Thanksgiving - familiefest til minde om pilgrimsfædrene

Green Been Casserole er en del af det traditionelle thanksgiving-måltid. Foto: Richard Drew/ AP/ ritzau.

Det var præsident Abraham Lincoln, der udnævnte den sidste torsdag i november til at være national Thanksgiving-dag. Dagen er en stor familiehøjtid, som rummer mange traditioner

Thanksgiving er den amerikanske højtid, der fejres den fjerde torsdag i november og ofte efterfølges af en hyggelig weekend i familiens skød, hvor familiemedlemmer kommer fra nær og fjern. Det er dagen, hvor der spises retter som stegt kalkun, søde kartofler og græskartærte i hjem i hele USA. Men hvor stammer thanksgiving-traditionen fra? Og i hvilken grad er det en religiøs højtid?

Thanksgiving var pilgrimmenes fest

For troende har det historisk set været en skik at takke Gud, når tingene gik godt. For eksempel når høsten var i hus. Det var også tradition blandt Englands protestanter og puritanere. Da flere af disse emigrerede til New England i USA i 1620'erne, tog de denne tradition med sig.

Den gængse fortælling om thanksgivings oprindelse bygger på en ringe dokumenteret historie om nogle engelske pilgrimme, der i 1621, efter at være rejst fra England og have mødt barske vilkår i det nye land, endelig fik høsten i hus. De holdt derfor efter sigende en taksigelses-fest for Gud og inviterede flere indfødte amerikanere med til festen. Festen varede i tre dage. Det skulle være foregået i Plymouth i staten, der i dag hedder Massachusetts.

Religiøs fest eller ej?

Ifølge USA Today diskuterer historikere dog, i hvor høj grad festen i Plymouth var religiøst betonet. Nogle mener, at festen var en sekulær høstfest med lege og spisning og uden specifikt religiøse handlinger. Andre mener, at festen naturligvis var religiøs i sin natur, da hele disse menneskers liv var præget af religiøs tro.

Ligegyldigt hvad historikerne måtte mene, er det dog et faktum, at thanksgiving nu til dags i høj grad er en sekulær højtid uden stærk religiøs betoning. Men i mange hjem er det dog en tradition at bede en bordbøn, inden kalkunen skæres ud.

Præsidenters indflydelse på thanksgiving

Det var præsident Abraham Lincoln (1809-1865), der i 1863 officielt udnævnte den sidste torsdag i november til at være national thanksgiving-dag. Lincoln udtalte, at det skulle være en dag med "taksigelse og lovprisning af vores gode Fader, som er i himlen". En del af hans motivation for at udnævne dagen var at bringe en vis enhed i et land, der på det tidspunkt var splittet af borgerkrig. Datoen blev dog først anerkendt nationalt efter krigen i 1870.

I 1941 ændrede præsident Franklin D. Roosevelt (1882-1945) dagen til at lægge fjerde (men altså ikke nødvendigvis sidste) torsdag i november og gjorde dagen til national fridag.

Det er en tradition, at den amerikanske præsident hvert år benåder en kalkun til Thanksgiving. Her er det Barack Obama, der i 2011 benåder en kalkun, mens døtrene Sasha og Malia ser til. Foto: JASON REED Denmark
Ana Causo modtager en gratis kalkun til Thanksgiving-måltidet. Mange står i kø efter hende. det foregår i Doral i Florida den 13. november 2012. Foto: JOE RAEDLE Denmark
Pilgrimsfædrene spiser det første Thanksgiving-måltid malet af Jennie Augusta Brownscombe. Det foregår i Plimouth Plantation, Massachusetts, USA.
Nogle klæder sig ud som pilgrimsfædrene til Thanksgiving. Her er det amerikanske soldater, der fejrer Thanksgiving i Bagdad, Irak den 24. november 2005. Foto: DAVID FURST
En gigantisk Spiderman-ballon svæver hen over den traditionsrige Macy's Thanksgiving Day Parade ned ad Times Square i New York den 24. november 2011. Optoget er blevet afholdt årligt siden 1924, og det vurderes at tiltrække 3 millioner tilskuere samt 50 millioner tv-seere. Foto: TIMOTHY A. CLARY Denmark