Hvorfor må mormoner ikke anlægge skæg?

Blandt mormoner i ledende stillinger er det skik, at man er glatbarberet. Det gælder især de folk, der arbejder i Mormontemplerne og blandt missionærer. Her er det mormonernes præsident Thomas Monson (i midten) og hans rådgivere fotograferet i Salt Lake City i 2009. På de næste billeder kan du se fotos af tidlige mormon-ledere, som ikke var tilhængere af den glatbarberede stil. Foto: George Frey Denmark

Overskriftens spørgsmål lyder måske lidt mærkeligt, men der er faktisk nogle uskrevne regler om, hvordan en højtstående mormon bør se ud i hvert fald når det kommer til skægvæksten

Blandt mormoner i ledende stillinger er det skik, at man er glatbarberet. Det gælder især de folk, der arbejder i Mormontemplerne og blandt missionærer.

På det mormonejede universitet Brigham Young University i USA er det ligeledes reglen, at undervisere og studerende skal være glatbarberede eller højst have et lille overskæg, der ikke går ud over mundvigene.

Man kan dog være undtaget barbering, hvis der er medicinske hensyn eller hvis man er med i en teaterproduktion, som kræver skægvækst. Netop på grund af de særlige regler omkring skægvækst, er der nogle studerende på Brigham Young University, der har startet overskægsklubber, hvor de mødes og plejer deres overskæg.

Idealet om at være glatbarberet kan virke modsætningsfyldt, fordi mange af mormonernes ledende mænd har haft fuldskæg. Jesus Kristus havde jo også fuldskæg, som mormonernes nationale informationschef i Danmark, Martin Stokholm, siger det. Men ikke desto mindre er den glatbarberede standard i dag anerkendt af mormoner i hele verden.

Det politiske skæg

Mormonsamfundet eller Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige blev stiftet i 1830 af den glatbarberede Joseph Smith, men efter Smiths død i 1844 har der været flere præsidenter med fuldskæg i kirken (se billedserien ovenfor). Det var faktisk først i 1950erne, at mormonpræsidenten David McKay fastsatte den glatbarberede standard.

McKay var præsident for Mormonsamfundet fra 1951 1970, en politisk højspændt periode, hvor USA var involveret i Koreakrigen (1950 1953) og Vietnamkrigen (1969 1975). Krigsengagementet lagde rammen om flere modbevægelser, der forenede krigsmodstand med et oprør mod det etablerede samfund.

Disse modbevægelser markerede sig ofte ved at have et afslappet forhold til hår- og skægvækst. Det kan for eksempel ses på de langhårede og langskæggede hippier. Som reaktion på de skæggede modkulturer indførte McKay derfor, at højtstående mormoner skulle være glatbarberede. Mormonernes glatbarberede ideal opstod altså som et politisk budskab i en bestemt periode i USA's historie, men er siden blevet et globalt fænomen.

Retningslinjer for skæg som uskreven regel

I Danmark er retningslinjerne for skægvækst de samme som hos mormonerne i resten af verden. Mormonerne i Danmark har et tempel i København, hvor reglen også er, at de folk, der arbejder i templet, skal være glatbarberede.

Informationschef for mormonerne i Danmark Martin Stokholm mener dog ikke, at der direkte er nogle retningslinjer omkring skægvækst i kirkens skrifter. Skægforbuddet er ifølge Stokholm mere en uskreven regel eller en kutyme end et egentligt bud, man kan læse sig til. Som almindeligt medlem af mormonsamfundet kan man dog sagtens anlægge fuldskæg og praktisere i templet. De uskrevne regler gælder kun de mormoner, der er ansat i templet.

For Martin Stokholm er en vigtig pointe ved mormonernes skægforbud, at man som glatbarberet ser ordentlig og soigneret ud. Det er egentlig et ekko fra McKays opgør med de skæggede krigsmodstandere, som han så som usoignerede.

For missionærer og højtstående mormoner er målet derfor at signalere ordentlighed ved at være glatbarberet med hvid skjorte, slips og jakkesæt som mand. For kvinder gælder det, at de gerne skal have nederdel eller kjole på, så man med Stokholms ord ser pænt præsentabel ud.

Den amerikanske mormonleder Brigham Young (1801 - 1877) var den anden profet i Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige. Han grundlagde byen Salt Lake City i Utah - og anlagde skæg. Foto: Wikimedia Commons
Joseph Smith (1805-1844) grundlagde mormonismen. Her er han afbildet med skæg. Foto: Wikimedia Commons
Amasa Lyman (1813-1877) var en af mormonismens tidlige ledere. Foto: Wikimedia Commons