Indføring

Hvad er en heks?

I overtroen var heksen en gammel, ond kvinde, der stod i ledtog med djævelen.

Vi kender hende fra utallige historier. Hun har været omdrejningspunktet for forfattere som C. S. Lewis og vores egen H.C. Andersen. Den onde heks. Men engang var hun den jagede

Troen på hekse er næsten universel, og hekse fungerede i lang tid som syndebukke for uforklarlige ulykker. Efter reformationen havde især Tyskland og Sverige mange heksejagte og store hekseprocesser, hvor tusindvis af kvinder måtte lade livet på bålet.

I overtroen var heksen en gammel, ond kvinde, der stod i ledtog med djævelen. I inkvisitoren Heinrich Kramers berygtede håndbog for heksejægere "Heksehammeren" (1487) beskyldes heksene for at dræbe børn, for kannibalisme, for at kaste ondsindede forbandelser og for at stjæle mænds peniser.

Hekse i Danmark

I Danmark fyldte heksefrygten ikke så meget. Den danske hekseforsker Gustav Henningsen har anslået, at der maksimalt blev brændt 1.000 hekse i Danmark. Og de fleste af dem under kong Christian d. 4. (1588-1648).

De fleste hekse blev dømt i store kæde-processer, hvor dømte hekse trak andre med sig ned i faldet. En af de store processer i Danmark var Køge Huskors (1608-15).

Sagen begyndte, da en frø på to ben og en række andre mærkværdige dyrevæsener hjemsøgte en familie. Derefter viste Satan sig i forskellige skikkelser og gjorde beboerne syge. Beskyldninger om trolddom faldt hurtigt på en lokal kvinde, hvis mand kort forinden havde sagsøgt familien. Omkring 12 kvinder blev brændt på bålet i forbindelse med Køge Huskors.