Det mener partierne om kristendomskundskab

Man kan fritages for at have kristendomskundskab, hvis forældrene skriftligt over for skolens leder erklærer selv at ville sørge for barnets religionsundervisning. -Foto: Foto: .

Skal folkeskoleelever fortsat undervises i kristendomskundskab, eller skal faget ændres til religionsundervisning - eller helt afskaffes?

I dag modtager elever i folkeskolen undervisning i kristendomskundskab på alle klassetrin bortset fra det år, hvor de går til konfirmationsforberedelse.

Undervisningen fokuserer særligt på den danske folkekirkes evangelisk-lutherske kristendom, men på de ældste klassetrin undervises der også i andre religioner og livsanskuelser.

Man kan fritages for at have kristendomskundskab, hvis forældrene skriftligt over for skolens leder erklærer selv at ville sørge for barnets religionsundervisning. Er barnet fyldt 15 år, kan fritagelse kun ske med barnets samtykke.

Men hvad mener de politiske partier egentlig om kristendomsundervisningen?

Enhedslistens holdning
Enhedslistens syn på kristendomskundskab ligger i forlængelse af partiets holdning om, at kirke og stat skal adskilles:

Vi er fortalere for en sekulær folkeskole, der udvikler respekt og tolerance i forhold til etnisk, kulturel og religiøs forskellighed og f.eks. erstatter kristendomskundskab med livsanskuelsesundervisning.

Partiet skriver i sit integrationsudspil, at de ønsker at skabe bedst mulige betingelser for personlig udvikling og deltagelse i samfundslivet, uanset kulturel og social baggrund. Deres mål er at åbne uddannelsessystemet for alle, og dermed undgå social udelukkelse, hvilket de mener, at kristendomskundskab er et udtryk for.

Læs mere på Enhedslisten.dk

Socialistisk Folkepartis holdning
Hos SF hænger partiets holdning også sammen med deres integrationspolitik:

Den nuværende undervisning i kristendomskundskab skal erstattes af undervisning i religion, som derfor også skal være obligatorisk. På denne måde vil faget kunne bidrage til større viden om og forståelse af andres religion og traditioner.

Partiet mener, at integrationen har slået fejl for nogle etniske minoriteter på grund af en fejlslagen modtagelse og en manglende inddragelsespolitik, der ikke har givet de nytilkomne borgere mulighed for at bruge og udvikle deres ressourcer.

Faget kristendomskundskab skal derfor omlægges til at være en bredere undervisning i religion og til at være obligatorisk, så alle inddrages.

Læs mere på Sf.dk

Socialdemokratiets holdning
Ifølge uddannelsesordfører Christine Antorini (S), skal faget laves om:

- Vi ønsker at omdanne faget Kristendom til Religion. Kristendommen skal dog fortsat have en væsentlig placering i det nye fag Religion. Når faget bliver til Religion, ønsker vi at gøre det obligatorisk, da vi mener, at alle børn skal lære om religionerne, herunder især kristendommen.

- I dag kan man fritages fra kristendomskundskab af hensyn til den danske religionsfrihed, fordi det netop er kristendom - og ikke religion.

Læs mere om Socialdemokratiet på Socialdemokratiet.dk

Det Radikale Venstres holdning
Partiet mener, at viden om kristendommens betydning og placering i det danske samfund er afgørende, men bør forstås i sammenhæng med andre religioner og kulturer og filosofiske strømninger. Det Radikale Venstre vil derfor arbejde for:

At faget kristendomskundskab afskaffes og at der indføres et obligatorisk fag på alle klassetrin der tilbringer eleverne viden om kristendom i et tættere samspil med andre religioner, kulturer og filosofi end den nugældende læseplan.

Ifølge partiet er kendskab til andre kulturer og tanker afgørende for fredelig sameksistens og den generelle folkeoplysning, uanset hvor kulturerne har rod.

Læs mere på Radikale.dk

Liberal Alliances holdning
Partiet mener, at man bør kalde faget for religionsundervisning, og så i øvrigt overlade det til skolen selv at tilrettelægge, hvordan man formidler kendskabet til kristendom og de andre religioner.

Liberal Alliance mener ikke, at folkeskolen skal være forkyndende, men da kristendommen er den dominerende religion i Danmark, og da vores kulturelle baggrund er så stærkt præget af kristendommen, mener partiet, at det er naturligt at vægte undervisning i kristendom højere end andre religioner.

Partiet ser gerne, at man allerede i de små klasser introducerer eleverne for de store verdensreligioner. Især i områder, hvor en del af eleverne kommer med en anden religiøs baggrund. Men de overvejelser og beslutninger vil partiet overlade til skolen selv og ser ikke noget behov for statslig indblanding.

Læs mere om Liberal Alliance på Liberalalliance.dk

Venstres holdning
Ifølge Anne-Mette W. Christiansen, Venstres uddannelsesordfører, er det en demokratisk ret og en demokratisk værdi, at ingen mennesker skal lægges for had eller diskrimineres på grund af det, de er, eller det de tror på.

- Derfor vil Venstre sikre, at skolesystemet bakker op om at skabe sammenhængskraft og tryghed samtidig med, at der skal være plads til at være uenige og forskellige, også hvad angår religion, siger hun og fortsætter:

- Venstre mener, at undervisningen i folkeskolen fortsat skal give eleverne de bedst mulige forudsætninger for et aktivt medborgerskab i Danmark med udgangspunkt i værdier som demokrati, frihed og folkestyre.

Ifølge Anne-Mette W. Christiansen er Venstre derfor for kristendomskundskab/religion i undervisningen i folkeskolen, da eleverne gennem denne undervisning opnår viden til at forstå den religiøse dimensions betydning for livsopfattelsen hos det enkelte menneske og dets forhold til andre.

Læs mere på Venstre.dk

De konservatives holdning
De Konservative skriver heller ikke direkte om deres holdning til kristendomskundskab på deres hjemmeside. Dog kan man læse følgende om partiets holdning til forholdet mellem kirke og stat:

Kristendommen er fundamental for vores kulturarv. Kristendommen har givet os et antal grundsætninger, som vi i høj grad lever vores liv efter, og som vi har baseret vores samfundsstruktur og demokrati på. Vi skal turde stå fast ved vore danske værdier. Sådan skal det fortsat være. Vi har religionsfrihed i Danmark ikke religionslighed.

Læs mere om Konservative på Konservative.dk

Dansk Folkepartis holdning
Partiet vil have obligatorisk undervisning i kristendomskundskab:

Der skal indføres obligatorisk kristendomskundskab og morgensang i folkeskolen for alle elevgrupper.

Det er partiets holdning, at Kristendommen er uadskillelig fra folkets liv, og at den betydning, kristendommen har haft og har, er umådelig og præger danskernes levevis. Partiet mener desuden, at staten skal understøtte folkekirken.

Læs mere på Danskfolkeparti.dk