Nazisterne holdt Jesus-fri jul

Juletræspynt med hagekors. - Foto: Copyright: Von wegen Heilige Nacht! 2000

Nazistisk propaganda skulle ændre julen til en højtid, hvor man hyldede staten i stedet for den jødiske Jesus. På en tysk udstilling kan man nu se eksempler på juletræspynt og mange andre julegenstande med nazistiske symboler

På det tyske museum EL-DE Haus i Köln, kan man for tiden opleve en noget særpræget udstilling om den tyske jul under nazismen.

Udstillingen viser eksempler på, hvordan julen og dens symboler blev overtaget af nazisterne og udnyttet som propaganda, og hvordan nazisterne forsøgte at fjerne Jesus fra fejringen af julen.

På udstillingen kan man blandt andet se juletræspynt og kageforme formet som hagekors og juletræskugler med nazistiske symboler, skriver SPIEGEL ONLINE.

Juletræspynt med hagekors og granater
Den tyske kvinde Rita Breuer begyndte i 1970erne at samle på gammelt, tysk juletræspynt, og i den forbindelse stødte hun på nogle meget specielle genstande fra Anden Verdenskrig.

Det var blandt andet miniature-soldater, bomber og håndgranater lige til at hænge på juletræet. Hun blev derfor interesseret i at undersøge, hvordan julen var blevet brugt som propaganda af nazisterne, siger hun til SPIEGEL ONLINE.

I dag kan man opleve udvalgte genstande fra familien Breuers samling på en udstilling på National Socialism Documentation Center (EL-DE Haus) i Køln. Udstillingen viser julen og propagandaens historie fra d. 19. århundrede frem til i dag og fokuserer på, hvordan nazisterne misbrugte julen, og forsøgte at gøre den til en germansk vintersolhvervsfest.

Jesus skulle erstattes
Det voldte nazisterne en del problemer, at Jesus-barnet var jøde, og derfor forsøgte de at lave om på traditionerne ved at skrive Jesus ud af julen og gøre den mindre kristen.

De forsøgte at få den tyske befolkning til at inkorporere de nazistiske symboler i deres julepynt og julebag, og at erstatte den kristne Sankt Nikolaus med den nordiske gud Odin.

Især stjernen i toppen af juletræet var et problem for nazisterne, da nazisterne betragtede den enten som et symbol på den jødiske Davidsstjerne eller et sovjetisk symbol. Den kunne derfor ikke bruges længere.

Nazistiske salmer bliver stadig sunget
Da krigen for alvor gik i gang, blev tyskerne opfordret til at sende julekort til soldaterne ved fronten, og i slutningen af krigen forsøgte nazisterne at lave højtiden om til en mindedag for de faldne soldater.

Men befolkningens gamle traditioner var ikke helt nemme at ændre, og nazisternes juleprojekt mislykkedes til en vis grad.

Nogle ting er dog hængt ved. For eksempel bliver nazi-versionen af den traditionelle julesalme Es ist für uns eine Zeit angekommen stadig sunget i dag i Tyskland. Nazisterne fjernede referencerne til Jesus fra salmen, og omskrev den til at handle om en gåtur gennem sneen, en version som altså stadig bliver sunget, selvom de fleste nok ikke er klar over, hvor den egentlig stammer fra.

Udstillingen Von wegen Heilige Nacht! Weihnachten in der politischen Propaganda kan opleves på The National Socialism Documentation Center i Köln indtil d. 17. januar 2010.

Hagekors-lysestage. - Foto: Copyright: Von wegen Heilige Nacht! 2000
Foto: Copyright: Von wegen Heilige Nacht! 2000
Foto: Copyright: Von wegen Heilige Nacht! 2000
Foto: Copyright: Von wegen Heilige Nacht! 2000