Overtro

Hvad er en mare og et mareridt?

Nogle gange beskrives maren som et dyrelignende væsen, mens den andre gange beskrives som en smuk kvinde, der hjemsøger mændene om natten. Foto: adam121 - Fotolia

Har du prøvet at vågne svedende og rystende efter et rigtig ækelt mareridt? Maren blev anset for et lille, ondskabsfuldt væsen, der martrede menneskenes søvn

I natten hersker maren, og den har ondt i sinde.

Historierne om maren i nordisk folketro er meget forskelligartede. Nogle gange beskrives maren som et dyrelignende væsen, mens den andre gange beskrives som en smuk kvinde, der hjemsøger mændene om natten. Og nogle gange forestilledes maren som et lille væsen, der kunne slippe ind alle vegne:

"Varulven kan aldrig komme nogen Steds ind uden under et Dørtrin, aldrig derover. Marerne er ganske bitte små som et Rug-aks, vil man gribe efter dem, forsvinder de. De kan komme ind gjennem et Naglehul i en mur. Sætter man Naglen i, kan de ikke komme ind."

Det lader til, at maren i langt højere grad end de andre monstre var en samlebetegnelse for alle de dårligdomme, der kunne indtræffe om natten. Utallige beretninger er overleveret om ulyksalige folk, der er blevet redet af maren. Herfra stammer også vores forestilling om at have onde drømme eller mareridt.