Hvad er Valhal?

Valhal er Odins bolig og krigernes paradis, Valhal. Her ses en statue af Odin med ulvene Gere og Freke og de to ravne Hugin og Munin.

Odins borg og krigernes paradis har lagt ramme for talrige historier. Her kan du læse om Valhal

December måned er skudt i gang, og der er taget hul på julefejring, gavekøb og kalenderhygge foran skærmen.

TV 2 genudsender i år Martin Schmidts julekalender 'Jul i Valhal', og religion.dk bringer med en række artikler fokus på Valhal og den nordiske religion, som havde sin storhedstid i vikingetidens Norden.

Valhal eller Valhöll er et norrønt (oldislandsk, red.) ord og er en sammentrækning af ordene 'val' (valen, slagmarken, red.) og 'höll' (hal, red.).

Valhal er i den nordiske religion blandt andet det sted, hvor de krigere, som er faldet i kamp, kommer hen, og 'slagmarkshallen' oversættes derfor oftest til 'de slagnes hal'.

LÆS OGSÅ: De ti vigtigste ting at vide om nordisk mytologi

Valhal beskrives flere steder i den nordiske religions kilder.

Den vigtigste og mest fyldestgørende kilde til den nordiske religion er islændingen Snorre Sturlassons to værker 'Edda' og 'Heimskringla'.

Det er også her, man finder de fleste beskrivelser af Valhal.

Snorres 'Gylfaginnig' finder man for eksempel beretningen om kongen Gylfi, som besøger guderne i Asgård, gudernes hjem, forklædt som vandringsmanden 'Gangleri' ('gangtræt', red.).

Gangleri taler med forskellige guder, som fortæller om verdens indretning og gudernes hierarki.

I kapitel 19 lyder det i Finnur Jónssons danske oversættelse fra 1902:

Odin hedder Alfader, ti han er alle Guders Fader; han hedder ogsaa Valfader, ti hans Valg-Sønner er alle de, der falder paa Valpladsen; dem giver han Bolig i Valhal og Vingolv, og de hedder da Einherjer.

SE OGSÅ: Gylfaginning i Finnur Jónssons oversættelse

Teksten præsenterer os dermed for Odin, gudernes konge og fader til alle guder, som giver bolig til Einherjer, som er de krigere, der er døde på kamppladsen.

Videre i fortælles, hvordan Einherjerne lever i Valhal, hvor de serviceres af Valkyrierne, som er Odins tjenerinder, der henter de døde fra kampen, spiser af grisen 'Sæhrímnir' og drikker mjød fra geden Heidrun, der lever af blade fra træet Lærad i Valhal.

Valhal beskrives desuden andre steder som en enorm og flot dekoreret sal, som kan huse alle de mange krigere, der om dagen kæmper mod hinanden på Idasletten uden for Valhal for at forberede sig på slaget ved verdens undergang, Ragnarok, hvor de vil kæmpe for guderne.

Desuden beskrives Valhal som det sted, hvorfra Odin holder øje med hele verden med hjælp fra sine ulve, Gere og Freke og de to ravne Hugin og Munin.

Valhal har gennem tiden været omdrejningspunkt i flere populære fortolkninger.

SE OGSÅ: Nordisk mytologi er blevet en industri (billedserie)

I Danmark kender vi derfor nok bedst Valhal i Henning Kure og Peter Madsens tegneserie- og filmudgave, 'Valhalla'.

Tegneserien, som fra 1977-2010 er udkommet i 15 bind, har vundet flere priser og er oversat til 11 forskellige sprog.

Gendigtningen, som faktisk ofte er meget tæt på de originale kilder, præsenterer en lang række beretninger om de nordiske guder i en humoristisk udgave.

I Danmark har forfatteren Lars-Henrik Olsens bøger om Erik Menneskesøn også Valhal, Asgård og de nordiske guder som omdrejningspunkt.

Det er dog ikke kun i Danmark, Valhal har været et populært emne.

LÆS OGSÅ: Asatroende tv-kendis: Thor får øl, og jeg får styrke

Flere billedkunstnere har gengivet Valhal, og Odins bolig spiller også en central rolle i komponisten Richard Wagners operaserie 'Der Ring des Niebelungen'.

I 2011 kunne man også finde Valhal om end i en mere moderne udgave - præsenteret i Kenneth Brannaghs filmatisering af Marvel-tegneserien om 'Thor'.

I år kan man altså også gense Valhal på TV 2, når kanalen genudsender 'Jul i Valhal' fra 2005.

I den nordiske religions kilder er det ikke almindeligt at Valhal er et sted, som menneskebørn besøger ved juletid, ligesom man her kan se det fra TV 2-julekalenderen 'Jul i Valhal'. Her hersker Odin med brovtende krigere og kolossale ædegilder. I denne artikel kan du læse om Odins bolig og krigernes paradis, Valhal. Foto: Linda Kastrup