De fem vigtigste ting at vide om tibetansk buddhisme

Tibets åndelige leder, Dalai Lama, bor i dag i eksil i Indien. Tenzin Choejor/AP Foto: Choejor Tenzin/AP

Tibetansk buddhisme er den retning inden for Mahayana-buddhismen, der bredte sig til Tibet og de omkringliggende områder i Himalaya i 700-tallet. For tibetanerne er religionen det vigtigste element i tilværelsen

1. Levn fra bön-religionen

Den tibetanske buddhisme, der også kendes som diamantvejsbuddhisme, adskiller sig fra andre buddhistiske religioner, fordi den indeholder elementer fra den gamle tibetanske bön-religion. Inden buddhismen kom til Tibet, var bön-religionen dominerende i området.

Bön var en naturreligion med tro på animisme og magi. Animisme er troen på, at alting i naturen har en sjæl, og skal tilbedes. Shamanen havde her en central funktion som mægler mellem mennesker og de positive og negative naturkræfter.

Med tiden voksede buddhisme og bön på flere måder sammen. Adskillige bön-elementer ses i dag i den tibetanske buddhisme, for eksempel troen på animisme, shamanens rolle og traditionelle bön-guddomme, der ofte fungerer som beskytterguddomme.

2. Mantraer

For tibetanere har bøn og mantra en vigtig funktion. Et mantra kan bestå af et ord eller flere vers. Et af de mest kendte mantraer er Om eller Om Mani Padme Hum, der betyder O, du juvel i lotusblomsten. Juvelen er et symbol for Buddha.

Mantraer kan have flere formål. Nogle mantraer skræmmer onde ånder væk, mens andre bruges i meditation. Et mantra skal gentages mange gange i træk før det er virkningsfuldt.

3. Ritualgenstande

I forbindelse med bøn anvender tibetanerne forskellige ritualgenstande såsom bedemøller og bedeflag.

Bedeflag findes i mange forskellige farver, og de hænger over de fleste hustage, broer og i naturen. Flagene er bemalet med mantraer, der bliver spredt ud til omgivelserne af vinden. Ifølge tibetanerne skræmmer bedeflagene onde ånder og kræfter væk.

Bedemøllen er en hul cylinder af træ eller metal på et skaft, og indeni anbringes en skriftrulle fyldt med mantraer. Når bedemøllen drejes rundt, mener man at have sagt de mantraer, der står indeni på skriftrullen. Ofte står tibetanere og taler med venner og familie, mens de kører bedemøllen rundt.

4. Pilgrimsrejsen

For tibetanerne er pilgrimsrejsen den vigtigste religiøse handling. I Tibets hovedstad Lhasa kan man møde mange pilgrimme, der har tilbagelagt flere hundrede kilometer både til fods og ved at bevæge sig frem i glidefald.

Glidefald er en bevægelse, hvor man bukker sig ned på hug, lægger hænderne på jorden og glider fremad til man ligger helt udstrakt på jorden. Herefter rejser man sig, går et skridt fremad og gentager bevægelsen.

I den tibetanske forskole forventes det, at eleverne laver glidefaldet 111.111 gange. Den tibetanske forskole forbereder tibetanerne til hver af de fire tibetansk buddhistiske skoler: Kelug, Kagyu, Nyingma og Sakya.

Glidefaldet er et tegn på hengivelse, men også på renselse af legeme, tale og sind.

5. Lamaens betydning

Den religiøse lærer, der på sanskrit kaldes lama har en vigtig funktion i den tibetanske buddhisme. Den mest betydningsfulde lama er Dalai Lama, der i dag bor i eksil i Indien.

Tibetanerne mener, at Dalai Lama er en inkarnation af den kendte bodhisattvaAvalokiteshvara, som anses for at være indbegrebet af kærlighed og omsorg. En bodhisattva er en person inden for Mahayana-buddhismen, der har opnået guddommelig oplysning, men som vælger at afstå fra Nirvana for at hjælpe andre til samme oplysning.

Dalai Lama er tibetanernes religiøse leder, og indtil år 2010 var han også deres politiske leder. Dalai Lamas rolle som fredsmægler har meget tilfælles med shamanen i den gamle bön-religion.

Læs mere om tibetansk buddhisme i "Buddhas lære - og den tibetanske buddhisme" af Lene Højholt

Potala-paladset, hvor Dalai Lama boede før han flygtede til Indien. I dag er det et helligt sted, som munke og pilgrimme besøger dagligt. Foto: Miriam Risager
Tibetansk pilgrim udfører glidefald. Foto: Miriam Risager
Tibetanske bedeflag i Himalayabjergene. Foto: Miriam Risager