskede imam halshugget, og hans krop lemlæstet i slaget ved Karbala. Foto: MUSTAFA OZER Denmark
Tyrkiske shiiter deltager i religiøs procession, der afholdes i anledning af ashura i Istanbul den 5. december 2011. Ved ashura mindes man drabet på Imam Hussein, et barnebarn af profeten Muhammed, som blev slået ihjel af kaliffen Yazid i år 680. Ifølge overleveringerne, blev den elskede imam halshugget, og hans krop lemlæstet i slaget ved Karbala. Foto: MUSTAFA OZER Denmark
Lokale aktører klædt ud som gamle krigere genopfører en scene fra slaget ved Kerbala i det 7. århundrede. Det sker ved den shiamuslimske religiøse festival ashura i Bagdads Sadr City, den 6. december 2011. Foto: MOHAMMED AMEEN Denmark
Iraner deltager i genopførelsen af det blodige og berømte slag ved Karbala i det 7. århundrede. Billedet er fra Noushabad i Isfahan-provinsen i Iran, den 5. december 2011. Foto: Raheb Homavandi.
Ung dreng deltager i genopførelsen af det blodige og berømte slag ved Karbala i det 7. århundrede. Billedet er taget i Noushabad i Iran den 5. december 2011. Foto: RAHEB HOMAVANDI Denmark
Pakistanske sikkerhedsfolk overvåger sorgoptog i anledning af den shiitiske ashura-højtid i Hyderabad, Pakistan, den 6. december 2011. Sikkerheden er blevet intensiveret i hele landet for at undgå sekterisk vold mellem det sunnimuslimske flertal og det shiitiske mindretal. Foto: Nadeem Khawar.
En pakistansk shiitisk muslimsk pisker sig selv under et ashura-optog i Rawalpindi, den 6. december 2011. Shiitiske muslimer reciterer klagesange og salmer, bærer sorte bannere og fremviser replikaer af Imam Husseins gravmonument i Irak. Alt imens mange mænd flagellerer sig for at vise deres store hengivenhed. Foto: Aamir Qureshi.
Muslim med bloddryppende knive, der er bundet til en kæde og har været brugt til selvpiskning under en ashura-procession i Srinagar, den 6. december 2011. Muslimer over hele verden sørger på denne dag over drabet på Imam Hussein, der sammen med 72 ligesindede blev dræbt af sine politiske rivaler i det 7. århundrede ved slaget i Karbala. Foto: Fayaz Kabli.
Et barn bærer et flag med et billede, der forestiller Imam Hussein ved en ceremoni i det sydlige Beirut, Libanon, den 6. december 2011. Foto: Wael Hamzeh.