De ti vigtigste ting at vide om Ganges i hinduismen

Hver morgen bader tusindvis af mennesker i Ganges-floden, mens de fremsiger bønner og drikker af flodvandet. Hinduer mener nemlig, at Ganges har en religiøst rensende effekt. Foto: IRIS

Den 2.525 kilometer lange Ganges-flod, som i hinduismen anses som hellig, løber gennem Indien og Bangladesh. For inderne har Ganges en religiøst rensende effekt, og den er livsvigtig for de 400 millioner indbyggere, der bor langs dens bredder

Ganges, som på sanskrit betyder den hurtigt løbende, er ikke kun Indiens længste flod. Omgærdet af historie, guddommelighed, ritualer og håb er Ganges også Indiens helligste, og den bliver hver dag tilbedt og ophøjet af millioner af hinduer. Læs med her og find ud af hvorfor.

1. Udspringer i Himalaya-bjergene
Ganges-floden udspringer af smeltevand fra Gomoukgletscheren i den indiske stat Uttar Pradesh i Himalaya. Herfra løber den syd og derefter øst via Gangessletten ind i Bangladesh, hvor den udmunder i Den Bengalske Havbugt. I alt er floden 2.525 kilometer lang, hvortil der kommer et utal af bifloder.

2. Opfylder mange formål
Den lange flod spiller en afgørende rolle for mange indere i det daglige liv. Udover at den tjener som vandforsyning, bidrager den nemlig også med fiskeri og som transport og kunstvanding.

Siden 1800-tallet har beboerne langs floden opført kanaler og diger, så de kan høste flere gange om året. I den vestlige del af Gangessletten dyrkes blandt andet hvede og sukker, mens ris er hyppigst i den østlige del. En vigtig afgrøde i deltaet er jute: en planteslægt i lindefamilien, der kan spises som grøntsager.

3. Opkaldt efter gudinden Ganga
Ganges har sit navn efter den hinduistiske gudinde Ganga. Ifølge myten var Ganga datter af bjergguden Himalaya, og hun var alle guders hustru, indtil en dødelig konge, Bhagiratha, fik tilladelse til at bringe hende ned på jorden som flod. Formålet var, at hun som flod skulle rense mennesker for negativ karma. Ganges anses for at være en personificering af gudinden, og hinduer mener derfor, at floden er hellig.

4. Indiens helligste flod
I Indien har Ganges status som den allerhelligste flod. Det er derfor en uskreven lov, at hinduer mindst én gang i livet bør se, bade eller drikke noget af dens vand. Langs floden ser man hinduer, der samler vandet i hænderne, løfter det op og lader det flyde tilbage i floden. Mange sender også blomster, rosenblade og små lerkrukker fyldt med olie og væger (diyas) ned af floden som offergave.

Selv om Ganges er den helligste flod i Indien, står den ikke ene på listen over hellige floder i landet. Også Yamuna, Indus, Sarasvati, Narmada, Godavari og Kaveri anses for guddommelige floder.

5. Verdens største badekar
Hver morgen bader tusindvis af mennesker i Ganges, mens de fremsiger bønner og drikker af flodvandet. Hinduer mener nemlig, at Ganges har en religiøst rensende effekt. Mens et bad i floden renser snavset af kroppen, kan floden også vaske negativ karma væk, helbrede sygdomme og sikre en god genfødsel.

6. Ligbrændinger i Varanasi
På vej mod udmundingen i Den Bengalske Havbugt drejer Ganges omkring Varanasi, hinduernes helligste by. I Varanasi bor 1,5 millioner mennesker, hvoraf knap 50.000 er sadhuer; hellige mænd. Mange hinduer valfarter hver dag til byen, hvor man ifølge hinduistisk tradition er sikret moksha (frigørelse fra genfødsel, red.), hvis man efter sin død bliver kremeret og får sin aske spredt ud over Ganges.

LÆS OGSÅ: Frelse koster en formue i indernes helligste by

7. Festen for bægeret
Foruden Varanasi er byerne Haridwar og Allahabad populære pilgrimssteder langs Ganges-floden. I Allahabad, hvor Ganges og Yamuna løber sammen, formodes floden at få tilslutning fra den mytiske og underjordiske flod Sarasvati, som er opkaldt efter hinduismens gudinde for visdom. Hvert tredje år samles her enorme pilgrimsskarer til rituel badning i floden ved den hinduistiske Kumbh Mela (festen for bægeret), som er verdens største religiøse kulturfest. I 2001 var der skønsmæssigt samlet 70 millioner pilgrimme.

8. Indbringer god økonomi
De tre store byer Varanasi, Allahabad og Haridwar tiltrækker hvert år millioner af pilgrimme på grund af Ganges, og det er meget indbringende for de lokale. Derudover tjener floden også som et populært mål for river rafting, og Kanpur, som er den største læderproducerende by i verden, er også placeret ved bredden af Ganges.

9. Slår flere verdensrekorder
Ganges slår på flere fronter verdensrekorden. Den er den længste flod i Indien og verdens anden største flod målt på vandudledning. Derudover er floden den mest befolkede i verden med sine 400 millioner beboere og en befolkningstæthed på knap 1000 indbyggere per kvadratkilometer (390/km2).

10. Én af verdens mest forurenede floder
Hinduer tror, at Ganges i sin egenskab af gudinde både er rensende og ren, men ironisk nok er den så forurenet, at badning sker med livet som indsats. Ikke blot fungerer floden som industriel affaldsskakt og som toilet for mange indere den flyder også med halvt kremerede menneskelig og døde kreaturer. I kølvandet på Citarum-floden i Indonesien rangerer Ganges blandt de fem mest forurenede floder i verden.

Kilder: Wikipedia.com, Ganges af Ian Gray