De 10 vigtigste ting at vide om yom kippur

Yom kippur er den jødiske forsoningsdag. Her kan man blandt andet se ultraortodokse jøder udføre det såkaldte "kapparot"-ritual, hvor en kylling eller en pose penge svinges over hovedet for at drive synder væk. Foto: Oded Balilty/AP/Ritzau Scanpix

Den helligste højtid i jødedommen er yom kippur. Højtiden fejres hvert efterår og kaldes også forsoningsdagen, for det er netop forsoning, bøn og bod, der er helt centralt denne dag

Yom kippur er en den mest populære højtid blandt jøder og er kulminationen af 10 bodsdage, der indledes af det jødiske nytår, rosh hashanah.

Her er nogle af de vigtigste ting at vide om den jødiske forsoningsdag, yom kippur.

Vil du blive klogere på jødedommens tro, praksis og højtider? Læs temasiden om jødedommen her.

1. Det betyder yom kippur

"Yom" betyder dag på hebraisk, og "kippur" betyder at skjule eller gemme noget.

I religiøs sammenhæng bruges ordet kippur til at betegne syndsfordrivelse, og yom kippur bliver i denne kontekst set som forsoningens dag, hvor synd bekendes og tilgives.

2. Yom kippur er en forsoningsdag

Det centrale for yom kippur er syndsforladelsen.

I den jødiske tradition åbner Gud hvert år livets bog ved det jødiske nytår, rosh hashanah. Her skrives hvert enkelt menneskes skæbne ind og herefter har man 10 dage til at råde bod på de ting, man kunne have gjort bedre - før Gud igen lukker livets bog ved yom kippur.

Det er tradition, at man besøger familie og venner for at bekende synder eller forseelser og søge tilgivelse i bodsdagene.

3. Fejring af yom kippur

Yom kippur fejres hvert år i den tiende måned, "tishrei," i den jødiske kalender 10 dage efter den første dag i det jødiske nytår.

Det jødiske døgn starter ved solnedgang dagen før, og derfor begynder fejringen her, og yom kippur varer helt til de første stjerner kan ses på himlen aftenen efter. Hele højtiden bør bruges i bøn og faste.

I synagogen mødes man til aftengudstjeneste, som indledes med bønnen "kol nidre," som også er navnet på den første aften. Kol nidre betyder “alle løfter”, og i bønnen beder de deltagende om, at de løfter til Gud, som ikke er blevet indfriet, må blive tilgivet.

Dagen efter afholdes gudstjenester hele dagen med bøn, Tora-læsning og fælles syndsbekendelse.

4. Historien bag yom kippur

Jøder mener, at den første yom kippur fandt sted efter Moses modtog stentavlerne med de ti bud og Toraen på Sinaibjerget i Anden Mosebog.

Da Moses kom ned fra Sinajbjerget, så han, at folket havde lavet en tyrekalv af guld at tilbede i Moses fravær. Moses blev rasende og smadrede guldkalven og de to lovtavler, han netop havde modtaget af Gud.

Efter at have sonet deres synder, tilgav Gud folket og gav Moses to nye stentavler med loven.

I Tredje Mosebog befaler Gud, at jøderne hvert år afholder yom kippur, hvor de skal faste og tilgives for deres synder.

5. Yom kippur er den mest populære jødiske højtid

Yom kippur er den mest udbredte jødiske helligdag. Det er samtidig også den dag, hvor flest jøder møder op i synagogen.

Mange sekulære jøder kommer også i synagogen under fejringen, og yom kippur formår dermed at samle jøder af forskellige trosretninger verden over.

6. Yom kippur i Israel

I Israel er yom kippur en helt særlig helligdag. Under fejringen er alle butikker lukkede, lufthavnstrafikken står stille sammen med den offentlige transport, og der sendes hverken radio eller tv. Israel lukker med andre ord fuldstændig ned under yom kippur.

Over 60 procent af Israels jøder faster desuden under yom kippur.

7. Regler under yom kippur

Yom kippur er den ultimative hviledag for jøder. Langt de fleste jøder holder fri ved yom kippur, og især i Israel undlader mange at køre bil.

Under yom kippur bør man faste - altså undlade mad og drikke fuldstændig. Parfume, lædersko og seksuelt samkvem er desuden forbudt.

8. Kyllingeritualet under yom kippur

Op til yom kippur kan man enkelte steder se ortodokse jøder udføre den såkaldte "kapparot"-ceremoni. Kapparot betyder “forsoning”, og under ritualet svinger man en kylling over hovedet, således at man overfører eventuelle synder, man selv har begået, til kyllingen.

Efter ritualet slagtes kyllingen, og det er almindeligt, at kyllingen gives til fattige.

Mange jøder og rabbinere kritiserer, at man bruger levende kyllinger til denne praksis, og mange bruger nu en pose penge i stedet for, som efterfølgende doneres til velgørenhed.

9. Ultraortodokse jøder pisker synderne væk under yom kippur

I forbindelse med yom kippur kan man også finde ultraortodokse jøder udføre ritualet "malkot". Her piskes synder symbolsk væk med et bundt læderremme.

10. Vædderhornet shofar

Til yom kippur blæses i et vædderhorn, kaldet "shofar". Shofaren er et traditionelt ceremonielt instrument, som også bruges ved det jødiske nytår, rosh hashanah.

At se legende børn på normalt trafikerede veje er ikke et særsyn under yom kippur i Jerusalem. Under yom kippur går mange byer i Israel helt i dvale, og mange undlader at køre bil. Foto: Darren Whiteside/Reuters/Ritzau Scanpix
Se hvordan de ortodokse jøder udfører kapparotceremonien med kyllinger her:
Nogle ultraortodokse jøder pisker synder væk med læderremme under ritualet malkot. Foto: Ronen Zvulun/Reuters/Ritzau Scanpix
Sådan kan det se ud, når en jøde blæser i shofaren ved yom kippur. Foto: Amir Cohen/Reuters/Ritzau Scanpix