Klassiker

10 vigtigste om den muslimske pilgrimsfærd hajj

Millioner af muslimer samles årligt til verdens største pilgrimsfærd, hajj. Her ses muslimer pilgrimme i den påkrævede, traditionelle, hvide klædedragt på Arafat-bjerget nær den hellige by Mekka. Billedet er fra den 25. oktober 2012. Foto: FAYEZ NURELDINE Denmark

Den muslimske pilgrimsfærd hajj er netop nu igang. Her kan du læse om, hvorfor den er så vigtig en del af islam

Hvert år samles millioner af verdens muslimer i Mekka under verdens største pilgrimsfærd, hajj. Vi har samlet en liste over vigtige ting at vide om en af grundpillerne i islam.

1. Etymologi
'Hajj' eller bare 'haj' betyder pilgrimsfærd på arabisk. Den foretaget mellem den 8. og den 12. dag i den tolvte måned i den islamiske kalender, 'Dhul Hijjah'.

2. En islamisk grundpille
Hajj er den femte og sidste af islams fem søjler. Alle muslimer skal, såvidt det økonomisk og fysisk for dem er muligt, foretage pilgrimsfærden til Mekka. Syge mennesker er dog undtaget.

Hajj er for alle muslimer, uanset etnicitet, social status og køn, og har man som muslim været pilgrim, 'hajji' i Mekka under hajj, berettes man til titlen 'el-Hajji' - for mænd og 'Hajjah' for kvinder.

3. Et storslået møde
Hvert år samles millioner af muslimer fra hele verden under pilgrimsfærden til Mekka i Saudi-Arabien, som ses som en symbolsk, rituel understregning af, at alle muslimer er lige for Allah.

Pilgrimmene kommer i busser, til fods eller med letbane til Mina, hvor de tilbringer natten i telte, som den saudiske regering har opstillet.

Der er udstationeret næsten 26.000 politifolk og soldater til begivenheden.

LÆS OGSÅ:To millioner pilgrimme indleder pilgrimsfærd

4. Religionshistorisk baggrund
Ifølge islamisk tro stammer fejringen af hajj fra fortællingen om profeten Ibrahim (som også kaldes Abraham), som for at beskytte sin søn Is'mail og hustru Hajira fra sin første hustru, Sarah, på befaling fra Allah tager fra Palæstina til Mekka.

Her lykkes det Hajira og Is'mail med hjælp fra Allah at finde vand med kilden Zamzam og overleve i den ellers på det tidspunkt golde arabiske udørk. Allah befaler Ibrahim at bygge en helligdom på stedet, hvor troende kan tilbede guden, og Ibrahim bygger Ka'baen, 'kuben'. Mekka bliver med årene en befolket og voksende by, men polyteisme (troen på flere guder, red.) begynder at brede sig i området.

Senere åbenbarer Allah for profeten Muhammad, at han skal drage til Mekka og genrejse Ibrahims helligsted.

LÆS OGSÅ:Billedserie: Muslimer på pilgrimsrejse

5. Ritualer
Hajj består af en række faste ritualer.

Ritualet begynder med en bøn, 'Talbiya Du'a' ved Miqat uden for Mekka. Her ifører man sig også de hvide klæder, 'Ihram'.

Dernæst skal man gå rundt om den kubiske Ka'ba syv gange, hvorefter man drikker af Zamzam-brøndens vand og går mellem højene Safa og Marwa syv gange.

Derefter starter selve hajj på den 8. dag i den 12. måned.

Pilgrimmene begynder ved at stille sig i bøn i Arafatdalen, hvor der også samles kastesten. Disse sten kastes mod de såkaldte Jamraat-søjler, som skal repræsentere djævlen.

Dernæst slagtes et lam, og mændene barberer hovedet, mens kvinderne klipper en lok af deres hår.

Det hele slutter den 12. dag i måneden, hvor mange også besøger profet-moskéen.

6. Retningslinjer
En række retningslinjer skal overholdes for at deltage i hajj.

En pilgrim skal under hajj være i et stadie af renhed, 'Ihram' og må fremsige en erklæring og i øvrigt være iklædt hvide klæder. Desuden må man ikke klippe eller barbere sig forud for hajj, ikke have sex, ikke bruge deodorant eller duftolier, slås eller skændes, slå ihjel eller jage.

Det er forbudt for kvinder at tildække ansigtet, ligesom det er forbudt for mænd at bære klæder med syninger.

7. Et socialt samlingspunkt
Pilgrimsvandringen har på grund af sin evne til at forene muslimer fra hele verden inspireret mange, og den amerikanske borgerrettighedsforkæmper, Malcolm X skulle blandt andet have skrevet følgende:

"Der var tusinder af pilgrimme fra hele verden. De var af alle kulører, fra blåøjede blonde til mørkhudede afrikanere. Men vi deltog alle i det samme ritual og udviste fællesskabets ånd og et broderskab, mine erfaringer i Amerika har fået mig til at tro, aldrig kunne eksistere mellem hvide og ikke-hvide. Amerika bliver nødt til at forstå islam, fordi det er den eneste religion, som fjerner race-problemer fra sit samfund."

8. Problemer
På trods af sin samlende karakter, har der dog også flere gange været problemer under pilgrimsfærden.

Den 2. juli 1990 blev 1426 pilgrimme trampet ihjel i en fodgængertunnel, Al-Ma'aisim, og i januar 2006 blev over 300 pilgrimme dræbt og over 200 såret i den kolossale menneskemængde.

Andre ulykker er ofte sket under den rituelle djævlestening.

9. Eid ul Adha
Ved hajjs afslutning fejrer muslimer i hele verden den såkaldte Eid ul Adha-festival, som også kaldes 'offerfestivallen'.

Festivallen mindes Ibrahims (Abrahams) offervillighed af sønnen Is'mail (i kristendommen er det Abrahams anden søn, Isak, der skal ofres, red.)

LÆS OGSÅ:Hvad siger religionerne om Abraham?

10. Hajj i Danmark
I Danmark findes der forskellige bureauer, som arrangerer rejser til Mekka under hajj.

På siden Shah Travel findes der for eksempel guides til hajj, lige som man herigennem kan arrangere sin pilgrimsfærd.

På siden danskmuslim.dk kan man ligeledes finde praktiske oplysninger om hajj.

Imponerende ser det ud. Og det er det sådan set også. Over 2 millioner muslimer fra hele verden mødes til pilgrimsfærden. Her er det fælles bøn ved Namera-moskéen den 25. oktober 2012. Foto: FAYEZ NURELDINE Denmark
Ka'baen er det helligste sted i islam. Den kubiske bygning markerer grundlæggelsen af islam og er dedikeret Ibrahim (Abraham). Ka'baen er centrum for hajj. Syv gange går de pilgrimme rundt om helligstedet. Foto: AMR ABDALLAH DALSH Denmark
Både mænd og kvinder deltager i pilgrimsfærden. Kvinderne må ikke skjule deres ansigt under hajj. Under hele hajj bæres hvide klder af begge køn. Foto: FAYEZ NURELDINE Denmark
Bøn udgør naturligvis en central del af hajj, som blandt andet priser af islam, Allah, monoteismen og religionens grundlæggelse. Foto: FAYEZ NURELDINE Denmark

Andre læser lige nu