Sun Myung Moon - Moon-bevægelsens stifter

Den kontroversielle leder og grundlægger af Moon-bevægelsen Sun Myung Moon er død 92 år gammel.Her ses han velsigne hundredevis af nygifte under en af Moon-bevægelsens berømte masse-bryllups ceremonier. Billedet er fra 2009. Foto: LEE JAE-WON Denmark

Moon-bevægelsen leder, Sun Myung Moon, er blandt en af de mest kontroversielle religiøse skikkelser i nyere tid

Sun Myung Moon var den koreanske grundlægger og selvudråbte leder af Moon-bevægelsen, også kaldet Unification Church eller Tongil-familien, der blandt andet er blevet kendt for sine massebryllupper, hvor flere hundrede par vies samtidig. Under disse bryllupper skal bruden og gommen blandt andet drikke et glas frugtsaft iblandet blod fra hr og fru Moon.

Sun Myung Moon hørte til blandt de mest kontroversielle moderne religiøse ledere, og både han og Moon-bevægelsen har gennem tiden modtaget massiv kritik fra omverdenen. Bevægelsen er blandt andet blevet beskyldt for at være sekterisk, manipulerende og for at hjernevaske medlemmerne til at undsige deres familier, hvis ikke de også vil være medlemmer af Moon-bevægelsen.

Mest kendt er hjernevask-kritikken, som især kom fra den anerkendte psykolog og professor fra Berkeley, Margaret Singer, der i flere bøger bl.a. beskrev hvorledes Moon-bevægelsen hjernevaskede sine medlemmer ind i sekten.

INTERVIEW MED TIDLIGERE DANSK MOON-MEDLEM: Vi gav vores søn bort af kærlighed

Brugen af ordet hjernevask i forbindelse med religiøse sekter, blev dog kritiseret af den britiske anerkendte sociolog, Eileen Barker, der med sin bog The Making of a Moonie havde foretaget en grundig undersøgelse af Moon-bevægelsen og hvorledes dens nye medlemmer konverterede ind i sekten.

Sun Myung Moon stiftede Moon-bevægelsen i 1954 og stod indtil sin død i spidsen for et både religiøst og finansielt multi-million dollars imperium, der blandt andet ejer de amerikanske aviser The Washington Times og New York Tribune, samt det fornemme hotel New Yorker.

LÆS OGSÅ: Moon-bevægelsen beder for dødeligt syg stifter

Kirken hævder selv at have flere millioner medlemmer, men tidligere medlemmer og kritikere hævder, at tallet næppe er højere end 100.000.

Sun Myung Moons tidlige år
Han blev født den 6. januar1920 i det nuværende Nordkorea og fik fødenavnet Yong Myung Moon, der betyder lysende drage. Sidenhen ændrede han navnet til sit nuværende, Sun Myung Moon, der betyder lysende sandhed.

I 1930 tilsluttede Sun Myung Moons forældre sig et presbyteriansk kirkesamfund, på dette tidspunkt var han selv blot 10 år gammel. Nogle år senere, påskesøndag i 1936, fik Sun Myung Moon et syn, da Jesus viste sig for øjnene af ham og bad ham om at fortsætte den mission, som han selv havde påbegyndt et par tusind år forinden.

Som 19-årig begyndte han at læse til elektroingeniør på en teknisk skole i Seoul og fortsatte i 1941 sine studier på Waseda Universitet i Japan, hvorfra han dimitterede i 1943. Dermed befandt Sun Myung Moon sig i Japan under det meste af Anden Verdenskrig, og rygter vil vide, at han på dette tidspunkt havde en kone, det har dog ikke kunne bekræftes.

Interessen for det religiøse tager til
Efter endt eksamen vendte han igen tilbage til Korea for at forfølge sin karriere som ingeniør. Han blev dog hurtigt mere optaget af sin religiøse end af sin verdslige karriere.

Sun Myung Moon brugte derfor de efterfølgende år på at formulere sine religiøse og teologiske idéer og begyndte for alvor at undervise i dem ved slutningen af ​​Anden Verdenskrig.

I 1946 rejste han tilbage til Nordkorea, men det varede ikke længe før der gik rygter gik om, at Sun Myung Moon prædikede kætteri, og han blev mistænkt for spionage. I 1947 blev han arresteret for ikke at være i besiddelse af identifikationspapirer. Han blev mistænkt for spionage til fordel for den ekstremt højrepolitiske koreanske præsident Syngman Rhee, og ifølge den officielle version blev han groft tortureret og efterladt i en snedrive uden for fængslet. Her fandt én af hans disciple ham, fik ham plejet og bragt til hægterne igen.

Grundlæggelsen af Unification Church
Unification Church anses normalt først som en særskilt organisation fra omkring 1951, tidspunktet hvor Sun Myung Moon igen var tilbage i Sydkorea. Her begyndte han at tiltrække sig flere tilhængere og formulerede nu også sine idéer skriftligt. Disse skrifter er siden blevet grundlæggende for bevægelsen, og kaldes også for Det Guddommelige Princip. Bogen opfattes af moonierne som 'Det Fuldendte Testamente' og som en forlængelse af Bibelen.

I de følgende år voksede bevægelsen støt, og i 1954 fik den sit nuværende navn: The Holy Spirit Association for the Unification of World Christianity, men i daglig tale kaldes bevægelsen blot Unification Church eller Moon-bevægelsen.

I 1959 blev de første missionærer sendt til USA, og samme år blev den japanske kirke officielt åbnet.

Ægteskab og børn
Til trods for rygterne om ægteskabet, der skulle have sluttet i 1955, skal Sun Myung Moon i 1953 have gjort en ung studine gravid, Myung Hee Kim. Det er ikke officielt bekræftet hvorvidt han blev gift med pigen, men man ved, at hun blev sendt til Japan for at føde, da utroskab var strafbart i Korea.

I 1954 fødte Myung Hee Kim sønnen Hee Jin, som Sun Myung Moon vedkendte sig, men sønnen omkom som 13-årig i en togulykke.
I 1960, efter mindst ét tidligere ægteskab, giftede Sun Myung Moon sig som 40-årig med den kun 17-årige Hak Ja Han. Denne begivenhed anses af bevægelsen for værende yderst vigtig, da ægteskab og familie betragtes som helt afgørende for senere frelse.

I 1961 fødtes parrets første af i alt tretten børn. Hak Ja Han har desuden fødselsdag på præcist samme dag som Sun Myung Moon, nemlig den 6. januar, også kendt som helligtrekongersdag. I den kristne tradition kaldes dagen også for Epiphany, hvilket betyder en guddoms tilsynekomst i den menneskelige verden.

Visse kritikere af Moon-bevægelsen mener, at parret bevidst har valgt at have fødselsdag netop denne dag, i håb om at kunne erstatte helligtrekongersdag.

Bevægelsen vokser i USA og senere i Vesten
Sun Myung Moon flyttede til USA i 1972 og brugte de efterfølgende tre år på at rejse rundt til byer og prædike. I denne periode voksede bevægelsen markant, og de fleste af de nye konvertitter var forholdsvis unge, mange kun omkring college-alderen. Bevægelsen skød hurtigt frem, og mange af medlemmerne var da også særdeles aktive inden for rekruttering af nye medlemmer rundt omkring.
I alt fra offentlige parker, indkøbscentre, biblioteker, på gågader, bus-og togstationer til universitetsområder blev nye unge medlemmer hvervet til Moon-bevægelsen.

Da religionen for alvor var ved at få fodfæste i USA, foretog Sun Myung Moon sin første rejse til Vesten, hvor han besøgte over 40 lande, deriblandt de skandinaviske.

Kritikken af Sun Myung Moon og Unification Church
Det var ikke kun Moon-bevægelsen, der voksede i denne tid, men også bevægelsens opposition tonede efterhånden frem i den brede offentlighed. Flere og flere anså med tiden Sun Myung Moon som en kontroversiel figur, og kritikken tiltog i medierne.

Selvom Sun Myung Moons politiske konservatisme og militante anti-kommunisme appellerede til nogle personer, begyndte andre at betragte ham med mistro og skepsis især på grund af hans iver efter at kapre meget unge tilhængere til bevægelsen.

Der spredtes efterhånden rygter og uflatterende historier omkring de metoder, der blev anvendt rundt omkring på Moon-bevægelsens lejre. Rygter om, at de unge medlemmer blandt andet blev udsat for søvn-berøvning, fik utilstrækkelig kost, samt at man anvendte avancerede former for tankekontrol og manipulation.

I 1982 blev Sun Myung Moon idømt 13 måneders fængsel for skatteunddragelse. Under sagen fik han støtte fra mange kirkelige ledere, der til trods for deres teologiske uenighed med ham, opfattede sagen som et anslag mod religionsfriheden og et udtryk for statens kontrol med religiøse samfund. Det lykkedes således Sun Myung Moon at få fængselsopholdet til at fremstå som en positiv tildragelse, og sagen kom ikke til at skade hverken ham eller hans bevægelse. Fængselsopholdet kom snarere til at fremstå som et personligt offer fra hans side.

Den afsluttende åbenbaring
I slutningen af 1990erne meddelte Moon, at han havde fået en ny åbenbaring fra Gud. I denne åbenbaring havde Gud meddelt Moon, at den guddommelige plan var lykkedes.

Gud ville nu ikke længere fokusere på kirker og religioner, men på de familier, der havde modtaget velsignelsen, da de nu var klar til at ændre samfundet, nationerne og verden.

I april 2008 udnævnte Sun Myung Moon sin yngste søn Hyung Jin Moon til at være den nye leder af Unification Church og den verdensomspændende religiøse bevægelse, der i dag menes at have millioner af medlemmer verden over.

LÆS OGSÅ:Næste generation har overtaget Moon-bevægelsen

Medlemmer af Moon-bevægelsen beder foran en statue af afdøde Sun Myung Moon og hans kone Han Hak-ja under et bedemøde i Unification Church i Seoul den 3. september 2012. Sun Myung Moon har millioner af tilhængere verden rundt og døde natten til mandag den 3. Foto: KIM HONG-JI Denmark
Sun Myung Moon har igennem årene som leder af Moon-bevægelsen forestået en lang række masse-bryllupper hvor tusindvis af par bliver viet på en gang. Her ses han sammen med sin kone under en vielsesceremoni den 13. februar 2000 på Chamsil Olympic Stadium i Seoul. Foto: PARK MEE-HYANG Denmark
Her aflægger talrige brudepar deres bryllupsløfter under et massebryllup ved Sun Moon University i Asan, syd for Seoul den 10. oktober 2010. Moon-bevægelsen, som blev grundlagt af Sun Myung Moon i 1954, gennemførte det første massebryllup i 1961 med 33 brudepar. Ved massebrylluppet på billedet blev 7200 par viet. Foto: LEE JAE-WON Denmark
Moon-par med deres familier samles uden for Madison Square Garden søndag den 1. juli 2012 for at fejre 30 års jubilæet for deres massebryllup forestået af Sun Myung Moon. De fremmødte par udgør en mindre gruppe af de 8000 par, som i 1982 blev viet på dette sted. Det siges, at cirka 75% af disse ægteskaber stadig er intakte. Foto: RICHARD B. LEVINE Denmark
Den 22. juli 2012 overrakte Sun Myung Moon vindertrofæet til Hamburger SV-spillerne Son Hwung-Min og Heiko Westermann efter sejren over det sydkoreanske hold Seongnam IIhwa ved Peace Cup Korea 2012 i Gyeonggi-do, Sydkorea. Foto: JEON HEON-KYUN Denmark
Sun Myung Moon skåler med Nordkoreas leder Kim Il Sung under et besøg i Nordkorea i 1991. Foto: YONHAP Denmark
Moon-bevægelsen har medlemmer verden over. Ifølge bevægelsen selv har den 3 millioner medlemmer fordelt på 194 lande. Her er det udenlandske tilhængere i 1981. Foto: YONHAP Denmark
Sun Myung Moon og hans kone modtager hyldest ved siden af en stor fødselsdagskage ved en fejring af hans 80 års fødselsdag i 2000. Foto: NESHAN H. NALTCHAYAN Denmark
På et foto fra den 22. juli 2012 ses Sun Myung Moon (i midten), hans søn Moon Hyung-Jin (til venstre) og hans kone Han Hwak-Ja (til højre) ved Peace Cup Korea 2012 i Gyeonggi-do, South Korea. Foto: JEON HEON-KYUN Denmark