Video

De 10 vigtigste ting at vide om yom kippur

Yom kippur er den jødiske forsoningsdag. Her kan man blandt andet se ultraortodokse jøder udføre det såkaldte "kaparot"-ritual, hvor en kylling svinges over hovedet for at drive synder væk. Foto: Oded Balilty/AP/Ritzau Scanpix

Den største højtid i jødedommen handler om forsoning, bøn og faste. I morgen ved solnedgang fejrer jøder over hele verden yom kippur - forsoningsdagen

Den største jødiske højtid er forsoningsdagen, yom kippur. Dagen har i jødedommen en helt særlig betydning og er den mest fejrede blandt verdens jøder.

Her kan du læse nogle af de vigtigste ting om yom kippur.

1. Etymologi

"Yom"betyder dag på hebraisk, og "kippur"betyder at skjule eller gemme noget.

I religiøs sammenhæng bruges ordet kippur til at betegne syndsfordrivelse, og yom kippur bliver i denne kontekst set som forsoningens dag, hvor synd bekendes og tilgives.

2. Yom kippur som forsoningsdag

Centralt for yom kippur er dedikationen til syndsbekendelse og -forladelse.

I den jødiske tradition åbner jødernes Gud, Jahve, hvert år "livets bog" til nytår. Her skrives hvert enkelt menneskes skæbne ind som en kontrakt. Derefter har man en 10 dage lang bodsperiode til at råde bod på de ting, man kunne have gjort bedre - før Jahve igen lukker livets bog til yom kippur.

Ved yom kippur forsegles altså Guds kontrakt med menneskene, og det er hver enkelts ansvar at bekende sine synder mod Gud og mennesker.

Det er tradition, at man besøger familie og venner for at bekende synder eller forseelser og søge tilgivelse.

3. Fejring af yom kippur

Yom kippur fejres hvert år i den tiende måned, "tishrei," i den jødiske kalender 10 dage efter den første dag i det jødiske nytår.

Under fejringen, som varer 25 timer og starter ved solnedgang dagen før, faster, beder og mødes jøder over hele verden.

I synagogen mødes man til den traditionelle aftengudstjeneste, som indledes med bønnen "kol nidre," som også er navnet på den første aften. Her beder de fremmødte om tilgivelse for uindfriede løfter til Gud.

Dagen efter afholdes der gudstjeneste hele dagen med bøn, Torah-læsning og fælles syndsbekendelse.

4. Religionshistorie

I jødedommen markerer yom kippur fortællingen om Moses, der får overrakt loven af Gud på Sinaibjerget i 2. Mosebog. Senere tilgiver Gud israelitterne for deres vantro.

Yom kippur fastholder dette forhold mellem det hellige forhold til loven og syndsbekendelse og -tilgivelse.

5. En samlende helligdag

Yom kippur er den mest udbredte jødiske helligdag. Det er samtidig også den dag, hvor flest jøder møder op i synagogen.

Mange sekulære jøder kommer under fejringen også i synagogen, og yom kippur formår dermed at samle jøder af forskellige trosretninger verden over.

6. Alt lukket under yom kippur

I Israel har yom kippur væsentlig plads som helligdag. Under fejringen er alle butikker lukkede, lufthavnstrafikken står stille sammen med den offentlige transport, og der sendes hverken radio eller tv.

Over 60 procent af Israels jøder faster desuden under yom kippur.

7. Sporten må vente

I USA har flere kendte sportsfolk gennem tiden markeret yom kippur og undladt at optræde på dagen.

Baseball-stjernen Hank Greenberg skabte så meget opmærksomhed om sig selv ved at nægte at spille under yom kippur i 1934, at poeten Edgar A. Guest skrev et digt til ham:

"We shall miss him on the infield and shall miss him at the bat / But he's true to his religion and I honor him for that."

(Vi vil savne ham på banen og vil savne ham ved battet, men han er tro mod sin religion, og det ærer jeg ham for, red.)

I 2007 kom den amerikanske fodboldspiller Gabe Carimi i problemer, da han i forbindelse med yom kippur fastede til en time før en kamp.

8. Kyllingeritualet

Op til yom kippur kan man enkelte steder se ortodokse jøder udføre den såkaldte "kaparot"-ceremoni. Her svinger man en kylling over hovedet, således at man overfører eventuelle synder, man selv har begået, til kyllingen.

Efter ritualet slagtes kyllingen, og det er almindeligt, at kyllingen gives til fattige.

9. Syndsafstraffelse

I forbindelse med yom kippur kan man også finde ultraortodokse jøder udføre "malkot." Her piskes synder symbolsk væk med et bundt læderremme.

10. Vædderhorn

Ved yom kippur benyttes et vædderhorn, kaldet "shofar" som instrumenter. Shofaren er et traditionelt ceremonielt instrument, som også bruges ved det jødiske nytår, rosh hashanah.

Artiklen blev oprindeligt udgivet den 24. september 2012. Den er senest redigeret den 8. oktober 2019.

Kaparot-ritualet bliver her udført ved yom kippur 2018 uden for Beit Shemesh i Israel. Foto: Oded Balilty/AP/Ritzau Scanpix