Indføring

De 10 vigtigste buddhistiske højtider

I Thailand fejres nytår (Songkran) med vandkampe i gaderne, hvor alle deltager.

Den buddhistiske festkalender er en månekalender, og derfor udregnes tidspunkterne for festerne år for år. De forskellige buddhistiske retninger fejrer ikke festerne på samme tidspunkt, og navnene for festerne varierer derfor også

En typisk buddhistisk højtid begynder med et besøg hos det lokale tempel. Ofte medbringer man mad som offergave til munkene, som måske til gengæld giver en prædiken om dharma (den buddhistiske lære). Efterfølgende reciterer man De Fem Forskrifter (den buddhistiske etik), beder eller mediterer.

Læs her om de 10 vigtigste buddhistiske højtider:

1. Godt nytår!
Som i andre kulturer fejrer buddhister også nytår, dog er det religiøse aspekt næsten forsvundet mange steder. Det buddhistiske nytår finder ikke sted den 1. januar, og det fejres på forskellige tidspunkter i de forskellige traditioner. Theravada-buddhister fejrer nytår (Songkran) i april, og har i den forbindelse en tredages vandkamp, hvor alle sprøjter vand på alle i gaderne, mens mahayana-buddhistiske lande fejrer nytår i januar, og i Tibet i februar, hvor nytår kaldes Losar.

LÆS OGSÅ:"10 religiøse nytårsfejringer"

2. Sangha-dag
Selv om pali-ordet sangha kan referere til både munke og lægfolk, afholdes sangha-dagen til ære for munkeordenen. Ved denne højtid samles man i det lokale tempel om morgenen med mad og gaver til munkene. Herefter går man rundt om et buddhabillede eller gennem templet tre gange; én gang for hver af buddhismens tre juveler: Buddha, dharma (læren) og sangha (munkeordenen).

Sangha-dagen fejres primært på Sri Lanka ved den første fuldmåne i marts. I Thailand kaldes højtiden Makha Bucha og fejres måneden før.

3. Avalokitesvaras fødselsdag
I mahayana-buddhismen fejres bodhisattva-idealer (Sanskrit: oplyst væsen, red.) året rundt. I Tibet og Kina fejrer man ved denne særlige højtid boddhisvata-idealet Avalokitesvara, som er symbol på medfølelse i mahayana-traditionen. Festivalen fejres på fuldmånedagen i marts.

4. Buddhas fødselsdag
I Japan fejres Buddhas fødselsdag hvert år den ottende dag i april. På denne dag bringer man friske blomster til templet som et symbol for Buddha, der blev født i en lund af blomstrende træer. Et almindeligt ritual på Buddhas fødselsdag er at placere en buddhafigur i et bassin, hvorefter man rituelt hælder teblade over figuren.

I Sydkorea fejres Buddhas fødselsdag med en ugelang festival, der indeholder store parader, fester og religiøse ceremonier.

5. Buddhas dag
Vesak er den største og vigtigste festival i theravada-buddhismen, da man her fejrer Buddhas fødsel, oplysning og død. Dagen fejres på den første fuldmåne i maj, undtagen i skudår, hvor festivalen er afholdt i juni. Festivalen er kaldt Vesak efter måneden Visakah i den indiske kalender.

LÆS OGSÅ:"Buddhas fødselsdag fejret med lys, vand og farver"

6. De sultne ånders fest
De sultne ånders fest afholdes traditionelt i Kina fra den femtende dag i juli. Ifølge kinesisk folkekultur går de ulykkelige og døde ånder rundt blandt de levende i løbet af måneden og kan kun formildes ved, at man giver dem offergaver i form af mad, røgelse og sågar biler og huse.

I Japan kaldes den samme højtid for Obon, mens den i Vietnam kaldes Vu Lan (Ullambana). Under Vu Lan-ceremonierne gives der offergaver for at frelse op til syv generationer af forfædre fra deres elendigheder. Festen bruges også til at ære mindet om forfædre og afdøde og til at vise taknemmelighed over for levende forældre, blandt andet med roser. De sultne ånders fest minder om, hvad vi i Vesten kalder mors og fars dag.

LÆS OGSÅ:"Ånder har også betydning i det moderne Japan"

7. Abhidhammas dag
Ifølge burmesisk tradition kendetegner denne højtid, at Buddha fór til himmels og lærte sin mor Abhidhamma, der ofte refereres til som buddhistisk psykologi. Højtiden fejres ved fuldmåne i oktober ved at munke og lægfolk tænder lys foran buddhastatuer og udfører gode gerninger.

LÆS OGSÅ: "Hellige skrifter i Buddhismen"

8. Kåbe-ceremonien
Efter den tre måneder lange regntid afholdes Kathina-festivalen i theravada-buddhismen. Højtiden er præget af gavmildhed, og den fejres ved, at man bringer tøj og penge til templet tidligt om morgenen. Om formiddagen serveres et fællesmåltid, hvor munkene spiser først, derefter lægfolkene. Efter måltidet kommer man frem med sine gaver, og når tøjet er modtaget, vil udvalgte munke klippe og sy nye kåber ud af det.

Efter tradition skal kåberne være færdige samme dag, og ved en intern ceremoni modtager munkene deres nye kåber om aftenen. Højtiden varer fra oktober til november.

9. Festen for de flydende skåle
I slutningen af Kathina-festivalen, hvor floderne og kanalerne er fulde af vand, afholdes Loy Kratang alle steder i Thailand. Man medbringer skåle af blade, blomster, lys og røgelsespinde, som sættes ud i vandet. Mens skålene flyder afsted, vil uheld og dårlig karma også forsvinde. Loy Kratang stammer oprindeligt fra Indien.

10. Elefanternes fest
Elefanternes fest fejres af theravada-buddhister i Thailand på den tredje lørdag i november, og festivalen ophøjer et af landets nationaldyr, elefanten. Buddha brugte et eksempel på en vild elefant, der er spændt for en tam elefant, der skal uddannes. Moralen er, at en person, der er ny i buddhismen, bør have et særligt forhold til en ældre og mere kyndig buddhist. Både for at den unge kan lære buddhismens budskab, men også for at den ældre kan lære nye ting.

Højtiden fejres ved, at knap 200 elefanter indgår i et rollespil, der viser dyrets intelligens, styrke og gode manerer, hvorefter der er folkedans og andre kulturelle opvisninger.

Kilder: www.buddhanet.net, www.about.com