De 10 vigtigste højtider i hinduismen

Når hinduer fejrer holi, kaster de farvet pulver eller vand på hinanden. Højtiden varer i to dage, og den markerer overgangen fra vinter til forår. Foto: Ritzau Scanpix/Iris

Hindukalenderen indeholder utallige farverige højtider og fester, og hvert år drager flere hundredetusinde indere på pilgrimsrejse for at fejre højtiderne sammen

Kigger man i en hindus kalender, er den godt fyldt op med religiøse højtider, fødselsdage, fester og helligdage. De fleste er regionale og lokale fester, der knytter sig til valfartssteder eller en bestemt tempeltradition, men nogle af dem fejres i hele Indien og af hinduer i andre lande.

Hindufesterne afholdes ikke på samme dato hvert år, men er afhængige af planeternes placering og månens bevægelse. Derudover følger hinduer deres eget kalendersystem ved religiøse højtider, for kun til dagligt anvender de den vestlige kalender.

Her kan du læse om de ti vigtigste fælleshinduistiske højtider.

1. Pongal: Høstfest

Hvert år i januar fejres høstfesten Pongal i det sydlige Indien, primært i delstaten Tamil Nadu. Pongal markerer høsten af afgrøder og er samtidig en taksigelsesfest til ære for vejrguderne, solen, jorden og kvæget. Festlighederne varer i fire dage, hvor hver enkelt dag har sit eget navn og særlige form for fejring. På første dag tilbeder hinduer solen og regnguden Indra ved at antænde et stort bål. Anden dag fejrer de solguden Surya, mens kvæget tilbedes den tredje og fuglene den fjerde dag.

Lignende høstfester fejres andre steder i Indien på samme tid: I delstaten Assam kaldes høstfesten Bhogali Bihu, i Punjab kaldes den Lohri, i Andhra Pradesh Bhogi og i resten af landet kendes den som Makar Sankranti.

2. Maha Shivratri: Shivas nat

På natten før nymåne i februar eller marts afholdes højtiden maha shivratri til ære for den ødelæggende og livgivende gud, Shiva. Hinduer faster hele dagen og ofrer Bael-blade til Shiva. Om natten holder de sig vågne, mens de reciterer Panchakshara-mantraet Om Namah Shivaya, og mediterer intensivt for at få velsignelse.

Festen er særlig gunstig for kvinder, som menes at kunne få opfyldt deres bønner. Gifte kvinder beder for deres mænd og sønners helbred, mens ugifte kvinder beder om at få den ideelle ægtemand. Shiva-tilhængere betragter Maha Shivratri som den helligste nat på hele året.

3. Holi: Farvernes fest

Holi er en af de mest udbredte og populære hinduhøjtider på året. Højtiden afholdes ved fuldmåne i februar eller marts, og den markerer overgangen fra vinter til forår. Holi varer i to dage, og på første dag tændes et bål, som man enten springer over eller ofrer mønter til for at få held i fremtiden.

Under Holi må almindelige regler brydes, og man kan slippe af sted med næsten hvad som helst ved at sige: Bare rolig, det er holi (hindi: Bura na mano, Holi hai). I gaderne kaster alle farvet vand eller pulver på hinanden, rige og fattige mødes på lige fod, og der bliver set igennem fingrene med, at der ryges bhang (hash).

4. Rath Yatra: Festen for stridsvognene

I juni måned fejres Rath Yatra. I et gevaldigt optog samles tre, store stridsvogne af træ, der trækkes af tusindvis af tilhængerne, som danser, chanter og synger til rytmiske trommer. Hver stridsvogn bærer billedet af en af guderne, Jagannath, Balabhadra og Subhadra, som skal bæres til templet, hvor de skal forblive i ni dage. Turen tilbage afsluttes med et festmåltid, hvor der serveres vegetarretten prasadam. Rath Yatra fejres af hinduer verden rundt.

5. Ganga Dhaaraa: Fejringen af Ganga

I juni fejres også Ganga Dhaaraa til minde om gudinden Gangas ankomst til jorden. Ganga Dhaaraa varer i ti dage, og i dette tidsrum er det meget gunstigt at bade i Ganges-floden. Hinduer valfarter til byerne Allahabad, Garhmukteshwar, Haridwar, Rishikesh eller Varanasi for at bade i floden. Om aftenen sætter man små både af blade fyldt med blomster, røgelse og ild ud i floden som offer eller donation.

6. Raksha Bandan: Kærlighedens bånd

Højtiden Raksha Bandan fejrer forholdet mellem søskende og afholdes i slutningen af juli. På Raksha Bandan binder søstre en rakhi (et dekorationsbånd, red.) om højre håndled på deres bror som en påmindelse om kærlighed og beskyttelse. Broderen lover til gengæld at tage sig af sin søster og som symbol herpå, giver han hende gaver. Mange hinduer binder også rakhis på deres venner og naboer som et tegn på, at de holder af dem.

7. Ganesh Chaturthi: Elefantgudens fest

I månederne august og september falder højtiden Ganesh Charturthi, som er elefantguden Ganeshas fødselsdag. Ganesha er en meget folkekær gud for visdom, velstand og lykke.

Cirka tre måneder før festivalen laver hinduer en farverig og livagtig statue af Ganesha på helt op til 7,5 meter. På første dag af festivalen placeres statuen på en platform, hvorefter præsten fremsiger mantraer, der skal få liv i statuen. I de følgende ti dage tilbeder man Ganesha, og på den elvte dag bæres statuen i et stort optog ned til floden, hvor den nedsænkes. Hinduer mener, at statuen tager al ulykke og uheld med sig ned i dybet. Under festivalen opsættes telte, hvor man kan få gratis lægetjek, blive bloddonor, og bidrage til velgørenhed for de fattige.

8. Dasara: Festen for de kvindelige guder

Dasara fejres i september eller oktober og er en ti dage lang fest for modergudinderne, Lakshmi, Saraswati og Durga (Kali). Overalt i hjemmene og på gaderne sættes der billeder op af gudinderne, og der ofres geder til de guddommelige magter. Derudover bringer hinduer ofre til deres arbejdsredskaber; landmanden til sin plov, forretningsmanden til sin computer, og så videre. På den tiende dag afsluttes festivalen med et optog, hvor billeder af gudinderne nedsænkes i en nærliggende flod. I denne forbindelse hyldede man tidligere den lokale fyrste, men nu fejrer man nationens enhed.

9. Durga Puja: Modergudindens fest

Under Durga Puja festivalen i oktober fejrer hinduer gudinden Durga og markerer hendes sejr over den onde bøffeldæmon Mahishasura. Festivalen er derfor også et symbol for det godes sejr over det onde. Den varer i ti dage og er den største hindufest i delstaten West Bengal.

Under festen opstilles store dekorative templer kaldet pandals, som man kan bede, spise og holde sociale sammenkomster i. Som ved Dasara-festen laves der statuer af modergudinderne Durga, Lakshmi, Saraswati samt guderne Ganesha og Karttikeya, og på den tiende dag føres de i et optog ned til en nærliggende flod, hvor de ceremonielt bliver nedsænket. Dette markerer afslutningen af deres korte besøg på jorden.

10. Diwali: Lysets fest

I november måned fejres Diwali til minde om guden Ramas (den syvende inkarnation af Vishnu) besejring af dæmonen Ravan. Ved Diwali renser hinduer deres huse, udsmykker dem med masser af små lamper og iklæder sig nyt tøj, for at gudinden Lakshmi skal besøge hjemmet. Et besøg fra hende bringer nemlig lykke i det kommende år.

Den fem dage lange fest minder meget om nytårsaften, og den fejres med tusindvis af lyskæder og lamper uden for husene, gaver, fyrværkeri og nytårskort. Diwali afholdes både af hinduer, sikher, jainister og buddhister.

Kilder: Religion, en grundbog i livsanskuelser af Jens T. Bertelsen, Mennesket og magterne: en tekstsamling til religion af Esben Andreasen, hinduism.about.com, bbc.co.uk.