Religion og fantasy - en dødelig cocktail?

Fantasy-genren har været med til at vække en spiritualitet hos læserne og seerne. Flere fantasy-produktioner er sågar blevet genstand for religiøs dyrkelse, heriblandt "Ringenes Herre", "Star Wars", "Twillight" og "Avatar".

Fantasy-forfattere har igennem tiden benyttet sig af hekse, vampyrer, troldmænd og andre fantasi-væsener til at formidle religiøse budskaber. Konservative kritikere mener, at det er en dødelig cocktail, der sender børn i helvede

Siden George McDonalds epokebrydende værk, Phantastes, sparkede fantasy-genren i gang for godt og vel 150 år siden, har genren gennemgået en rivende udvikling.

Monumentale værker som "Ringenes Herre", Narnia", "Harry Potter" og "Twillight" har i de sidste 60 år for alvor rykket fantasy-genren væk fra periferien og ind i populærkulturen.

Varulve og vampyrer er ikke længere skræmmebilleder fra folketroen, men ikoner, der dyrkes i form af plakater og anden merchandise på mange teenageværelser.

Ifølge ph.d. og adjunkt i religionshistorie ved Københavns Universitet Laura Feldt, der har specialiseret sig inden for religion og fantasy, er det karakteristisk for fantasy-genren, at den låner symboler og motiver fra religionerne. Man behøver blot at tænke på Narnias løve, Aslan, der dræbes for menneskets synder blot for derefter at genopstå, og Harry Potters lignende skæbne.

Mange af fantasy-forfatterne lægger da heller ikke skjul på, at de er ude i et særligt ærinde. Både forfatteren til "Ringenes Herre", J.R.R. Tolkien og forfatteren til "Narnia", C.S. Lewis, har erklæret, at deres mål med at benytte religiøs symbolik i deres bøger var at føre læserne hen til evangeliet.

Mens instruktøren til "Star Wars", George Lucas, i et interview har forklaret, at hensigten med at lade kraften (the force) spille en central rolle i de legendariske film var at vække en form for spiritualitet i unge mennesker.

Og man må sige, at fantasy i den grad har været med til at vække en spiritualitet hos læserne og seerne. Flere fantasy-produktioner er sågar blevet genstand for religiøs dyrkelse, heriblandt "Ringenes Herre", "Star Wars", "Twillight" og "Avatar".

LÆS OGSÅ:Fantasy-religion hitter hos unge

Nu kunne man umiddelbart forestille sig, at det kun er børn og teenagere, som dyrker fantasy. Men dette er imidlertid ikke tilfældet. Undersøgelser har vist, at tilhængere af Star Wars-religionen, jediismen, ofte er veluddannede folk i aldersgruppen 20 til 50. Det vil sige, at mange af dem har været unge, da de første film rullede over biograflærrederne.

Men betyder det så ikke, at fantasy spiller en positiv rolle i indlæringen af religiøse værdier? Tilsyneladende ikke, hvis man bedømmer det ud fra konservative kristnes meget voldsomme reaktioner.

Fantasy dræber
Inden længe vises filmatiseringen af Potter-sagaens sidste bind, "Harry Potter og Dødsregalierne", i de danske biografer, og vandene er stadig delt.

Undersøgelser viser, at Potter-bøgerne er nogle af de mest læste i verden. Men konservative kristne er mildest talt ikke synderligt imponeret.

LÆS OGSÅ:Er der religion i Harry Potter-bøgerne?

I flere amerikanske stater, heriblandt Michigan, Kansas, Colorado og Californien, er der blevet afholdt bogafbrændinger og fordømmende prædikener. Og flere skoler har forbudt bøgerne på skolernes område.

Den evangeliske tegneserie Chick Publications er gået meget håndgribeligt til modværge med at producere propaganda-tegneserier til børn som blandt andre Den nervøse heks, der formanende udpensler, at Potter-bøgerne åbner en dør, som vil sende millioner af uvidende børn i helvede.

Det samme budskab har den kristne forfatter Jacqui Komschlies givet udtryk for i den evangeliske avis Christianity Today. Her sammenligner hun Harry Potter med rottegift blandet med appelsinsodavand. En cocktail, der måske smager godt, men har en dødelig virkning.

Men fordømmelsen har ofte været tvetydig, ikke mindst fordi fantasy ligesom religionerne også dyrker det godes kamp mod det onde:

De [Potter-bøgerne, red.] indeholder nogle stærke og værdifulde lektioner om kærlighed og mod og det godes ultimative sejr over det onde", udtaler Paul Hetrick, talsmand for Focus on the Family en kristen organisation i Colorado Springs.

Men de gode budskaber er pakket ind i et medium - trolddom - som direkte forbydes i Skriften, fortsætter han.

Ifølge Laura Feldt kan der være flere årsager til, at nogle kristne har reageret så kraftigt på blandt andet Harry Potter. To af de årsager, hun nævner, er bøgernes popularitet og det faktum, at de henvender sig til børn:

Børn kan man sige står som kropslige repræsentanter for en religions fremtid. Disse kristne grupper opfatter Harry Potter direkte som en religiøs trussel. Hogwarts er en trussel mod Himlen, om man så må sige. Harry Potter-fænomenet opfattes af disse grupper simpelthen som religiøs konkurrence, udtaler hun til religion.dk.

"Samtidig ligner fantasy og religiøse fortællinger hinanden ret meget fra en litterær synsvinkel", fortsætter hun.

Men det er ikke kun troldmanden Potter, der har givet konservative kristne blod på tænderne. Også Twillights teenage-vampyrer har været en stor anstødssten.

Twillight-bøgerne er skrevet af Stephanie Meyer, der er erklæret mormon. Ved flere lejligheder har hun sagt, at hun har benyttet sig af mormonsk teologi i sine bøger. Og hovedpersonen, vampyren Edward, glimrer da også ved sin ædruelighed og modstand mod sex før ægteskabet.

Men der er dog et skelsættende problem:

Disse Twillight-bøger er meget foruroligende bøger for familieværdier. Teenageægteskab er ikke normen, men den del, som er mest bekymrende, er vampyren. Det er bare ikke normalt for unge mennesker at idolisere en vampyr, udtaler Roberta Combs, præsident for den indflydelsesrige politiske organisation Christian Coalition of America.

Christian Coalition har bandlyst Harry Potter-serien og overvejer, ifølge Combs, at gøre det samme med Twillight.

Varulve og vampyrer er ikke længere skræmmebilleder fra overtroen, men ikoner, der er genstand for religiøs dyrkelse. Foto: Wikimedia Commons