De nordiske guders verden

Med Yggdrasil, verdenstræet, som centrum ligger Asgård, der er gudernes verden og Midgård, hvor menneskene holder til.

Basal viden om de nordiske guder. Hvor bor guderne, og hvor bor menneskerne i myterne om de nordiske guder?

Asgård: De fleste guder fra den nordiske mytologi hører til asefamilien. Aserne er guder for trolddom og krig. De har deres hjem i Asgård.

Vanehjem: Njord, Frigg, Freja og Frej kommer oprindelig fra Vanehjem og deres gudefamilie kaldes for Vanerne. Vanerne er guder for landbrug og fiskeri.

Krigen mellem guderne: I begyndelsen var vanerne i krig med aserne. Da de sluttede fred, blev de enige om, at nogle af vanerne skulle flytte Asgård, og omvendt, nogle af aserne skulle flytte til Vanehjem.

Midgård: Her bor menneskene. Guderne kan godt lide at gå omkring i forklædning blandt menneskene i Midgård.

Regnbuen: For at komme fra Asgård til Midgård går guderne ad regnbuen.

Udgård: Kanten af verden, hvor jætterne bor. Jætterne ligner menneskene, men er kæmpestore. De er onde og ligger i konstant krig med aserne.
Mærkeligt nok, er der alligevel nogle af aserne, der er gift med jættekvinder.

Dværge: Dværgene bor i miner i jorden, hvor de finder metaller og ædelsten. Dværgene er fantastiske smede. De har både smedet Odins spyd, Tors hammer og andre af gudernes fineste våben og smykker.

Valkyrier: Odin har en hær af kvindelige krigere, der hedder valkyrier. De rider ud til menneskenes slagmarker og krige. Her vælger valkyrierne de tapreste krigere, som de tager med op til Asgård. De døde krigere skal bo i Odins borg, Valhal.

Valhal: Odins borg, Valhal er beklædt med skjolde af guld, både indvendigt og udvendigt. På borgen bor Odin og Frigg, valkyrierne og alle Odins krigere. Krigerne bruger dagen på at kæmpe med hinanden, når de ikke sidder i Valhal ved lange borde og spiser flæsk.

Loke og jættekvinden Angerbode er forældre til tre frygtelige uhyrer:

Midgårdsormen: Da Odin ser den lille grimme Midgårdsorm, tager han den og smider den i vandet. Men i stedet for at drukne, vokser ormen. Den bliver så lang, at den kan nå hele vejen rundt om jorden og bide sig selv i halen.

Fenrisulven: Guden Tyr tager Fenrisulven til sig, mens den er en lille hvalp. Men den vokser hurtigt til en kæmpe stor, rasende ulv. Guderne beslutter at lænke Fenrisulven, men ingen lænke er stærk nok. Først da dværgene smeder et usynligt bånd af kattetramp, bjergrødder, fiskefødder, kvindeskægskæg og tørtvand, kan guderne lænke Fenrisulven på en ø, langt væk fra Asgård.

Hel: De mennesker, der ikke dør i kamp, kommer til Helhjem, hvor Hel hersker. Den ene side af Hels krop ligner en menneskekrop, mens hendes anden side ligner et råddent lig. Det er ikke rart at være i Helhjem. Man får lov til at spise af fadet Hunger, med kniven Sult. Hels hund har altid blod om munden og spiser mennesker.