Overtro

Ellefolk lokker menneskene til dans og vanvid

Her vises elvere som små væsener, der lever i skovbunden. Copyright: Charles Walker Foto: Charles Walker / TopFoto

Mange kulturer kan fortælle historier om væsener, der lokker mennesker i fordærv. Grækerne har sirener. Mod nord har vi elvere og ellefolk. Ve den, der giver efter for deres lokkende dans

Danmarks svar på elvere var ellefolkene. De var væsener, som boede i høje, moser, bakker og under hyldetræer. Historierne om ellefolk er mangfoldige, og troen på dem har formentlig været meget udbredt i Danmark.

Ellefolkene levede i samfund, som mindede om menneskenes med en konge, love og traditioner. Ellefolkene havde hule rygge, mens kvinderne fortil var utroligt smukke og forføriske. Der er mange sagn om ellekvinder, som har prøvet at forføre menneskene. Hvis mændene bed på, blev de omgående ramt af vanvid.

Det sagdes, at en bøgeskov ved Store Heddinge i virkeligheden var ellekongens soldater, som vågnede op ved nattetide. Og megen overtro forbinder ellekongen med området omkring Stevns. For eksempel skriver teologen Peder Syv hånende i 1695:

"Der holdes for, og gemeen Mand troer det endnu, at her var en Ellekonge i Stevens, og at der maatte ingen anden Konning komme derind, men Christian den 4. Frederik den 3. Christian den 5. have været her nogle gange, og giort saaledis denne Meening til intet."

Ellefolket forsøgte til tider at lokke mennesker til at danse med dem. Indlod et menneske sig på dette, kunne det risikere at blive fortumlet, miste forstanden eller det, der var værre - kort sagt ellevild. Betegnelsen "at bjergtage" - dvs. at blive "taget af bjerget" - har også forbindelse til ellefolk, der ofte boede i bjerge. 

De udaterede citater er fra Danske sagn: som de har lydt i folkemunde, 1892.