Få styr på de religiøse højtider

påskeæg, påske, jesus, korsfæstelse Foto: Mihai Eustatiu.

BBC imødekommer det multi-religiøse samfund med en online-kalender, der samler de vigtigste højtider i tolv store religioner

Navnet er "Interfaith calendar" og dækker over BBC's redskab til at holde styr på de utallige helligdage i verdens religioner.

Kalenderen samler højtider, fester, mindedage og andre former for kalenderriter inden for de fem store verdensreligioner jødedom, kristendom, islam, hinduisme og buddhisme. Det er imidlertid også muligt, at se kalenderen for jainisme, sikhisme og shinto, men også den nyere religion Baha'i er repræsenteret. Alt i alt kan man granske kalenderen i hele tolv af de største nutidige religioner.

De gregorianske problemer

Kalenderen på BBC følger den gregorianske kalender, som bliver benyttet i de fleste vestlige lande, deriblandt Danmark. Religionerne opererer imidlertid ofte med en anden tidsregning, og der kan derfor forekomme få afvigelser i den multi-religiøse kalender.

De hinduistiske, muslimske og jødiske højtider bliver eksempelvis fastsat efter månens cyklus. Det betyder, at der kan forekommer regionale afvigelser. Derudover begynder jødernes helligdage ved solnedgang, altså aftenen før dagen i den gregorianske kalender. Helligdage, som ikke er fastsat efter den gregorianske kalender, vil desuden rykke sig fra år til år.

Den religiøse mangfoldighed
Kalenderen giver indtryk af den overvældende mangfoldighed, men også de mange ligheder, som man finder blandt verdens religiøse samfund. Martsmåned kan tjene som et godt eksempel med hele 27 forskellige helligdage i de tolv forskellige religioner.

Den 1. marts holder nogle jøder Shushan Purim. Samme dag påbegynder sikherne Hola Mohalla, som er fest i 3 dage, hvor parader, poesi og musik er en fast bestanddel. Denne dag er også Sankt Davids dag, hvor man fejrer skytshelgen over Wales i England.

Den 2. marts påbegynder beha'ierne en fasteperiode, som slutter igen den 20. marts. I denne periode må man ikke spise og drikke fra solopgang til solnedgang. I stedet skal tiden bruges på, at hengive sig til religiøse refleksioner og aktiviteter.

Læs mere om faste i verdens religioner hér.

Den 3. marts holder shia-muslimerne Milad un Nabi, som er en fejring af profeten Muhammeds fødselsdag. Sunni-muslimerne fejrer denne dag fem dage tidligere end shia-muslimerne. Nogle muslimer anser dog en fejring af Muhammeds fødselsdag som upassende, da de mener, at man ikke må dyrke profeten som en gud. Den 3. marts er også Hina-matsuri i den japanske religion shinto. Hina-matsuri betyder Dukkernes fest og er dagen, hvor man fejrer familiens døtre.

Læs kalenderen for hele mart hér.