Ni humoristiske veje til et godt helbred

Humor og latter har mangfoldige gavnlige effekter. På billedet er det den amerikanske præsident, Barack Obama, der griner sammen med en afrikansk kvinde i Accra, Ghana. - Foto: JASON REED Denmark

Humor kan have en gavnlig effekt på helbredet, men hvor meget det faktisk hjælper, overrasker de fleste

Hvis du enten er stresset, syg eller lider af en depression, så kan latter have en helbredende effekt på din situation. Humorens gavnlige effekter er mangfoldige, men der findes mindst ni områder, hvor man kan præcisere den gavnlige effekt.

Humor bekæmper frygt
Mennesker, der lider af en depression, eller som er angst over for livet, kan have gavn af humor. Humoren får psykiske patienter til at betragte livet, både deres fortid og fremtid, på en ny måde og løsner samtidig op, så patienterne får lyst til at fortælle ting, som de ellers udelader i terapien.

Humor trøster
I de senere år er hospitalsklovne blevet et mere og mere almindeligt fænomen. De har nemlig en gavnlig effekt på både børn og deres forældre, for når forældrene hører deres børn le for første gang i lang tid, bliver de mere optimistiske over for fremtiden.

Evnen til at le af sin smerte er en god begyndelse og - som Charlie Chaplins sagde - for virkelig at kunne le, så skal du være i stand til at lege med din smerte.

Humor er afslappende
Humor gør os kort og godt afslappede og modvirker stress. Mange mennesker har en stresset hverdag og kører i højeste gear med forhøjet blodtryk og uregelmæssig hjerterytmer. Latter kan direkte og indirekte have den effekt, at vi gearer en smule ned og giver hjertet mulighed for at slappe af.

Humor formindsker smerte
Det har vist sig, at humor formindsker smerte. Patienter der i et videnskabeligt forsøg så sjove film og blev stimuleret med humoristiske indslag havde et mindre medicinforbrug sammenlignet med patienter, der ikke fik den samme behandling.

Humor styrker immunforsvaret
Forskere ved Loma Linda Universitet i Californien har vist, at latter øger mængden af hormoner og kemikalier, der beskytter vores helbred.. Det har for eksempel vist sig, at endofiner og andre hormoner, der styrker immunforsvaret, stiger fra et produktionsniveau på 27 procent til 87 procent hos forsøgspersoner, der ser morsomme film. Desuden er latter med til at bekæmpe virus og fremmed celler.

Humor reducerer stress
De samme forskere ved universitet i Californien er desuden kommet frem til, at latter udover at styrke immunforsvaret også er med til at reducere stresshormoner i kroppen med op til 70 procent. De konkluderede derfor, at deltagelse i positive begivenheder kan formindske stresshormonerne.

Humor spreder glæde
Latter smitter, som de fleste sikkert ved. Rundt om i Danmark findes såkaldte latterklubber, hvor man mødes for at grine uden at have nogen speciel grund til det. Deltagerne regner simpelthen med, at den fremprovokerede latter hjælper dem.

Humor skaber optimisme
Hvis humor kan ændre livssyn og reducere smertefulde minder, skaber humor optimisme. Da det desuden er stort set umuligt at være pessimistisk, samtidig med at man griner, er humor også en modgift mod frygt.

Humor hjælper kommunikation
God latter hjælper på dårligt humør og skænderier, for ingen kan bevare det dårlig humør, når de griner. Humor skaber derfor bedre kommunikation mellem mennesker. Hvis folk vel og mærke har humor.

Kilde: 9 Ways humor can heal af Theresse J. Borchard