Religion anno 1683 fænger

Forfatterparret Francesco Sorti og Rita Monaldi har sammen skrevet den kontroversielle bog Imprimatur, som nu udgives på dansk. Bogen er faldet den katolske kirke for brystet og kan ikke længere opdrives i deres hjemland Italien. I dag bor parret i Wien. Foto: Christian Als Denmark

- Kirken er meget velegnet som kulisse for mysterier på grund af sin alder og åndelighed, siger italiensekspert og professor Thomas Harder om den italienske bestseller Imprimatur

Året er 1683. På den romerske kro Donzello dør en ældre fransk gæst pludselig under mystiske omstændigheder. Er det pest? Eller er der andre og mere lyssky affærer under huden på klientellet?

Romanen Imprimatur af de italienske forfattere Rita Monaldi og Francesco Sorti vikler læseren ind i et velspundet historisk spindelvæv af pavelig korruption og udenlandsk hofspionage. Bogen er solgt i over en million eksemplarer, og denne succes støtter i høj grad sit hoved til de religiøse mysterier, som handlingen smyger sig rundt om.

Religion som kulisse får interessen til at spille med
Imprimatur understreger det faktum, at kirke og religion fortsat er en sydende og boblende opskrift på massiv læserinteresse i det skønlitterære univers.

- Kirken er meget velegnet som kulisse for mysterier på grund af sin alder og åndelighed, siger Thomas Harder, Italienskekspert og adjungeret professor ved Copenhagen Business School i København.

Som et andet nyudgivet italiensk eksempel nævner Harder romanen 999 - Lultimo custode af Carlo Martigli, der fanger den italienske renæssancefilosof Giovanni Pico della Mirandola (1463-1494) og hans 900 teser i sin historiske lyskegle. Det store spørgsmål i denne bog er, om der eksisterer yderligere 99 teser, der ville kunne vælte den etablerede verdensorden med afsløringer af afgørende religiøse hemmeligheder?

En undersøgelse lavet af professor i film- og medievidenskab Stig Hjarvad fra Københavns Universitet i 2008 underbygger populariteten af religionshistoriske emner i det litterære univers. Undersøgelsen, der er offentliggjort i bogen En verden af medier, handlede blandt andet om interessen for religion blandt læsere af Dan Browns Da Vinci Mysteriet og Engle og Dæmoner. 53.5% af de 483 adspurgte personer svarede bekræftende på, at deres interesse for religiøse emner voksede betydeligt, efter de havde læst romanerne. Den inciterende blanding af hemmelige selskaber og religiøse og okkulte ritualer spillede ifølge Stig Hjarvad en stor rolle i denne sammenhæng.

Pave med protestantiske sympatier
Som Dan Browns Da Vinci Mysteriet og Engle og Dæmoner er også Imprimatur overgroet med mystik i et fiktivt religiøst præget landskab. Imprimatur er dog en yderst velformuleret og snedigt sammenflettet historisk fortælling med mange litterære og historiske referencer.

Midt i det hele troner religionen stor og mægtig i form af pave Innocens XI, der levede i perioden 1611-89, blev valgt til pave i 1676 og saligkåret i 1956. Handlingen kredser omkring hans tilsyneladende forræderiske sympatier med protestanternes lejr i skikkelse af Wilhelm af Oranien. Wilhelm af Oranien væltede de katolske Stuarter af den engelske trone og blev kronet som kong William III i 1689. Stak paven sin næse i denne udvikling? I så fald var det et forræderi af dimensioner, der var afgørende for hele Europas fremtid. 

Religiøs censur - eller selvlanceret reklame?
En vigtig faktor i bogens himmelstormende salgstal og udbredte popularitet er den påståede censur, som forfatterne har oplevet fra diverse forlag i hjemlandet Italien. Vatikanet og det Berlusconi-ejede forlag Mondadori skulle efter sigende have lagt låg på yderligere oplag, efter at bogen blev revet væk af en ivrig læserskare. 

Årsagen skulle bunde i den kritiske tilgang til pave Innocens XI, som kirken planlagde at helgenkåre efter angrebene på World Trade Center. Paven havde nemlig meget aktivt virket for at forene 1600-tallets europæiske stormagter mod muslimsk/tyrkisk invasion af Wien i 1683 og var dermed et symbol på Vesten mod islam. 

Nutidens lille pave har interesse i fortiden
- Som medieejer af forlaget Mondadori kunne Silvio Berlusconi godt finde på at have en mening om denne bog, mener Thomas Harder. Premierministeren vil gerne være på god fod med kirken.

Omvendt er den religiøse debat i Italien ifølge Harder dog både livlig og åben:

- Både højre- og venstrefløjen diskuterer religion. I et land, hvor alle vokser op omgivet af en katolsk tro eller i hvert fald kultur, er denne debat naturlig og heldigvis mulig.

At der skulle være tale om et større komplot med stærke politiske interesser iblandet forekommer ikke videre sandsynligt, men hvad enten det er et mediestunt eller ej, har den katolske kirkes påståede modstand øget interessen for bogen. Salgstallene taler for sig selv. Imprimatur er en af de største italienske romansucceser siden Umberto Ecos I rosens navn. Den udkom på italiensk i 2002 og på dansk på forlaget Lindhardt og Ringhof i 2009.